Личните лекари ще отказват направления

Семейните доктори ще ходят в домовете на пациентите само по лична преценка
6 фев 2009 17:00,
132
Личните лекари ще отказват направления

Личните лекари ще имат право да отказват направление за специалист, ако преценят, че пациентът няма нужда от съответния преглед.

Освен това прегледът в дома ще се извършва само ако семейният лекар прецени, а не по желание на пациента.

Това са част от новите правила за работа на джипитата, определени от Националната здравноосигурителна каса.

Освен това по-голямата част от диспансерните прегледи на хронично болни ще се извършват от личния лекар, а не както беше досега – от специалиста в съответната област, съобщава Дарик радио.

През тази година пациентите с хронични заболявания ще имат право на четири прегледа, като те ще бъдат извършвани от личния лекар.

"Ако той прецени, ще препраща здравноосигурения към специалист", обясни председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.

"Новото е, че всички видове хипертония ще се следят от личния лекар", добави той.

"Също понижената функция на щитовидната жлеза, хроничната мозъчносъдова болест – примерно когато човек е прекарал инсулт и след като мине една година от инсулта, през която го наблюдава невролог, вече семейният му лекар поема това наблюдение.

Искам да подчертая, а това е ясно разписано в съответните наредби, че не пациентът преценява нуждата от консултация. Това е дейност, която е присъща и трябва да бъде извършена от лекаря.

Лекарят в случая решава дали проблемът, с който се сблъсква, не може да бъде решен от него и трябва да бъде консултиран или пък не", каза още той.

По думите на директора на Националната здравноосигурителна каса Румянa Тодорова специалистите работят средно по час и 50 минути на ден. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
0
 
! Отговори
Nishide преди 14 години
Porednata izmislica na upravliava6tite prosto nemojah da poviarvam!Predi 3 meseca napravih spontanen abort i sega triabva6e da hodia na zadaljitelen pregled pri genekolog,dnes kato hodih pri djipito mi da iskam napravlenie za genekolog popita me dali sam bremenna otgovorih i 4e nesam za drugo go iskam napravlenieto d-r Sotirova ot Plovdiv mi kaza 4e nemoje da mi dade napravlenie taka i nerazbrah za6to!Sega mi se nalaga da hodia na 4astno pri genekolog pregleda mi e 30 lv nemitriabvadjipivslu4
131
0
 
0
 
! Отговори
Dr Ox Boli преди 15 години
AZ SAM PRAKTIKUVASH SPECIALIST.TVARDO PROTIV SAM TOVA DA SE OGRANI4AVAT XORATA.TRIBVA DA IMA INDIVIDUALEN ZDRAVEN PAKET.VNASIASH PIMERNO 1000 LEVA NA GODINA-POLZVASH SAMO TOVA.AKO GO IZRAZXODISH PLASHASH DRUGOTO KAKTO PRI STOMATOLOZITE.AZ SAM Y4IL 12 GODINI ZA DA STANA SPECILIST,BIL SMA I V 4UJBINA,BIL SAM BOLEN,RABOTIL SMA KATO SANITAR,SESTRA I SAM LEKAR S 2 SPECIALNOSTI ,NO SE SRAMUVAM OT POLITICITE KOITO VODIAT POLITIKA NA GENOCID SPRIAMO BALGARSKITE GRAJDANI.TOVA E ANTISOCIALNA POLITIKA I E LOSHO ZDRAVEOOPAZVANE.TRIBVA D AIMA KONKURENCIA NA ZDRAVNATA KASA I XORATA D AOTIVAT PRI NAI-DOBRITE LEKARI DA S EGRIJAT Z AZDRAVETO I JIOVTA IM.DANO DA DOJIVEEM DA IMAME AKTIVNO GRAJDANSKO OBSHESTVO...
130
0
 
0
 
! Отговори
pisna mi преди 15 години
Поредната глупост в нашето здравеопазване.И до сега джипитата даваха трудно направления,щото се правеха на всезнаещи докторчета и лекуваха всичко.Що да не вземат повече парички от касата като имат възможност.Горката ми баба щеше да си отиде миналата година от некадърната си лична лекарка.Цяла година я тъпче с лекарства и не и дава направление.Накрая се влоши изведнъж много и я вкараха в болницата.Не всеки може да си позволи лукса да плаща на частен лекар.Нали за това са здравните осигуровки.Остана ни само да се молим и да се кръстим да не се разболяваме ,щото не се знае какви експерименти ще си прави с нас личния лекар.Имат ни вече за опитни зайчета.УЖАС!!!
129
0
 
0
 
! Отговори
Една вече не диспанс преди 15 години
По повод решението на НЗОК за прегледите вече при GP-to, смятам, че Здравната каса няма пари и така решава въпросите за наша сметка. ПОЛУЧАВА се така, че нискоквалифицирани GP-tа (кажете ми колко от GP-tа като процент, особено в провинцията, имат специалност) стават РАБОТОДАТЕЛИ на висококвалифицирани лекари с една или две специалности!!! Аз все пак имам късмет, моето GP има специалност "вътрешни болести" и е отличен специалист. НО ПОЗНАВАМ и зная за GP-tа, които не можаха да си вземат специалност. ИМАШЕ и едно решение в определен срок, който променяха няколко пъти, GP-tата да придобият специализация по ОБЩА МЕДИЦИНА. Питам колко от GP-tата в страната ни общо и по области са с тази специализация? Министерството на здравеопазването или тези, които отговарят за ДОКВАЛИФИЦИРАНЕТО на GP-tата могат до плюс безкрайност да отлагат това изискване, така им е по-лесно. Освен това как в НЗОК изчислиха, че ЛЕКАРИТЕ-специалисти работят само по ЧАС И ПОЛОВИНА НА ДЕН??? Форумци, какво мислите по тези въпроси???
128
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Разни бременни..." много си зле бе
127
0
 
0
 
! Отговори
belcheva преди 15 години
как да работят специалистите повече от това време,след като личните лекари ще лекуват всичко.Ако някой не знае специалистите работят само с направления от личните лекари!На тях като им дават право да са" специалисти по всичко" специалистите какво да работят?
126
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не е ли време Костов да поеме отговорността?!?
125
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Щото, уважаема, Di, ако попаднеш в графата "спешни случаи" (да не дава Господ) и няма направление за теб, ще пискаш тука, че "докторчетата" раздават направленията на разни бременни.Няма угодия за плебеите и това е.
124
0
 
0
 
! Отговори
Di преди 15 години
Те личните лекари винаги са отказвали направления.Това не е новост.Като бях бременна чаках един месец за направление,защото нямало,а то всъщност има,но се пазят за спешни случаи.В такъв момент човек няма избор,ходи си на частен преглед и пълни гушата на друг.Нали и за частниците трябва да има работа.
123
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
а кога лекарите ще спрат да завиждат на зъболекарите.що не поговорим и за това,докторе.докато ние се джафкаме,онези горе ни разказаха играта на всички.аман от завистници...
122
0
 
0
 
! Отговори
Nedovolna преди 15 години
Eto sega ve4e 6te postignete celta si, Gospoda upravlqva6ti. A celta e edinstveno edna - da uni6tojite i posledniq ocelql v tazi i bez drugo skapana dyrjava!!! Nai-pyrvo da izmrat pensionerite, sled tova na6ite roditeli, a nas da prokudite... Togava 6te se naqdete nai-posle!!!
121
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Браво, браво! То и сега докторката хич не даваше напраления, нищо че след нейното лечение съвсем не се почуствах по-добре, а пък сега съвсем ще я закъсаме! Ама до нас има една частна клиника. Д...*** да ми е яко и да не боледувам, ама ако се наложи там ще ходя. Щото при личната е един малък кошмар. Висиш часове наред пред някакъв кабинет, нищо че ти е зле, накрая тя ти предписва нещо, от което няма ефект дори след 10 дни и накрая ако ми откаже и направление, направо... абе думи нямам! И преди беше зле системата, ама с таяпростотия съвсем я съсипаха! Направо ми е мъчно за възрастните хора, които страдат от много заболявания, а в същото време са с такива мизерни пенсиики, че нямаш шанс да идат в някоя клиника, а трябва да се осланят само на милостта и настроението на личния си лекар.
120
0
 
0
 
! Отговори
specialist преди 15 години
"докторчета" ,бих казал-пациентче,плати 30 процента от доходите си и тогав искай нещо качествено-здравето не ти е кола или тв,за които даваш много поовече.Прецени сам-пари за едно жгелязо или за теб самия-от кръв,месо и кости.А всъщвост що не поговорим колко пари давате за зъбките си,а за сърцето си ще дадате ли??
119
0
 
0
 
! Отговори
specialist преди 15 години
да се даде право на всеки здравно осигурен на избор на лекар ,специалист,неограничен брой прегледи,заплащани от НОИ,възможност на всеки за квалифицирани прегледи,избор на добра болница ,а за неосигурените да се погрижи социалното министерство.Безплатен обяд има само по филмите.тогава всеки ще има право на претенции към дадения лекар.И тогава ще може да се санкционират простъпките им.колко просто и..неосъществимо..разбирате защо)))
118
0
 
0
 
! Отговори
specialist преди 15 години
ограничават се направления,брой прегледи от специалист,забавено плащане-като не сте в системана,не давайте мнение.Разбрано!Всеки се прави,че разбира от всичко-типична прабългарска черта.както аз искам да качествена храна или дрехи,така и вие си искате своето.Е-направете моето желание реално,тогава-и аз ще се постарая.
117
0
 
0
 
! Отговори
specialist преди 15 години
по-некачествено-здравеопазването,когато политиката затрива професионализма-така става.Останаха само старите специалисти от времето на соца,нови трудно се оформят-необходим е 2 години стаж в университетска болница.Ако някой не знае-така е.кой нормален човек със семейство,особено ако е извън Сф щее напусне семейството си да се специализира на минимална заплата?!Идеализмът вече свърши,господа и дами!лекарското съсловие виинаги е било на върха във всички системи и трябав да бъде така и сега!А разните мижутурки чиновничета и разни там драскачи ,изкарващи хиляди от тъпотии и временни успехи да не забравят,че е така и ще бъде-независимо от времето.Като Златко баретата или Маджо ви е идолът-какво искате повече!
116
0
 
0
 
! Отговори
Agi преди 15 години
Здравеопазването ни става все по-некачествено. Ще ви дам пример. Съпругът ми е с кашлица от 1 месец и личният лекат го лекува с 2 вида антибиотик без резултат. Молихме за направление за пулмолог и да му направят рентгенография. Оказа се, че проблема не е за личен лекар. Резултата е, че лечението се забави и то доста защото личният лекар реши, че ще се справи с проблема.Както е тръгнало май по-добре е да няма никакви лекари и който се разболее да си умира.
115
0
 
0
 
! Отговори
tasev преди 15 години
Уважаеми докторчета , където и да отидете палете свещ за здравето на Иван Костов. По негово време станахте хора и придобихте самочувствие.Накупихте си нови коли и компютри за децата си , защото още и още можете единственно да влизате , за да видите кой е осигурен и кой не . А дали усигурените са идвали да видят колко сте невежи ? Баща ми не е осигурен и за 9 г веднъж не е посетил лекар , а дължи доста пари за какво и на кого след като сам си е поел здравния риск????
114
0
 
0
 
! Отговори
нели преди 15 години
Сещам се за един стар лозунг - "Да не оставяме нито един човек да умре без лекарска помощ!".
113
0
 
0
 
! Отговори
JP преди 15 години
100, а ти би ли определил колко си ***. Знаеш ли колко се учи за лекар, бе ***! Няма как да знаеш, това е проблемът.