Газов цайтнот. Вбесена Русия, сърдита Украйна

Москва си иска парите, Киев не ги дава и настоява за безплатен газ, за да транзитира към нас
12 яну 2009 07:00,
55
Газов цайтнот. Вбесена Русия, сърдита Украйна
Снимка: БГНЕС

Декларацията, добавена от украинската страна към подписаните от Русия и Европейския съюз „Правила за мониторинг на транзита...“, означава, че Украйна едностранно е променила основните положения на този документ, се казва в съобщение на ”Газпром”, публикувано на сайта му.

”Текстът на тази декларация до този момент не е предоставен на руската страна, но вече циркулира и ние успяхме да се запознаем с него”, заявяват от руския газов холдинг.

Газовият гигант остава без коментар политическата част на посочената декларация, засягаща надеждността на транзита на руски газ през територията на Украйна.

Докато на работно равнище експертите на Русия и ЕС вече са съгласували техническите условия за мониторинг и инструкция за работата на представителите на контролната комисия, Украйна отново зае деструктивна позиция“, се казва в комюникето.

В него се посочва още, че Украйна иска „от Русия да й предостави безплатно 21 милиона куб.м газ ежедневно за осигуряване на транзита, но съгласно действащия транзитен договор „Нафтогаз Украйна“ трябва да използва за технологични нужди газ от собствените си обеми или да го купи от „Газпром“, или някой друг доставчик.

В противоречивата декларация, вбесила Русия, се казва, че Украйна не дължи пари на „Газпром“ и отрича да е крала газ от европейските потребители.

Именно дълговете, които „Газпром“ претендира да получи от Украйна, са в основата на кризата, оставила стотици хиляди европейски граждани без газ.

„Газпром“ иска да получи 2 милиарда долара, докато украинската компания „Нафтогаз“ е платила около 1,5 милиарда долара.

Всичко за кризата с газа
  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Продъниха ни ушите с Великия Газпром. А те много честните, копуват природният газ от бившите съветски републики по 100$ и после го продават на Европа, включително България по 450$, че и малко им се вижда. По-големи евреи и от самите евреи. Всичко възможно ще направят, НАБУКО да не тръгне и само ТЕ да продават.
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
докато оплювате Русия и трупате негативи,нищо добро не ви чака,не сте обективни,а просто елементарни и озлобени,а може и подставени лица.
52
0
 
0
 
! Отговори
Десебар преди 15 години
Между другото българските русофили по време на тази криза припомниха на българите русофили отдавна забравените "национални" максими- Преклонена главица сабя не е сече. Който не целува ръка, целува ***. и много мнаго други безсмъртни мисли пълни с любов и истина.
51
0
 
0
 
! Отговори
0000 преди 15 години
Крадлив,по-крадлив,най-крадлив,украинец
50
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Еее, ся за някви 500млн гледай къв проблем стана :)
49
0
 
0
 
! Отговори
ne zahari преди 15 години
abe< zarari, abe ne6astniko, nali taka nare4enite tatari sa be4e volgki balgari, zna4i nie sme vinovni, 4e rusite sa zverove i trjabva da im 6eluvame krakata za pro6ka, nali taka Аланкоолур безродни
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ruski bokluci idva va6iqt krai
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Слънцето изгрява винаги от изток и никога от запад!
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Като се откачиш от Русия за кого ще се закачиш бе ***?Като държавата ни е като опоскан кокал?Европа ли ще мисли за тебе ?Ами ти да си видял нещo да е дошло за народа хубаво от тая Европа от пет века насам? НЕ! Затова умната с празните приказки!!!!
45
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
Полицаите ще изразят най-добре протеста си,КАТО НА 14.01 ЗАСТАНАТ СЪС СКРЪСТЕНИ РЪЦЕ И С ГРЪБ КЪМ ПАРЛАМЕНТА!!!НАПРАВЯТ ЛИ ГО - НИКОЙ ДА НЕ ГИ ДОКОСВА, ЗАЩОТОТАКА ЩЕ ПОКАЖАТ, ЧЕ СА НАШИ СИНОВЕ, СЪПРУЗИ И БАЩИ,ПАЗЕЩИ ХЛЯБА НИ,А НЕ ОХРАНА НА ПРЕСТЪПНИЦИ!!!
44
0
 
0
 
! Отговори
Dimitrov преди 15 години
На 17 януари предстои масов протест на полицията пред сградата на МВР.Очакват се около 15 000 служители на МВР да запазят мълчание за 15 минути в почит на починалото МВР.Полицейски протест който по първоначални данни ще бъде грандиозен. Протеста среща подкрепа от всички социални групи в обществото.
43
0
 
0
 
! Отговори
Vlade преди 15 години
Победа будет за намеБолшая медведица RULES
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Просто трябва да се откачим от тези *** руснаците / те и украинците явно не са по-стока / иначе винаги ще берем ядове с тях. За нищо не стават!!!
41
0
 
0
 
! Отговори
читателче преди 15 години
... да не обърква историята на съвременна Русия със старославянските общества в Източна Европа, историята на Китай, Япония и изобщо историята на Далечния Изток. Колкото до умственото и цивилизационно отношение, това дори не се нуждае от разискване, доколкото не е ясно дали не се отнася за написалия коментар 40...
40
0
 
0
 
! Отговори
BoykaB преди 15 години
... да не обърква Изток (където има 5000-годишна цивилизация с Русия, чиято първа империя е направена от шведската династия. Ако си беше останало така, тази империя нямаше да е на този хал в умствено и цивилизационно отношение...
39
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
14/01 - ЗА МЯСТОТО НА ПРИЯТЕЛСКАТА НИ СРЕЩАОт: cvДЕЗИНФОРМАЦИЯТА по нашите медии е пълна..., а и различните "-фили" и "-фоби", възприемат само това което им се иска...1. Украинците не отказват пазарната цена на газа, но искат със същия каефициент, да се увеличи и транзитната такса! Вярно е, че са два различни договора, но връзката им е очевидна! Браво на Украинците..., и ще го постигнат, въпроса е ЗАЩО НИЕ НЕ ИСКАМЕ СЪЩОТО!!!2. Искането, на Украйна ЗА ТРАНЗИТА е интересно С МОТИВИТЕ СИ..., ТРАНЗИТА СЕ СПИРА ЗАРАДИ НЕАДЕКВАТНО НИСКАТА МУ ЦЕНА!!! БРАВО НА Украйнските управници..., НЕ ДОПУСКАТ НАЦИОНАЛНО, ЕНЕРГИЙНО ПРЕДАТЕЛСТВО!!!3. ДЛЪЖНИ СМЕ ДА СМЕ КОРЕКТНИ, газа беше спрян не САМО на Руско-Украинската, а на Украйно- Молдовско граница, защото Молдовците(Приднестровската руска автономия) си вземат от транитния газ, 100% от договора с Газпром, а следващите по тръбата да духат супата... Спрения износ на газ е тежък финансов удар срещу Русия, но порастването цената на петрола и спирането на значителни по обем производства в Югоизточна Европа ги компенсира пребогато..., а в условията на световната криза, от това са предоволни както ПРОИЗВОДИТЕРИТЕ НА ГАЗ И ТОК отСтара Европа, така и Американците - ЗАРАДИ ОБЩАТА КРИЗА...!4. ВРЕМЕ Е ДА ПРОУМЕЕМ КОЙ Е ВИНОВЕН ЗА ПРОБЛЕМИТЕ НИ:... Премиера от правителството на Ахмед Доганов,- Лично е отговорен за спрените Евромилиарди!- Лично излъга Българската нация, че финансово-икономическата криза няма да ни засегне..., не предприе адекватни мерки, като осигури финансово, ЕНЕРГИЙНО, суровинно и социално, Нацията и Държавата!!-Лично е отговорен за ОТНОВО СПРЕНИТЕ ТЪРГОВЕ за автомагистрала Тракия!!!- Лично и УМИШЛЕНО, въпреки редупреждението от Газпром още от 18.дек.08г. за газовата криза..., СЪЗНАТЕЛНО НЕ ПРЕДПРИЕ ИЗПРЕВАРВАЩИ ДЕЙСТВИЯ !!!!- Лично е отговорен, че в условията на очертаващата се ВСЕОБЩА ИКОНОМИКО-СОЦИАЛНА КРИЗА, не я обявява и УМИШЛЕНО ПОСТАВЯ НАЦИЯТА НИ ПРЕД СОЦИАЛЕН СРИВ..., А ДЪРЖАВАТА НИ ПРЕД БАНКРУТ...!!!!!КАЗВАМ!С всичко това Премиера и Министрите от правителството на А. Доганов, нарушиха грубо държавните си Конституционни задължения съгласно които:..."Чл. 108. (2) Министър-председателят ръководи и координира общата политика на правителството И НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕЯ..." (3) Министрите ръководят отделни министерства, освен ако Народното събрание реши друго. ТЕ НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ ЗА СВОИТЕ ДЕЙСТВИЯ.( В КОНСТИТУЦИЯТА СЕ ГОВОРИ САМО ЗА СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ...)...КЪДЕ Е ОБАЧЕ НАШЕТО ПРАВОСЪДИЕ ИЛИ ПАК НЯМА ПОВОД ДА СЕ НАМЕСИ...???НО - 14/01 - ПРЕД ПАРЛАМЕНТА ДА ИМ ГО КАЖЕМ!
38
0
 
0
 
! Отговори
читателче преди 15 години
МВФ се нуждае от още 150 млрд. долара за борба с кризата - ето това дойде от запад!
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
От изток са дошли много добри неща - освобождението ни, социалният капитализъм на Китай, Конфуцианството, МНОГО газ и нефт, специалисти, японски инвестиции и изобщо - ДО СЕГА СМЕ ПОЛУЧАВАЛИ БЛАГА САМО ОТ ИЗТОК!!!ИМЕННО, А ОТ ЗАПАД КАКВО ПОЛУЧИХМЕ?! САМО ИЗВРАТЕНИ ФИЛМИ И ПРОСТОТИИ И ЩЕ СТАНЕМ И РАКЕТНА ПЛОЩАДКА ЗА РАКЕТИ СРЕЩУ РУСИЯ.
36
0
 
0
 
! Отговори
читателче преди 15 години
Хайде, напиши ОТКЪДЕ Е ЦИТАТА???
35
0
 
0
 
! Отговори
Захари Стоянов преди 15 години
Захари Стоянов: "Време е, когато стане дума за вънкашните НЕприятели на Отечеството, официалният Руски Московец да стои на първо място!" ...Кой въстана срещу нашето свещено дело - съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на българите? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите с единствена цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска Сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на неговата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Сливница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на България ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде в сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее?Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил Руски крак в нашата земя Българска, когато се е произнесла за първи път думата "освободителка" и "покровителка"! Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и . От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото те искат да ни направят РускиМосковци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек. Но и това е недоволно. Малко ли други държави има, които също така се стремят да владеят над чужди земи и народи. Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито Руската дипломация употребява над България.И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива и изменници, които да твърдят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние заедно с много още славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!Време е, трябва вече, щото българските деятели, офицери, учители и пр., когато говорят на своите подчинени и слушатели за вънкашните неприятели на Oтечеството, официалният Руски Mосковец със своите донски и кубански казаци да стои на Първо място...