ЕС се озъби – и от студ, и от гняв

Според Еврокомисията България е най-засегната от кризата; правят всичко възможно, за да ни помогнат
7 яну 2009 14:35,
165
ЕС се озъби – и от студ, и от гняв
Снимка: БГНЕС

България е най-сериозно засегната от руско-украинския газов конфликт, отчете Европейската комисия.

Тя заяви, че ще направи всичко необходимо, за да помогне на България, за да се справи със ситуацията.

Конкретните варианти за това ще се търсят в края на седмицата, предаде БНР.

Комисията е в постоянен контакт със София и смята, че предприетите мерки помагат за облекчаване на положението на гражданите и за осигуряването на отопление за тях.

В петък ще бъдат обсъдени възможните форми и начини за съдействие. Тогава ще заседават енергийните експерти от групата за газова координация.

В Брюксел са готови да изпратят свои представители на входната и изходната точка на газа в Русия и Украйна, ако двете спорещи страни смятат, че това ще помогне за незабавното възстановяване на газовите доставки.

"Ако до утре доставките на газ не бъдат възобновени, то ще станем свидетели на по-сериозно вмешателство от страна на председателството на ЕС и ЕС като цяло!".

Това заяви чешкият приемиер Мирек Тополанек, като не конкретизира в какво точно ще се състои това вмешателство.

Чешкият премиер не уточни формата на реакцията на ЕС, но днес отново поиска „бързо решение“ на руско-украинския газов спор и „незабавно възстановяване“ на всички доставки за Европа.

"Настоящата газова криза е много по-сериозна от тази през 2005 и 2006 г., тя до известна степен е безпрецедентна“, каза още той. 

"Двете страни са по-агресивни, когато трябва да защитят своите интереси“, допълни Тополанек.

"Комисията е готова да разгледа въпроса за изпращането на наблюдатели в Украйна, ако това се наложи и ако страните поискат това", заяви от своя страна говорителят на Еврокомисията Феран Тараделас, предаде АФП.

Междувременно стана ясно, че в Словакия, която внася цялото й нужно количество газ от Русия, е обявено извънредно положение, съобщи британският Independent в статия, озаглавена "Нова студена война в Европа".

По-рано бе съобщено, че и в Молдова очакват настъпването на кризисно положение.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
0
 
! Отговори
РУСКИТЕ БЛЯДКИ И ПОД преди 15 години
ЩОМ НЯМА МОДЕРАТОРИ , ТА ТЪРПЯТ РУСКА РЕЧ В БЪЛГАРСКИ САЙТОВЕ ! Е, МОЖЕ И ДА СЪМ СБЪРКАЛ , САЙТА МОЖЕ И ДА Е РУСКИ , ПЪК НИЕ ДА НЕ ЗНАЕМЕ !
163
0
 
0
 
! Отговори
14 . 01 . ПРЕД РУСКО преди 15 години
............... И ЩЕ ВИЕ ОТ ГЛАД !
162
0
 
0
 
! Отговори
Скитник преди 15 години
1/Благодарим ти партийо любима за "топлата" и "светла" зима!Този виц-лозунг от 1985 година, ако си спомнят по-възрастните беше по татово време по време на кризата с тока през зимата на 1985г.Сега на кого да "благодарим"?На техните наследници ли-(разбирай Станишев & Co)?!2/Тук отново лъсна простата истина от една бг поговорка:"Беден ли си дядо попе в газа да те е......!Голем кеф е,предполагам и на *** да гледат как се джафкат като зли кучета пишещите във форума за един газ.Нема смисъл от писания,щото само с протести чрез писане газ няма да има.Целокупният български народ сам си е виновен,щото не е пожелал промени и само роптае и псува срещу мизерния си живот.Да си е гласувал през последните 20 години за "правилните" управляващи , а не за такива като предишните и сегашните клонинги на бившите ***. 2/"Сибирячка-та" откъде такава злоба към българите?Какво са Ви(ти) направили.Задай си въпроса и помисли защо "средните" руснаци "напират" да емигрират в ЕС и щатите, а не си стоят при олигарсите.Да не би да се опитваш да ни убеждаваш,че "жизнь в России лучше нет" в сравнение с Life-а в нормалните държави.Трябва да се "лекувате" от един синдром, от който страдат много руснаци още от брежнево време.Синдромът на :"Первьий/ лучший в мире".Макар,че за разлика от Брежнев сега олигарсите се опитват да ни убеждават в това.
161
0
 
0
 
! Отговори
БУНТАР - ПАТРИОТ преди 15 години
ГЛАВОРЕЗА , ТЕРОРИСТА , РЕКЕТЬОРА И ПРЕСТЪПНИЯТ ОЛИГАРХ ПУТЬОНКИН ВКАРВА РУСИЯ В ТРЕСАВИЩЕТО ! КАК Е ВЪЗМОЖНО ПРЕЗ 21 ВЕК ДА ИМА ТОЛКОВА НЕНОРМАЛНИ ПОЛИТИЦИ ! А ЗА НАЩТЕ РУСКОПУТКОПОКЛОНИЦИ НЯМАМ ДУМИ ! ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР МОЖЕ ВЕДНАГА ДА ПОВДИГНЕ ИБВИНЕНИЕ ЗА НАРУШАВАНЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА И УГЛАВНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И ИЗМЕНИЧЕСТВО , ДА НО НЕ СИ Е НА МЯСТОТО ! И ТОЙ Е КУКЛА НА КОНЦИ ! СРАМ МЕ Е ОТ СОБСТВЕНАТА МИ ДЪРЖАВА ! А И КАКЪВ ТЪРПЕЛИВ НАРОД С РОБСКА ПСИХИКА ! НЯМАМ ДУМИ ! АКО ТОВА БЕШЕ В ГРЪЦИЯ ИЛИ ФРАНЦИЯ ПУХ И ПЕРУШИНА ЩЕШЕ ДА ХВЪРЧИ !
160
0
 
0
 
! Отговори
Селянин преди 15 години
Нали знаеш: Като свършат аргументите, почват обидите :)
159
0
 
0
 
! Отговори
лудото куче преди 15 години
е селянино моляте не се излагаи и да бъдеш такъв тъпчо. на село има много умни хора но за жалост ти не си от тях .като ти виждам начина ти на изразяване е правописа съм сигурен че си от някое село но в Африка и току що си слазъл от някоя палма .така че можеш да емигрираш пак на някоя палма.остави мисленето на умните хора ТИ НЕСИ ОТ ТЯХ ТЪПЧО
158
0
 
0
 
! Отговори
Селянин преди 15 години
"защо никои *** пишеш в този форум не си зададе въпросът как би реагирала България ако Турция ни крадеше газът ако случаино бяхме в ролята на Русия"Абре, мaлoумнико! Не виждаш ли, че тази теза е прах в очите. Специално за таквиз бaлъци, кат' теб. Толкоз на дребно ли мислиш, че игрее кумирчето ти Путин?Вече сериозно се замислих за имиграция. Толкова прocт народ, бива ли. Тъпчат ги, обират ги, държат ги на студено. А те се кефят. Eгa ти....
157
0
 
0
 
! Отговори
лудото куче преди 15 години
в Москва сигурно голям смях е паднал от съобщенията които идват от ЕС.но немога да разбера *** дето се сърдят на Русия че не позволява на Украина да краде от газът им.но ние българите сме топ *** на света и винаги търсим телето не там където трябва.защо никои *** пишеш в този форум не си зададе въпросът как би реагирала България ако Турция ни крадеше газът ако случаино бяхме в ролята на Русия.дано да помислят но се съмнявам защото ние българите спряхме да мисли а чакаме ЕС и САЩ да го правят вместо нас .е ще чакаме газ от тях. да ни е топло българи с еврапеиски газ честито
156
0
 
0
 
! Отговори
Gargamel преди 15 години
ama oti opraviame vci4ki a cebe ci ne poglejdame .ot kolko godini niama komynizam vBG i ima camo demokracia ,na na6ta darjava itraba edin prevrat <voenno polojenie>i vci4ki koito ca ypravlavali cled Bai To6o da badat gramnati kato 4ay6ecky -izmennici na Podinata .
155
0
 
0
 
! Отговори
АЗ преди 15 години
Не се каите с рускините, те са на всички:)) Умеят страхотни неща.....:))
154
0
 
0
 
! Отговори
VAZDUHAR преди 15 години
DA JIVEE RUSIA SPASITELJA NA SVETA ! POZOR ZA VSICHKI BALGARSKI LAKEI - ATLANTICI ! TAKA I SHTE BADE !!!
153
0
 
0
 
! Отговори
VAZDUHAR преди 15 години
IDVA VREMETO NA RUSIA ! VSICHKI VRAGOVE NA RUSIA TRJABVA DA SE PRIMIRJAT S POZICIJATA NA GUBESHTI ! GUBESHTITE V BG DA SE SARDJAT NA SEBE SI - NAPRAVIHTE GRESHEN IZBOR .
152
0
 
0
 
! Отговори
иван преди 15 години
вместо да гледаш България дали се е оправила последните 20 години последствията от руските възпитаници , убедени малумници във болшевишката идеология си справете с пияниците си и евреите къдетъ ви изсмукаха природните богатства и почти всички руски милиардери са евреи
151
0
 
0
 
! Отговори
СИБИРЯЧКА преди 15 години
Что то вы никак за 20 лет сами не оправитесь... Живте вс хуже и хуже... А в русском рабстве..... процветали...:))) Стотинки в кошельке не считали.... :)))
150
0
 
0
 
! Отговори
Опять Кавалер преди 15 години
136. - 20:18 - ДЛЯ 106. . .От: СИБИРЯЧКА..да вы сдохнете от голода без русских!!! К вам из нормальных стран уже в этом году туристов мало ехало.. Это русские терпят ваше хамство и грязь! А ЕС на вас наплевать.. ничем они вам не помогут... :)----------- Доколкото разбирам руски, Сибирячката не слага Россия в категорията "нормальных стран"... :)) Руснаците от обич ни търпят свинщините... Братушки, убирайте си пятата колона бивши комунисти и оставете болгарский народ да се оправя сам. Цялото хамство и гряз са резултат от 45 години руско робство и още 15 кагебейско влияние...
149
0
 
0
 
! Отговори
Пак Кавалера преди 15 години
Модератори... *** са някакви саксийни цветя, какво може да ми каже някакъв си ***. Нормалните мъже не дебнат кой какво е казал, за да изкарат жълти стотинки... От едни и същи "халюцегенни" гъби ядете и ти и те. И вземи да се изразяваш нормално на български, сигурно от 20 години живееш тука.
148
0
 
0
 
! Отговори
Борис преди 15 години
Така е,но докато ни управляват руски възпитаници няма се управим,здраво пазят руските интереси българското правителство,те и за това така натискат за всичката руска инфраструктура,явно имат келепир от тази работа и то все едни същи.........нищо хубаво не идва от север,погледнете времето :)))))
147
0
 
0
 
! Отговори
АЗ преди 15 години
Руснаците посроиха Аец-а. Не го спряхме заради тях. Спряха ни го други. Можем да измъкнем полза от ситуацията като поне се хванем да разберем дали кои е крал от хранилището ни в Чирен например.
146
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
140, украинците не се възползват от минаващия тръбопровод, този тръбопровод си е тяхна собственост, а не на Газпром или който и да било. И никой не им го е подарил. Това им е наследството от СССР. Русия взе газа и ракетите, Украйна - тръбите.
145
0
 
0
 
! Отговори
beliEvil преди 15 години
Руска ***!Заради техните идиотщини страда цял един континент!Нищо-нашите велики министри им лизаха..... когато подписваха договора.Сега да им ядат....Пускайте Козлодуй,щото става страшно и им....майката на всички,щото никой няма да ни помогне,ако НИЕ сами не си помогнем!Козлодуй поне си е наш и никой не е в състояние да го вземе!Сега господа министри и политици-разбрахте ли каква невероятна грешка направихте,подписвайки спирането на блоковете в НЕК-а!?От независими ни превърнахте в наведени васали на Дядо Иван.Честито!Тоя път и за вас няма да има топло...

Спонсорирани публикации