Киев се фръцна. Не пуска газа на Русия

"Нафтогаз" твърди, че заявката на "Газпром" е провокация и е нереална за изпълнение
13 яну 2009 15:00,
172
Киев се фръцна. Не пуска газа на Русия
Снимка: БГНЕС

Киев призна, че е блокирал доставките на руски газ за Европа заради "неприемливите условия за транзита“, наложени от руския газов гигант Газпром, съобщи говорителят на украинската държавна компания "Нафтогаз" Валентин Землянски, цитиран от АФП.

"Руският газ за Европа не преминава през украинската газопроводна мрежа заради неприемливите условия за транзита, наложени от Газпром“, заяви Землянски, без да даде повече уточнения.

Минути по-рано Газпром съобщи, че Украйна блокира транзита на газ за Европа, въпреки че сутринта Русия обяви, че възобновява частично доставките за европейските страни.

Упълномощеният представител на украинския президент по въпросите на енергийната сигурност Богдан Соколовский заяви, че заявката на "Газпром“ за транзит на 76,6 милиона куб. м газ през компресорната станция "Суджа“ за станцията "Орловка“ е провокация и е нереална за изпълнение.

"Днешната заявка от руската страна за уж възобновено подаване на газ носи абсолютно провокационен характер, тъй като пред украинската газопреносна мрежа се поставя технологично нереална задача“, каза той.

По-рано заместник-председателят на "Газпром“ Александър Медведев определи като "невероятни“ действията на Украйна, която по думите му, въпреки подписаните договорености, така и не е отворила газопреносната си система за транзита на руски газ за европейските потребители, предаде ИТАР-ТАСС.

Той предположи, че действията на Киев се "дирижират“ от друга страна.

"Това наистина е невероятно“, каза той.

"Ние вярвахме, че вратата за руския газ в Европа ще бъде открита, но, изглежда, украинците даже не са планирали да отворят своята система“, отбеляза Медведев. Заместник-председателят на управителния съвет на "Газпром“ не може да обясни действията на Украйна.

"Възниква впечатление, че целият този мюзикъл, който се случва в Украйна, се дирижира от съвсем друга страна“, отбеляза той.

При това Медведев спомена за споразумение, сключено между Украйна и САЩ през декември, без да уточнява неговото конкретно название.

През декември Украйна и САЩ подписаха Харта за стратегическо партньорство.

В нея се посочва, че Вашингтон ще помогне на Киев в развитието на украинската енергийна инфраструктура. Едновременно с това Медведев не отговори на прекия въпрос дали смята, че Киев действа по инструкция на Вашингтон. "Не съм политик, а бизнесмен“, добави той.

Междувременно стана ясно, че руският министър-председател Владимир Путин е провел телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, предаде Интерфакс.

Разговорът се е състоял по инициатива на руската страна.

"Премиерът е информирал Барозу, че транзитът на руски газ, чието подаване е частично възобновено, не постъпва в газопреносната система на Украйна“, съобщиха от пресцентъра на руското правителство.

"Тя е затворена", каза Путин.

Барозу заявил, че възнамерява да обсъди този проблем с украинските власти. 

Кризата с газа

Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
БЪЛГАРОУБИЙЦИ!От: aнархо-монархистРодни безрозници,*** изсрани -КАТО ОБИЧАТЕ РУСИЯ ПОВЕЧЕ ОТ БЪЛГАРИЯ -ХВАЩАЙТЕ ВЛАКА ЗА СИБИР!Еничари кремълски,червени гестаповци, хюнмета и диванета -суки недоебаные - чеи яйца здесь ищете!
170
0
 
0
 
! Отговори
P преди 15 години
GOLQMO ZAGLAVIE.CHUDQ SE KAK TIQ MALOUMNI REDAKTORI SA STIGNALI DO TOVA NIVO DA PISHAT STATII V EDIN OT NAI IZVESTNITE NOVINARSKI SAITOVE.
169
0
 
0
 
! Отговори
Къри преди 15 години
Причината за тия врътки с газа са ,защото потреблението му в Русия в момента е върхово и просто няма газ. Не се случва за първи път.
168
0
 
0
 
! Отговори
Търговец преди 15 години
Който може се фръцка, който не може си сваля гащите и отива на инструктаж в москва.
167
0
 
0
 
! Отговори
ицо преди 15 години
цру не спи, студената война не е свършила, имам чувството щом още се заяждат америка и Русия.А украйна и грузия са марионетки ....като собствената ни страна всъщност
166
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 15 години
Не знам колко "достатъчни" са количествата, но Украйна за пореден път сама си призна, че е врътнала кранчето за Европа.
165
0
 
0
 
! Отговори
boristodorov56 преди 15 години
КИЕВ и МОСКВА защитават собствените си интереси!Може да ни е приятно, но е факт!За на с по-важно е - ЗАЩО НАШИТЕ ГЕСТАПОВСКИ ЕНИЧАРИ не защитават БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ - в международните договори!Както със САЩ - тяка и с Русия и Украйна?Станишев и Първанов подписаха в противовес с българските интереси :- за американските бази,- за газта, -за Белене, само това стига за да си отиват в Сибир. ЗАЩО ДА ОБВИНЯВАМЕ ПАТРИОТИТЕ НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ИМ СТРАНИ, А ОНЕВИНЯВАМЕ РОДНИТЕ ***!
164
0
 
0
 
! Отговори
Ko для 156 преди 15 години
А ты не самостийник случаем? а?
163
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 15 години
цял свят разбра че украйна краде газ и че се дърви на русия, и че е подкукуросана от щатите, само пусофобчетата и американогъзолизците още се опитват да изкарат русия виновна....майтапи.....
162
0
 
0
 
! Отговори
ТАТЯНА МОСКВА... преди 15 години
Украина и США раскрыли планы по газу 14 января 2009, 00:53Украина и США планируют тесно сотрудничать в возобновлении и модернизации мощностей украинской газотранспортной системы. Об этом говорится в украинско-американской Хартии о стратегическом партнерстве, опубликованном на официальном сайте Верховной Рады 13 января. Хартию подписали глава МИД Украины Владимир Огрызко и госсекретарь США Кондолиза Райс 19 декабря 2008 года в Вашингтоне, передает Интерфакс. Отметим, что в пятницу 9 января Кондолиза Райс и глава МИД Грузии Григол Вашадзе подписали аналогичную Хартию стратегического сотрудничества США с Грузией. Мы понимаем, какая ответственность, и политическая в том числе, возлагается на Украину Как следует из текста документа, помимо помощи в модернизации украинской ГТС, США планируют активизировать сотрудничество с Киевом и в сфере безопасности и обороны. Понимая постоянное существование угроз глобальному миру и стабильности, Украина и США намерены расширить уровень нынешних программ сотрудничества и помощи в оборонных вопросах и вопросах безопасности с целью преодоления этих угроз и углубления мира и стабильности, - говорится в документе. Отметим, что во вторник президент Украины Виктор Ющенко заверил в эффективности действующей в настоящее время украинской газотранспортной системы. Надежность украинской ГТС, по мнению экспертов, имеет коэффициент 1,8, что вдвое выше, нежели российская система и приблизительно на уровне коэффициента стабильности транзитных сетей Европы, - заявил Ющенко на пресс-конференции в Киеве. Мы обладаем уникальной, надежной и развитой системой транзита. Такой транзитной модели, механизма больше нет в Европе, и мы понимаем, какая ответственность, и политическая в том числе, возлагается на Украину, - подчеркнул Ющенко.
161
0
 
0
 
! Отговори
George Bush преди 15 години
RUSSIA GO, GO HOME ! * RUSSIA KEEP OUT ! ; Hello I am Bush > I love BG , ISRAEL , UKRAINA
160
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
dokato ima slaviani 6te ima i rusofili-yankee go home!!!
159
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ukraina i gruzia - marionetki
158
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
amerika i gruzia - trojanskia kon na Amerika
157
0
 
0
 
! Отговори
Бахур преди 15 години
Въпрос: Може ли Русия да влезе в НАТО?Отговор: Може, разбира се. Ако трябва, чак до Белгия ще влезе.И помнете - руснаците наричат път мястото, през което възнамеряват да преминат.
156
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Валяй отсюда, уебок! И не забудь убрать за собой.Шампунь ето у тебя в голове...
155
0
 
0
 
! Отговори
pi4 преди 15 години
ne pi6i na ruski tova e BG forom .govori si na blqdskiq ezik v tapata vi usrana Rusiq.
154
0
 
0
 
! Отговори
kuker преди 15 години
AMI DOYDE VREME DA SLOJIM CIALOTO BSP I BKP NA PALATKI ZA DA POSTROYAT PATYSHTATA NA RODINATA NAY POSLE
153
0
 
0
 
! Отговори
Моше бен Голдмайер преди 15 години
Русия лъже ,че е пуснала достатъчно газ за България, експерти от ЕU остановуха,че Русия лъже и количествата на газа по тръбите към Украйна са НЕдостатъчни...Комунистите на Русия ви лъжат.
152
0
 
0
 
! Отговори
molotov преди 15 години
rusia da pusne gaz na vs. kapital. ku.vi kakto sa puskali v osvencium...

Спонсорирани публикации