От 20 дни кабинетът знае, въпреки това изненадан за газа

Още на 18 декември кабинетът получил писмо от Русия
7 яну 2009 09:06,
108
От 20 дни кабинетът знае, въпреки това изненадан за газа
Снимка: БГНЕС

Още на 18 декември миналата година правителството е получило писмо от руското посолство в София, в което се твърди, че може да имаме проблеми с доставките на газ.

В писмото си руската страна е предупредила, че си иска парите от доставките на газ от Украйна и че ако това не стане, ще има проблеми с доставки на газ за България.

Това съобщи пред bTV министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Същевременно Петър Димитров заяви, че спирането на доставките на природен газ е изненадало българското правителство.

Според него в случая не става въпрос за енергийна криза, а за криза в отношенията между две държави – Русия и Украйна. От 2 януари ежедневно вървят разговорите с Европейската комисия.

Самата ЕК участваше в дебата какво се случва с транзита на газ в Украйна, каза Петър Димитров. Той бе категоричен, че не е работа на България да бъде арбитър в отношенията между двете спорещи страни.

"След 4-5 дни, ако не потече газ, ще продължи режимът. В момента ние не черпим газ от Русия, а от Чирен. Там се съхраняват 870 млн. кубически метра гориво.

Платили сме си авансово доставката на газ. Неустойки ще бъдат предявени към трите дружества, които доставят газ, преди всичко към "Овергаз“, заяви още министърът на икономиката.

Той каза още, че не очаква да има режим на тока в страната.

"Има опасност за отделни региони, в които мрежата ще бъде претоварена, да има автоматични изключвания. Прагматичната препоръка е да не се разхищава електроенергия".

Той посъветва битовите абонати да изключат ненужните уреди, както и да не се отопляват безцелно всички помещения в апартаментите. Ако се претовари енергийната мрежа и спре износът на енергия, имаме още една опция - имаме един затворен блок в Бобов дов с мощност от 200 мегавата, който може да бъде рестартиран за 6-7 дни, каза още икономическият министър.

Той благодари на ръководството на "Лукойл България“ за бързата им реакция и ангажимента за производство на 29 000 тона мазут. Горивото ще бъде предоставено на топлофикациите.

Тази сутрин в София пристигат първите количества мазут.

"Лукойл“ ще произвежда 5000 тона дневно, от които 3 тона ще продава", каза Петър Димитров. 


Всичко за кризата с газа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
vv преди 15 години
не четете ли друга преса? напишете на google "новини + газта" и вижте колегите ви как пишат!НЕГРАМОТНИЦИ!! ако сте от редакторите - много жалко за вас....
106
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Грамотникът" vv да вземе да си провери речника или да пита чичко google и да не се излага пред всички. Провери за природен газ.
105
0
 
0
 
! Отговори
vv преди 15 години
излагате се пред цяла България :)))))
104
0
 
0
 
! Отговори
vv преди 15 години
отвори си речника!ти да не си редактора дето го е писал? :))))))))
103
0
 
0
 
! Отговори
divcho преди 15 години
А пък и този Петър Димитров ми е преподавал и с кеф бих го освирквал и особено като знам колко е *** и некадърен
102
0
 
0
 
! Отговори
divcho преди 15 години
Сега последно, какво става за 14.01., да тръгваме ли от Варна?
101
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
100, Алоууу, "природен газ" е в мъжки род. *** учи!
100
0
 
0
 
! Отговори
vv преди 15 години
Пише се "газта", а не газа!Това да не ви е отровен газ!алоууу - редакторите - я се ограмотете малко :))))))
99
0
 
0
 
! Отговори
Abe преди 15 години
Дреме му на Гейчо на шлифера! И да метем и да не метем парламента резултатите на юни са ясни отсега. Скроиха ни шапката отдавна. Всеки един проект на ДС(БСП) от 1989г. до днес е успявал, ще успее и юнския, на изборите. Няма значение колко ще се осерат червените *** сега. Заедно с мутро-милиционерите, или пък без тях пак БСП ще си управлява след изборите. Така ще е докато спрем да вярваме на празнодумци с големи усти...
98
0
 
0
 
! Отговори
Chervenata shapchica преди 15 години
Този добре ли е? Цената на тока е толкова висока за доходите ни, че кой си отоплява безцелно всички стаи??? Като го слушам оставам с впечатление, че едва ли тока е безплатен, ние си го разходваме и сега малко трябва да поикономисаме , заради газовата криза. Този човек няма никаква връзка с реалността и е време да си ходи?
97
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ПИШЕ СЕ "ГАЗТА", А НЕ "ГАЗА"
96
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Номер 95,Хайде бъди по-конкретен!Мафията от парламента - уж добре, но подозирам, че под мафия ти отказваш да разбираш и мaфията на СДС, мафията на Костов, мяфията на Софиянски и т.н. С други думи искаш да ти помогнем да смениш една мафия с друга, ама като ни манипулираш.
95
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ОБЩОНАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ!!!! НА 14.01.09, в 11:00h, ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ!!!! НЕКА ПОКАЖЕМ, ЧЕ НИ ПУКА!!! НЕ ИСКАМЕ ДА СМЕ ОВЦЕ И РОБИ, А ДОСТОЙНИ ГРАЖДАНИ!!!!!!! НЕКА ПОКАЖЕМ, ЧЕ СЪЕДИНЕНИЕТО НАИСТИНА ПРАВИ СИЛАТА!!!! БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!!!!!!!!!!НЕКА ЗАЕДНО ДА ИЗГОНИМ МАФИЯТА ОТ ПАРЛАМЕНТА!!!!
94
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
ДЕЗИНФОРМАЦИЯТА по нашите медии е пълна..., а и различните "-фили" и "-фоби", възприемат само това което им се иска...1. Украинците не отказват пазарната цена на газа, но искат със същия каефициент, да се увеличи и транзитната такса! Вярно е, че са два различни договора, но връзката им е очевидна! Браво на Украинците..., и ще го постигнат, въпроса е ЗАЩО НИЕ НЕ ИСКАХМЕ СЪЩОТО!!!2. Съдебното решение, на Украйнския съд ЗА ТРАНЗИТА, ще е интересно, но ОЩЕ ПО-ИНТЕРЕСНИ СА МОТИВИТЕ..., ТРАНЗИТА СЕ СПИРА ЗАРАДИ НЕАДЕКВАТНО НИСКАТА МУ ЦЕНА!!! БРАВО НА УКРАИНСКИТЕ СЪДИИ..., НЕ ДОПУСКАТ НАЦИОНАЛНО, ЕНЕРГИЙНО ПРЕДАТЕЛСТВО!!!3. ДЛЪЖНИ СМЕ ДА СМЕ КОРЕКТНИ, газа беше спрян не на Руско-Украинската, а на Молдовско-Украинската граница, защото Молдовците си вземат от травнитния газ, 100% от договора с Газпром, а следващите по тръбата да духат супата... Спрения износ на газ е тежък финансов удар срещу Русия, но порастването цената на петрола и спирането на значителни по обем производства в Югоизточна Европа ги компенсира пребогато..., а в условията на световната криза, от това са предоволни както Стара Европа, така и Американците...!4. ВРЕМЕ Е ДА ПРОУМЕЕМ, а опозицията Е ДЛЪЖНА да заяви ДО 14.ЯНУАРИ, че Премиера от правителството на Ахмед Доганов,- Лично е отговорен за спрените Евромилиарди!- Лично излъга Българската нация, че финансово-икономическата криза няма да ни засегне..., не предприе адекватни мерки, чрез създаване на Кризисен щаб, който да осигури финансово, ЕНЕРГИЙНО, суровинно и социално, Нацията и Държавата!! - Лично и УМИШЛЕНО, въпреки редупреждението от Газпром още от 18.дек.08г. за газовата криза..., СЪЗНАТЕЛНО НЕ ПРЕДПРИЕ ИЗПРЕВАРВАЩИ ДЕЙСТВИЯ !!!ПИТАМ,КАКЪВИ ПО-СТРАШНИ, ЗА НАЦИЯТА НИ ПОВОДИ..., ЗА СЪДЕНЕ НА ДЪРЖАВЕН ПРЕСТЪПНИК... ПО-ТЕЖКО ОТ ТЕЗИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ Е САМО, АКО ДОПУСНЕ ДА НИ ОКУПИРА ЧУЖДА АРМИЯ......НО ЗАЩО ПЪК НЕ..., АКО СИ ПЛАТЯТ КОЛКОТО ТРЯБВА... С всичко това Премиера и Министрите от правителството на А. Доганов, нарушиха грубо държавните си Конституционни задължения съгласно:..."Чл. 108. (2) Министър-председателят ръководи и координира общата политика на правителството И НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕЯ..." (3) Министрите ръководят отделни министерства, освен ако Народното събрание реши друго. ТЕ НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ ЗА СВОИТЕ ДЕЙСТВИЯ.( В КОНСТИТУЦИЯТА СЕ ГОВОРИ САМО ЗА СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ...)...КЪДЕ Е ОБАЧЕ НАШЕТО ПРАВОСЪДИЕ ИЛИ ПАК НЯМА ПОВОД ДА СЕ НАМЕСИ..., ДА НЕ БИ ДА ЧАКАТ ЧУЖДАТА АРМИЯ...???
93
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Като са били информирани защо не са предприели мерки? Червени, комунистически ***!
92
0
 
0
 
! Отговори
Liktor преди 15 години
А така ,Костов е виновен !Защо се бавихме толкова много,за да стигнем до тази гениална мисъл !И без това има днес имен ден !Той може да поеме тази отговорност ,заедно с убийството на Кенеди и глобалното затопляне !Да си жив и здрав ,Иване !Ще гласувам за теб ,и не само аз !
91
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Виновни са всичките, които бяха на власт от промените след 1989-та година досега и не направиха нищо, за да не сме в 100%-ва зависимост от доставките на газ от Русия през Украйна. В този смисъл Иван Костов и Сакса са най-виновни, защото бяха най-дълго премиери - Иван Костов над 4 години и два месеца, а Сакса почти толкова. Но Иван Костов беше и министър в друго правителство, а Сакса сега е една от водещите фигури в тройната коалиция.Като партии - най-дълго ни управляваха и съответно най-виновни са ***. Второто място делят турците и жълтурковците на Сакса, но близо до тях са и бесепарите. Това са виновниците, че България зависи на 100% от доставките на газ от Русия през Украйна.
90
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ще го е гнус ли Доган от *** дупе на Стани6ев,няма ли да го е гнус ?Това е днес въпроса !
89
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А, ти си бил пенсия, то кво да те интересува друго, по - далеч от носа ти?Кое не ти е анонимното на теб? Нещо да не би с име да си се подписал?Да те светна, че ако не попълниш нищо в графата "име" излиза автоматичен надпис "анонимен". Не ми се измислят имена всеки път когато пиша, и както виждаш повечето тук са така.
88
0
 
0
 
! Отговори
Liktor преди 15 години
Извода ,който мился да направя след всичко станало досега :Другари управляващи ,не само Европейския Съюз Ви казва да си ходите,казват Ви го и олигарсите от Русия ,не сте им нужни явно повече !Иначе щяха тези проблеми да си ги ре6ават не сега ,а през лятото или есента...Защо точно сега ?Когато е студено и народа е подивял....Те Ви докараха на власт,те ще Ви махнат !