Табели в ЕК: Внимание, слухтящи журналисти!

ЕК предупреди службите си да внимават с пишещите братя; журналистите бесни, че ги подозират в шпионаж
13 фев 2009 07:13,
3
Табели в ЕК: Внимание, слухтящи журналисти!
Снимка: БГНЕС

Международната асоциация на журналистите в Брюксел протестира срещу вътрешно писмо на Европейската комисия, в което тя предупреждава своите служби да бъдат бдителни заради зачестили случаи на шпионаж от представители на медиите, предаде Франс прес.
   
"Осъждаме това обобщаване", заяви председателят на сдружението Лоренцо Конзоли.

Той припомни, че "журналистите имат задължението да се стремят да се сдобият и с поверителни информации.

Това е част от нашата мисия, защото може да е в интерес на обществото и на търсенето на истината.

Неприемливо е хората от службите за сигурност на Комисията да поставят знак за равенство между журналистите и други категории хора, чиито интереси са напълно различни", подчерта Консоли.
   
Еврокомисията вече съобщи, че е предупредила службите си да бъдат бдителни заради зачестили случаи на шпионаж с цел сдобиване с важни и класифицирани информации.

Според Комисията с такава дейност се занимават журналисти, групи за натиск, държавни и частни разузнавателни агенции и дори нейни служители от квотите на страни членки на Европейския съюз.

Бившият комисар по сигурността и настоящ зам.-председател на ЕК Сийм Калас заяви, че службите в ЕК нямат правото да контролират комуникациите на журналистите.

" Това обаче не значи, че органите за сигурност не трябва да търсят откъде изтича информацията към медиите", допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
. преди 15 години
И слухтящи и грухтящи пълно съ с"ине.....
1
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Jurnalisti izmislena profesiq za manipulaciq na obstestvenostta. Podlogi na vlastvuvastite. V mnogo sluchai hora bez moral. Malcina sa istinski profesionalisti.