Калфин: България не може да иска обезщетение за газовата криза

Отношенията в случая били междуфирмени, а не междудържавни
6 фев 2009 10:57,
37
Калфин: България не може да иска обезщетение за газовата криза
Снимка: БГНЕС

България не може да предприеме процедури за обезщетение във връзка с газовата криза, защото не са налице междудържавни, а междуфирмени отношения, заяви днес вицепремиерът Ивайло Калфин.

Според него българската страна може да постави политически въпроса, за да създаде повече желание у партньорите той да приключи.

"Когато говорим за доставки на газ по търговски договори, българската държава не е част от тези търговски договори. Търговските договори са сключени между "Булгаргаз" и съответните фирми посредници.

И там, където има възможност след изчисленията на "Булгаргаз" за около 20 милиона долара преки загуби, те ще бъдат представени към доставчиците, включително днес на преговорите това ще стане", каза Ивайло Калфин.

Той подчерта, че българската държава може да направи така, че това, което се случи през януари, да не се повтаря повече. Вицепремиерът съобщи, че в момента се работи по аргументите на България за отваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Ще бъдат формулирани тези аргументи, с които ние смятаме, че пускането на един от блоковете в "Козлодуй" е един възможен начин на компенсациите, които България понесе от газовата криза, загубите, които понесе по принцип от затваряне на блоковете. Работи се по юридическата формулировка на исканията", посочи Калфин.

В средата на миналия месец Иван Костов излезе с твърдението, че с договора от края на 2006 г. правителството на Станишев се е съгласило да отпадне изцяло член 11 от подписания през 1998 г. с „Газпром“ документ, който урежда въпроса с компенсациите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ами има лесно тогава....Глупа.ко Калфин или който си там...Руско дьонме....Ако договорът ти е с псоредник, не с Русия или Украйна, съдиш посредника или искаш от него. И тъй като са офшорки и нямам какво да им се вземе, действаш по руско - украинския начин - с наивно неразбиране и прехвърляне на вината и топката. Чкаша доставките на газ за 500.000 млн лева (колкото са загубите) и уведомяваш посредниците, че няма да ги платиш, докато не ти платят компенсациите...И обясняваш на Русия и Украйна, че много ги обичаш, че мръсните посредници са виновни и да си търсят парите от посредниците...Газта в крайна сметка не идва директно оттам, а през псоредници...След като Украйна е транзитьор, то и посредникът е такъв....Само...трябва да се изчака...Уедете алтернативни доставки...Не е нуйно да се направи сега, на момента. Просот помнете и го направете с мисъл...Когато трябва...
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
От КПСС такава заповед са спуснали на БКП :) Влезте им в положението :) И да гласувате пак за *** !
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ивко, Ивкоооо, Ивко! Ами ако всички пострадали фирми започнат да съдят Булгаргаз, какво ще измислиш тогава
33
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 15 години
що ще Първанов тогава в Русия?!?!?
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
не може да иска,защото не може.това го знаем.ако можеше-щеше да иска.едно е да искаш,второ е да можеш,трето и четвърто да го направиш:)))
31
0
 
0
 
! Отговори
путин преди 15 години
На работната среща в Москва, Путин такъв смразяващ поглед, изпълнен с презрение и насмешка, хвърли на въпросният индивид Калфин и "българската делегация", че направо ми стана мъчно за тях. хахаха
30
0
 
0
 
! Отговори
До 30 преди 15 години
А пък на мен онова предишното ми приличаше на нещо мазно,гадно и слузаво.Имам предвид еврейското мазно петно.
29
0
 
0
 
! Отговори
nn преди 15 години
този е ужасно неприятен,прилича ми на нещо отвратително,нечистоплътно и хлъзгаво...срам ме е че ни е външен министър
28
0
 
0
 
! Отговори
God преди 15 години
Нали тези договори са подписани на база междудържавни спогодби? Нали затова свириха фанфарите миналата година, когато Путин беше у нас? Тогава подписахме междудържавни спогодби за газта, АЕЦ и някои други неща, които са за черни дни. Наистина страна по договора е Булгаргаз, обаче принципал на Булгаргаз е държавата и тя като такава може да окаже влияние. Защо тогава Путин ще урежда сделки на Газпром??? Нали и тя е фирма?
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
абе на тия няма ли кой да им обясни, че АЕЦ не произвежда газ?!
26
0
 
0
 
! Отговори
КОНИСОЦИЯЛИЗМА ДА СЕ преди 15 години
Та да видят руските престъпни олигарси как се защитава национални интереси и сувернитет ! Само Костов се справя с руските мафиоти и изнудвачи ! А такива като Калфчо и Глафчо може само да лъскат чепици в външно ! Абе какво искате от тоя , и той има бизнес със ,,спонсора,, Стойков , зад който стоят чингетата от КГБ и ДС ! И Калфин е измекярин на руската мафия и слугите им от ДС ! Обявяването на комунистическите режими за престъпни , а техните функционери и слуги за престъпници , ще реши проблема с мафията !
25
0
 
0
 
! Отговори
СТАМБОЛОВ преди 15 години
В ТАКЪВ СЛУЧАЙ ВРЪТВАМЕ КРАНЧЕТО КАТО УКРАИНЦИТЕ , ВЗЕМАМЕ СИ ГАЗ ЗА 580 МИЛИОНА ЕВРО И ОТНОВО ПУСКАМЕ ТРАФИКА КЪМ ЕВРОПА ! НА ТАКАВА БРАДА , ТАКЪВ БРЪСНАЧ !
24
0
 
0
 
! Отговори
RED_STORM преди 15 години
И ЗА 3 И 4 РЕАКТОР НЕ МОЖЕ ДА НИ ПОДКРЕПИ РУСИЯ, ЗАЩОТО ТОЗИ ВЪПРОС ЩЕ СЕ ГЛЕДА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ НА КОЙТО РУСИЯ НЕ Е ЧЛЕН...
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Въртят,сучат... но ВСЕ ИНТЕРЕСИТЕ на РУСИЯ на преден план!!???Говорят нелогични и неистински неща!!??Какво става, да не са зомбирани? Магия ли им е направена???Да не са ги облъчили руски психотерапевти и да са модифицирали начина им на мислене? (става малко като в Старгейт...правителството земляни и българи ли са.. или "пришълци"...)
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Някои хора пак са се нагушили
21
0
 
0
 
! Отговори
айсиктер бе ! преди 15 години
Нацинализирате булгаргаз , преразглеждате договорите , отклонявате газта за чужбина от трафика за наша сметка в размер на 500 милиона евро и приключвате тая сага ! Ясно ?!
20
0
 
0
 
! Отговори
vesko преди 15 години
..господа управляващи. за пореден път доказвате колко сте жалки. За милото и драго отношение към братска русия и майките си ще продадете. Срам ме е, че живея в тази държава, с хора, които освен да продават народа си за друго нестават. Що за Държава сме, питам аз и отговор не ща! "Не народ, а ***. Пак ще кажа и с това ще да свърша!"
19
0
 
0
 
! Отговори
РУМЕН преди 15 години
А БЕ ЩО НЕ СЕ СКРИЕШ
18
0
 
0
 
! Отговори
Caleb преди 15 години
И какво като пуснем реакторите?Не е ли по-добре да се напън да завършим и пуснем новото (Белене) отколкото да ревем за старото?
17
0
 
0
 
! Отговори
Gass преди 15 години
Ще Ви компенсирам ама друг път