3 или 4 се събужда, ако газовата криза продължи

Станишев: Дал съм указания за един от блоковете на АЕЦ, но това трябва да стане в диалог с ЕС
16 яну 2009 14:56,
57
3 или 4 се събужда, ако газовата криза продължи
Турбогенераторът на 4-и блок в АЕЦ "Козлодуй". Снимка: Булфото

„Дал съм указания правителството да започне техническите действия за подготовка за стартиране на един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй", ако газовата криза продължи“, обяви премиерът.

По думите му техническата подготовка на блока ще отнеме 45 дни.

Сергей Станишев подчерта, че за разлика от Словакия, ние имаме право да предприемем такава стъпка от договора си с ЕС в кризисна ситуация.

Той изрично заяви, че трябва да отчитаме и всички политически рискове.

„Не можем да действаме едностранно и да поставяме пред свършен факт нашите партньори“, каза Станишев и допълни, че е необходим един постоянен диалог с ЕС и със страните членки на ЕС по този въпрос.

„Решението за закриване на 3-ти и 4-ти блок не се основава на ефективна и обективна международна експертиза. Нещо повече – те са отговаряли на международните стандарти. Това решение беше наложено като условие в преговорния период на страната”, каза той.

На въпрос дали е необходимо да се проведе референдум за отварянето на блокове на АЕЦ „Козлодуй”, Станишев каза, че това решение трябва да го вземе Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Tezi komynisti,iskat da ni izhvyrlqt i ot evropa,osyznai se narode,dokato celi zavodi rabotqt za tqh,taka 6te byde,no ne6tata ve4e sa promeneni,nisyk e standarta,za6toto te nqmat interes da go vdignat,nazna4avat si svoi hora po sistemata,no tq 6te ryhne,ne moje da dyrji6 tozi narod v nevejestvo i da go eksploatira6,kakto edno vreme da raboti za tazi partiq po 50 stotinki za den.kolkoto po byrzo si idat ot ypravlenieto,tolkova po dobre za na6iq narod.zapo4naha da stavat i nagli.no lyjite im svyr6iha.
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Пускаме АЕЦ-а и излизаме от ЕС.
54
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А онези са доста големи спахии.кат пуснат реактора ше ни земат 520 млн евро неустойки от европейския съюз,докато русия ше ни даде 600 млн обезщетение.демек иаме избор да го пуснем и да сме с 80 млн евро напред,или да не го пуснем,нещата да са същите каквито и ако не го пуснем понеже вече ще е пролет,обаче да сме с 600 млн напред.кат си знам държавата и народа ,да ги... ни ше иаме реактор,ни обезщетения щот серго е гъст с русия и ше се напраи на великодушен
53
0
 
0
 
! Отговори
jupiter преди 15 години
тъпо е да свързваме отварянето на блоковите с липсата на газ Блоковите бяха затворени поради престъпни лобистки евроинтиреси и международен трибунал трябва да ги осъди На българина му трябва 1ИЗГОНВАНЕ НА ПРЕКУПВАЧИТЕ ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕТЕЛИ ЧИЯТО ЕДИНСТВЕНА ИНВЕСТИЦИЯ БЕ ДА ПОДМЕНЯТ ЕЛЕКТРОМЕРИТЕ С ПО ЧУВСТВИТЕЛНИ 2ПЕВТИНЯВАНЕ НА ТОКА ОТ ИЗНОС ПОД 10 СТ КОЕТО ДА УСЕТИ ВСЕКИ БЪЛГАРИН
52
0
 
0
 
! Отговори
marine преди 15 години
какво ще ни направи ЕС и без това са ни спряли парите,атомната си е много добре,спряли са я за да не сме силна държава,а сега какво,нямате си никаква представа за истинската катастрофа,колко заводи и предприятията са спрени,колкото и да лапат пари от работата на АЕЦ все ще остане и за народа,а така сме наи-загубената държава.Който много плаче за европа ще ги видя след въвеждането на евро у нас.
51
0
 
0
 
! Отговори
beno преди 15 години
stiga paniki,nikoi ot eu njma da ni goni.naprotiv ima tendencia rossia sa6to da bude pokanena za 4len na evrosaiuza.krizata e predizvikana ot ukraina.timo6enko iznudva rossi za evtin,dori bezplaten gaz plus da polu4avat milioni ot rossia za tranzita.rossia se opitva da uredi otno6eniata s ukraina,no zatova sa nujni vreme i nervi.
50
0
 
0
 
! Отговори
fifti-fifti преди 15 години
SABUJDA S MOKAR 4AR6AF V
49
0
 
0
 
! Отговори
stranger from varna преди 15 години
Интересно как тези, които обвиняват другите в зависимост от Русия,треперят от страх,какво щели да кажат от ЕС.Не ми пука нито за Русия,нито за ЕС. И на тях не им пука ,че българската енергетика е пред колапс. От Европа получихме много критики,много съвети, много анализи,много обещания,много изисквания и никакаква реална подкрепа.България ще пусне двата енергоблока, защото тя има нужда от това за да оцелее. Не се подчиняваме на никой. Още по-малко на такива, на които не им пука за нас.
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
От събота правителството на Словакия премахва ограниченията, въведени за потреблението на газ от промишлени потребители, обяви премиерът Роберт Фицо, цитиран от АФП.Премахването на ограниченията става възможно след като кабинетът успя да договори газови доставки, заобикалящи Украйна.Роберт Фицо обяви, че от понеделник близо 1000 компании, които от една седмица работеха при минимални газови достави, от понеделник ще заработят в нормален ритъм.След Словакия единствено България от ЕС все още не може да договори алтернативни на Русия газови доставки.
47
0
 
0
 
! Отговори
филип преди 15 години
словаците вече си договориха доставки на газ от други източници, нашите политици още се чудят от кой да вземат!!! ОСТАВКА!!! Пак не се справиха с проблема!!!
46
0
 
0
 
! Отговори
Вапцаров преди 15 години
Значи така ако не сме ние ,след нас и потоп!!! Отвратителни не човеци.
45
0
 
0
 
! Отговори
Ivo-DE преди 15 години
С преговори не става. Пускаме ги и това е!!!Какво ще стане, война ли ще ни обявят или ще ни спрат европарите :) Най-много зелените тикви в Австрия да попискат малко и после ще млъкнат!
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Явно на теб и такива като теб колкото по зле толкова по добре.На времето една външна министърка която се правеше и на пилот подписа меморандум за затварянето на 1 и 2 ри.блок незабавно за да падне Шенген,а за 3 и4 ти блок след влизане на страната в ЕС.
43
0
 
0
 
! Отговори
Даола преди 15 години
След като Станишев не направи нищо в Москва и Киев да се разпореди за незабавна подготовка на блоковете за въвеждане в действие - да потърси подкрепа от Никола Саркози.
42
0
 
0
 
! Отговори
се1 преди 15 години
Вижте ,АЕЦ Козлудуй беше затворен не защото е опасен ,а защото ЕС ни иска слаби и зависими.Никой от европейската комисия не каза ,че АЕЦ е ОПАСЕН(имало леки неточности,цитирам по памет),но тогава защо това беше едно от основните условия за да продължим преговорите ,за да ни приемат?Някой спомня ли си колко пъти се качи цената на ел.енергия след затварянето на реакторите???? Защо 80% от ел.енергия на Франция идва от АЕЦ + наскоро имаше сериозно замърсяване на околната среда с радиоактивни отпадаци изхвърлени "по случайност". Аз съм ЗА използването на Българските ресурси за благото на българския народ,а не да клякаме при всяко желание на ЕС . Мислите ли ,че ЕС не можеше да наложи експертен контрол върху субсидиите от еврофондовете и парите да бяха изхарчени по предназначение? Мислите ли ,че от ЕС не знаеха как ще потънат парите и нямат информация за състоянието на БГ политика? Хората там си знаят работата и няма нищо случайно.
41
0
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
Поредната изцепка на Станишев,обиден от откровенноста на ЕК !!! Стриктно спазване на заповедите на Путин за бързото ни и ефективно изгонване от ЕС !!!!
40
0
 
0
 
! Отговори
boristodorov56 преди 15 години
ЩЕ УСПЕЯТ ДА НИ ИЗКАРАТ ОТ ЕС - ДОРИ С ОРЕОЛ НА СПАСИТЕЛИ НА НАЦИЯТА!ЩЕ ИМ ПОЗВОЛИМ ЛИ!ВИНОВНИТЕ ЗА КРИЗАТА НА СЪД!ВИНОВНИЦИТЕ НА КРИЗАТА НА СЪД!НВЕКА НЕ НИ ВКАРВАТ ПО УЛЕЯ НА ДРУГ СКАНДАЛ!НЕКА НЕ ИЗМЕСТВАТ ЦЕНТЪРА НА ВНИМАНИЕТО!НЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕС - ТЕ ЩЕ СИ ОТИДАТ!тОЗИ ПЪТ ЩЕ ВЗЕМЕМ НАИСТИНА ПУШКИТЕ!
39
0
 
0
 
! Отговори
Lili преди 15 години
Хора, това се нарича имитация на дейност- знаеме, че няма да стане, но нека всички виждат, че другаря Станишев буксува, но действа. Така обяви и министирът Димитров, че чакаме газ, всеки ден чакаме газ от Украйна и аха, аха да стане, ама не. И така дните си минават, газът не идва и няма да дойде, но ние ще имитираме КПД!
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Дялове на атомната анергия в енергетиката на европейски страни:Литва 82 Франция 78 Белгия 60Украина 47 Швеция 46 България 45Швейцария 41 Словакия 41 Словения 40 Испания 40 Унгария 40 Германия 32 Финландия 30 Великобритания 28 Чехия 19 Русия 14 Румъния 10 Холандия 3
37
0
 
0
 
! Отговори
Unknown преди 15 години
ili ne si znaete interesite ili ne razbirate ot qdrena energetika ili edin gospod znae kakvo vi drunka v kuhinite