Специалисти технолози да се включат в проверките, за да разгадаят какво точно има в произвежданото като бяло саламурено сирене.
За това призова проф. Желязко Симов, декан на факултета "Мляко и млечни продукти" в Университета по хранителни технологии, пред БНР.
Симов заяви, че изпълнението на европейските изисквания за качеството е безопасността на млякото ще гарантира автентичността на българските млечни продукти.
Според него за сегашния безпорядък са виновни ветеринарните служби.
„Всеки млекопроизводител може да си разработи съответна технологична документация за асортимент – млечен продукт, който обаче да носи друго име. Да бъде тип "саламурено сирене", тип "кашкавал", но не и "българско бяло саламурено сирене".
В противен случай се получава един безпорядък. Трябва да ви кажа, че този безпорядък се създава в момента от Националната ветеринарномедицинска служба и ветеринарните лекари, които са по места“, каза проф. Желязко Симов.