IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Бяло ли е, саламурено ли е... А дали е сирене?

Технолози млекари проверяват автентичността на предлаганите родни млечни продукти

Бяло ли е, саламурено ли е... А дали е сирене?

Специалисти технолози да се включат в проверките, за да разгадаят какво точно има в произвежданото като бяло саламурено сирене.

За това призова проф. Желязко Симов, декан на факултета "Мляко и млечни продукти" в Университета по хранителни технологии, пред БНР.

Симов заяви, че изпълнението на европейските изисквания за качеството е безопасността на млякото ще гарантира автентичността на българските млечни продукти.

Според него за сегашния безпорядък са виновни ветеринарните служби.

„Всеки млекопроизводител може да си разработи съответна технологична документация за асортимент – млечен продукт, който обаче да носи друго име. Да бъде тип "саламурено сирене", тип "кашкавал", но не и "българско бяло саламурено сирене".

В противен случай се получава един безпорядък. Трябва да ви кажа, че този безпорядък се създава в момента от Националната ветеринарномедицинска служба и ветеринарните лекари, които са по места“, каза проф. Желязко Симов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата