Северен и Южен поток е решението на кризата с газа

Руски политик прогнозира, че решението на газовия спор между Русия и Украйна е към края си
8 яну 2009 12:00,
40
Северен и Южен поток е решението на кризата с газа
Снимка: БГНЕС

"Очакам газовата криза между Украйна и Русия да се разреши до края на седмицата", заяви Виктор Глухих - председател на групата за сътрудничество с България във Федералното събрание на Руската федерация.

Според него основната вина в газовия конфликт носи Украйна, която като транзитираща страна на "синьото" гориво не изпълнява своите задължения.

Глухих добави, че в Украйна в момента се води битка за властта между тримата водещи политици Юшченко, Тимошенко и Янукович, което се отразява негативно не само върху хората от тази държава, а и върху отношенията с други страни.

Руският политик посъветва България да търси компенсации от Украйна по съдебен път за загубите, които претърпя от спрените доставки на газ.

Виктор Глухих добави още, че сегашната криза с газа е показала, че трябва максимално бързо да бъдат изградени двата големи газопровода "Северен" и "Южен" поток, които ще осигурят нормални и ритмични доставки на газ за европейските държави.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
КНК преди 15 години
За дилемат си прав ,но оценката за опозицията не ти е вярна.1.Опозицията е била в управлението на страната само 4 години през ,които се случиха много положителни неща : спиране на разрухата от управлението на БСП с Жан Виденов,достъп на страната до международните финансии,значителна промяна на законодателството за утвръждаване на пазарни отношения и демокрация,нарастващ авторитет на България в международните отношения и т.н.2. Изброените от теб обстоятелства ,показващи сероизността на моментното състояние на държавате,са следствие от 60 -годишно управление на една обществена група,начело на която стои една некомпетентна ,но много алчна клика,предаваща си управлението на страната от дядовци, на бащи,синове и внуци.Сравняването на резултатите от управлението на опозицията само за 4 години и на тази клика вече 60 години ,извода е един :спешно отстраняване от властта на тази клика.
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Южен поток минава през украински шелф, познайте кога Украйна ще разреши да се построи... Нали знаете колко е вредно от екологична гледна точка ;)Набуко можеше вече да е започнат, но нашите говедца трябва да ги прекарат с въже под кила на корветите, дето си накупиха...
37
0
 
0
 
! Отговори
pro преди 15 години
Всякакви южни,северни,югоизтояни и пр.потоци не решават проблема.Защото източникът е един-Русия.Тя никога няма да прости заедно с петата си колона в България проевропейската ни ориентация!Затова:бойкотирайте всичко руско!Не мразете руснаците -и те са жертва на режима там!сРАМОТА Е ,ЧЕ СИНДИКАТИТЕ СА ПРОТЕСТИРАЛИ ПРЕД УКРАИНСКОТО ПОСОЛСТВО!Договпрът за газоснабдяване не е с тях,а с газпром!
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
повече от съветския съюз нищо не договаряйте другари червени ***.Не ти ли стигат милионите комисионни чобан румен.Сергейчо твоя господар путин те хвърли на вълците без да му мигне окото.ГОСПОДАРИТЕ НЕ ОБИЧАТ СЛУГИТЕ СИ.
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Руският политик посъветва България да търси компенсации от Украйна по съдебен път за загубите, които претърпя от спрените доставки на газ." Виктор Глухих явно смята българите за големи балъци. БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ТЪРСИ КОМПЕНСАЦИИ ОТ ГАЗПРОМ, а пък Газпром след това да си ги търси от Украйна. Той знае че нищо няма да получи от Украйна, защото Русия едностранно прекрати доставките и сега ни праща за зелен хайвер.
34
0
 
0
 
! Отговори
някъв преди 15 години
Германия внася много горива от Норвегия, а и тя самата има съществени залежи от въглища в Рур и от природен газ в Северно море. Има и някои по - малки находища с регионално значение. Освен това германските власти от години хвърлят много пари в технологии за използването на слънчевата енергия, вятъра и вълните на Северно море. Германската индустрия, въпреки че е в пъти по-производителна от нашата и в класи по-качествена, използва по-малко биогорива от нашата. Изобщо Германия... Как да не й се възхитиш.
33
0
 
0
 
! Отговори
stan преди 15 години
още като спря газа казах ,че това има общо с южен поток , който ще минава близо до созопол. Ето ,че съм бил прав. Има голям политически натиск..
32
0
 
0
 
! Отговори
Германец преди 15 години
Тук, в Германия, само 1/3та от газа е от Русия. Щом голямата германска икономика е успяла да разпредели зависимостта, за нас не би ли било даже по-лесно?
31
0
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
Тъй и тъй си се пенсионирал,ами стига си ни рецитирал !...Че с тези глупости червени,дотегна тук на всички(и на мене) !
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз като ви казвам, че Юля Тимушенко е за е*бан*е вие ми триете коментара
29
0
 
0
 
! Отговори
Благой Благов преди 15 години
Тук изобщо не става вьпрос за политика! Става вьпрос за икономика. Защо ние сме най -зле от всички , защото макар и не напьлно всички останали имат някаква алтернатива , пак вижте Гьрция- уж са все на контра с Турция , но са вьрзани за тях и имат терминал , нали? А ние , крадем от Европа , като ни отрежат репчим се , умилкваме се на Русия / включително от всички до сега след 10 ноември / , те ни режат , а ние по- ниски от тревата . Обяснението е - с Европа няма далавера , но с Русия има . Кой знае какви анекси са подписвали ?
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Южен поток минава през украински шелф, познайте кога Украйна ще разреши да се построи... Нали знаете колко е вредно от екологична гледна точка ;) Набуко можеше вече да е започнат, но нашите говедца трябва да ги прекарат с въже под кила на корветите, дето си накупиха...
27
0
 
0
 
! Отговори
разбирател преди 15 години
Въпроса с диверсификацията на доставките на природен газ отдавна можеше да бъде решен, просто няма политичека воля. За специалистите е ясно, че без огромни инвестиции в тръбопроводи това може да стане. Достатъчно е да се изгради терминал за втечнен природен газ, на някое средиземноморско пристанище, например в Солун и от там да се свърже към нашата преносна система. Разбира се това също струва пари, но до сега тази инвестиция отдавна би се изплатила. Втечнен газ може да се купува от много страни, а по моя информация САЩ получават именно по този начин от 25 до 30 % от ползвания природен газ. Сами може да си отговорите защо за последните 20 години демокрация никой не направи нищо да ограничи газовия монопол на Русия.
26
0
 
0
 
! Отговори
Гордия пенсионер преди 15 години
По "нова" някой шумно спори.С кого? Не знам.А може би с народа.Говори си и нека си говори,нали затуй му плащат хората.Държава има, има власт, коятонеспирно бди за ваште интереси.Хвърлете лозунга! Плаката на земята!Народът е доволен, сит и весел.Във кафенето някой се изсекнаи дълго трна със здравите опинци,игледа се и каза уж полека:- Комай ни лъжат тия синковци.А и в писанието писано е божем: Глас народен - глас божи. - Комай си прав - обади се от ъгъла един младежсъс глас от глад изстинал, - нали така ви лъгахаи през петнайсета година?И ако нас ни карат да замръзваме, а ако нас ни тикат към шушулките,то сигурно и лудия разбира,че ние трябва да си кажем думата.Та казвам аз, понеже няма гази хлябът е от мъката по-чер,един е лозунга: Терора долу!Съюз със СССР!1941
25
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 15 години
Докато откриваме истината, че единствената посока от която може да дойде синьо гориво е тръбата на Газпром наречена Южен поток, българската икономика по подобие на украинската изпадна в състояние на финансов колабс. Това състояние се задълбочава от огромната междуфирменна задлъжнялост и изпадналата в ликвидна криза финансова система която не може да поддържа икономиката.Ако изпълнителната власт продължава да се чуди дали през страната ни да мине тръбата на Южен поток или пък тази на НАБУКО, България ще изпадне във състояние на банкрут и национална катастрофа подобна на тази в Украйна. Само по себе си това означава, че на безценица ще бъдат продадени на чужди фирми (най вече руски) дялове от български фирми в които има държавно участие.Казано по простичко Русия ще си напазари у нас на безценица.За съжаление тази проста истина не бе осъзната не само от поевропейчилите се управляващи , но и тази нещастна и ялова от към кадри опозиция. В момента делимата пред България е не дали ще има или няма да има газ от Русия, а дали ще я има или няма да я има България.
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Белите европейци никога няма да "заровят" няколко милиарда в тръбата на Набуко щом няма осигурен газ! Иначе нашите политици и някои "многознайковци" ще похарчат милиард "за този който духа". И аз искам доставки от 10 страни от всички континенти, но това са илюзии. Стига с тези идеали, защото трябва да гледаме истината право в очите. За съжаление, газ освен от Русия няма от къде другаде да вземем. Ако имаше такава възможност германците нямаше да чакат докато ние се натуткаме.
23
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 15 години
за тия, дето спорят дали украинците са крадци.от сайта на украинската нефтогазОтносительно поступления российского природного газа в ГТС Украины и его транзита в период 9:00 01.01.2009г. 7:44 07.01.2009г.млн..куб.м.Дата | Поступление из | Объемы транзита | Разница | Российской Федерации | в Европу и | | в ГТС Украины | Республику Молдова |01.01.2009 318,2 318,4 - 0,202.01.2009 300,0 295,2 +4,803.01.2009 293,2 269,8 +23,304.01.2009 303,1 269,1 +34,0повтарям, ОФИЦИАЛНИЯ САЙТ НА УКРАЙНСКАТА КОМПАНИЯ....и това ако не е кражба.....за съмняващите се - пускайте гугъл :)
22
0
 
0
 
! Отговори
M-K преди 15 години
абе не знам от къде ще взимаме газ, но съм се вкоченил от студ и мисля да се врежа с колата в руското посолство!=====Пробвай куче мръсно. Най много да те застрелят, . ............................................ .............................. С НАБУКО ще купуваме от Азърбейджан...НА ТРОЙНО ПО ВИСОКА ЦЕНА, ХОДИ В САЩ ДА БЛИЗНЕШ ДУПЕТО НА ЧЕРНИЛКАТА!
21
0
 
0
 
! Отговори
Hehe преди 15 години
Малко инфо за несведущите.Докато се среляше в Южна Осетия - виден американец отскочи до Баку и се върна кисел познайте защо???Там му казали: " Ми ние продадохме на Русия нашия газ за 30 години напред"Тоест газ оттам за Набуко няма. Иначе за 1 година щяха да го построят този тръбопровод и урааааа - няма руска зависимост.
20
0
 
0
 
! Отговори
HeHe преди 15 години
Бравос :)По добре в Украйнскто - после може да ти отпуснат посмъртно газ на преференциални цени - като воювал за руските интереси :):):)