БСП и ДПС бламираха НДСВ и опозицията за избори "2 в 1"

Промените в конституцията не минаха – 79 гласуваха "за", 101 – "против", и 9 се въздържаха
5 мар 2009 09:59,
43
БСП и ДПС бламираха НДСВ и опозицията за избори "2 в 1"
Снимка: БГНЕС

Със 79 гласа "за", 101 "против" и 9 "въздържали се" народните представители отхвърлиха промените в конституцията, внесени от НДСВ и опозицията.

С измененията се целеше едновременно насрочване на избори за Народно събрание, за членове на Европейския парламент и за органи на местно самоуправление в случаите, когато мандатите им изтичат в период от три месеца.

Уреждаше се и хипотезата на провеждане на избори в един ден, преди да е изтекъл мандатът на Народното събрание.

В този случай се предвиждаше мандатът на новоизбрания парламент да започне да тече от първото му заседание, а не от датата на избора. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
rrrr преди 15 години
Цялата тупардия около формулата "2 в 1" е една предизборна демагогия на някои хора. Защо не се обясни простичко на хората: 1. Ще изберем нов Парламент, а мандата на стария няма да е изтекъл и той ще продължава да работи още около 2 месеца. 2. Новия трябва да се сформира и изгради своите ръководни органи при продължаващо действие на стария. 3. Президента трябва да даде мандат за съставяне на ново Правителство при действие на старото. 4. Ако на някой не му харесат резултатите от изборите, веднага може да започне процедура по обявяването им за незаконни. Предсавяте ли си каква какафония ще настане. Ние сега не можем да се оправим, а при една такава какафония....не ми се мисли. Като истински демократ аз съм за абсолютно спазване на Конституцията и Законите в страната. Ако те не са добри ще търсим начини за променянето им, но не кампанийно, за да докажем колко сме "загрижени" за "разумното" харчене на народните пари. Започнем ли да настройваме законите спрямо капризите на този или онзи, не ни чака нищо добро...
41
0
 
0
 
! Отговори
raylight.blog.bg преди 15 години
ще е фатално за страната, особено в разгара на кризата!
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бившият конституционен съдя Беронов каза още преди 20 дни ,че избори 2 в 1 са невъзможни.Единственият начин според него е првителството да си даде оставка и президента да насрочи извъредни избори които да съвпаднат с изборите за европарламент.Всичко друго е популизъм.Ясно е колко лесно се манипулират хората.
39
0
 
0
 
! Отговори
jiko преди 15 години
ami tato, ako i nego go niamashe tam, savsem stiaha da si razigravat konia DPS i BSP. taka pone niakoi se opitva neshto polojitelno da pravi...ama sliap narod
38
0
 
0
 
! Отговори
chovek преди 15 години
SLED IZBORITE AKO UPRAVLQVA PAK BSP;I DPS SCHTE RAZKATAQT NDSV KOITO NQMA DA VLQZAT V SLEDVASCHTIQ PARLAMENT ZARADI GLUPOSTA SI DA SA SAS TOVA PRAVITELSTVO.NDSV e golemiq gubescht BSP i DPS imat tvard elektorat i shte si saschtestvuvat ama na carq gorite i na velchev hotelite ne znam kolko schte gi bade a i ne samo tqhnite.
37
0
 
0
 
! Отговори
tato преди 15 години
Е ЦАРЮ ЧЕСТИТИ СЕГА РАЗБРАЛИ ЗАЩО СИ ТАМ ВРЪЦЕТЕ НА *** И ДВЕТЕ ПАРТИИ СА ЧЕРВЕНИ ФЕСОВЕ ЧЕ И ТИ ПОКРАИ ТЯХ
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Големи глупости пишете.Просто сега се видя пределно ясно кой управлява - ДПС.Само в техен интерес е да няма избори 2 в 1.
35
0
 
0
 
! Отговори
el dorado преди 15 години
мдааасега разбирате ли топлите отношения между 'царя' Симеони Държавна сигурностнаследени от баща му още
34
0
 
0
 
! Отговори
el dorado преди 15 години
Госпожо Къшлова, това, което казвате, е много шокиращо, излиза, че процесът срещу Вапцаров е инспириран от ЦК на БКП, а не от кабинета на Гешев и цар Борис III?- Царската фамилия е замесена всеки път, когато става дума за пари и особено за много пари. Не зная дали причината е в това, че българската царска фамилия произхожда от крайно бедни Кобурги, обеднели в резултат на наследствена глупост както откровено пишат летописците на руския двор. Но връзката на Борис III с убийството на Вапцаров е извън съмнение. Тя е добре документирана в неговото досие, което е разсекретено от КГБ и върнато на другаря Живков ведно с досието на сина му Симеон още през януари 1989 г. Нищо секретно няма в този архив и няма нито една причина скромният български гражданин да плаща излишно заплати на измислени комисии и да чака госпожа Бончева по нейно (или на някой друг) усмотрение да подхвърля по някое досие. В случая въобще не е важно какво са писали Вера Мутафчиева и Георги Данаилов. По-важно е защо Борис III е убил Вапцаров чрез съд по поръчка на Коминтерна, по-важно е как така се е случило, че на 16 април 1925 г. при атентата на църквата Св. Неделя загинаха тези, които трябваше да загинат, а пък Борис III закъснял за събитието. Не е закъснял, той е знаел за атентата поради връзката си с Коминтерна, която е извън всякакво съмнение. Тази връзка е перфектно документирана в архива на Велко Палин и всеки гражданин има право да провери това, всеки има право сам да прецени фактите. Това е нормалното поведение на всяка демократична държава достъп до истината. Защото колкото повече лъжем и си измисляме комисии, хиляди условия да променим действителността, все повече ще бъдем граждани на вечна провинция, отвоювана от Метрополията с лъжи и жалки подлости. Такава жалка подлост е например публикуваното в Труд че Вапцаров искал да умре, не искал да бъде помилван... Авторът е бил толкова безпомощен или пък поръчителят е бил толкова нагъл, че е използвана дори и графиката на публикуваното от мен десет години преди Труд да реши да защитава Борис III! Ще кажа само, че Борис III не е убил Вапцаров безплатно: бедният идалго на знатната Кобургска фамилия е харесвал червените пари още от атентата Св. Неделя. Всеки, който се съмнява, може да провери! Ще кажа също, че този тертип да се изнудват обвиняемите за пари и да се притискат чрез принудителната сила на държавата, т.е. чрез следствие и съд, не е чужд и на днешната политическа реалност. Българският гражданин знае много примери и отдавна се сеща защо реформата в съдебната власт не става. Ами защо не е нужна на българската власт. Това е истината. Всичко, от което властта се нуждае, си го доставя: вестници, лъжи, интелектуална, манипулативна агресия. Това е.
33
0
 
0
 
! Отговори
el dorado преди 15 години
чрез следствие и съд, не е чужд и на днешната политическа реалност. Българският гражданин знае много примери и отдавна се сеща защо реформата в съдебната власт не става. Ами защо не е нужна на българската власт. Това е истината. Всичко, от което властта се нуждае, си го доставя: вестници, лъжи, интелектуална, манипулативна агресия. Това е.Искал ли е Вапцаров да бъде помилван?- Да! Молбата на Вапцаров за помилване е представена на Борис III от адвокат Михаил Геновски. Царският отказ на тая молба е писмен и няма никакво съмнение в тоя факт. Той толкова много е искал да остане жив, толкова много се е борил за живота си, че накрая, в края на дните си, превъзмогва смъртта и я приема просто и естествено, както неотменимост, която е възникнала поради задължението му към България, поради обвързаността му с родината и поради високата му интелигентност, която го е накарала да разбере, че той ще бъде убит, дори и да даде парите. Но в този случай е щяла да загуби живота си и една жена актрисата Иванка Димитрова жената в живота на Вапцаров, която е била втората след Вапцаров, която е имала достъп до парите. Ако Вапцаров беше проговорил Иванка Димитрова щеше да е мъртва заедно с него. Точно по тази причина командващият разстрела капитан Радев, който е знаел какво се иска от Вапцаров, защото е бил измъчван дори малко преди разстрела, оприличава Вапцаров на Левски по пътя към бесилото. Сега, когато зная всичко за убийството на Вапцаров и почти нищо за обесването на Левски, защото и този архив е строго засекретен, аз съм сигурна, че пред лицето на смъртта великите българи са видели едно и също нещо: как глухо и страшно гърмят окови. Също съм сигурна, че тяхната саможертва не си е струвало да бъде направена, защото не само че нямат последователи, но и не се намира никой, който да е готов да чуе и види истината. Не вярвам да се намерят, но като автор съм длъжна да попитам за доброволци: колко българи са готови да поискат изваждането на архива на Велко Палин, от който не липсва нито един ред, нито едно досие на нито един днешен и на нито един вчерашен герой, в който и да е смисъл? Аз се подписвам под това искане, някой друг ще се подпише ли?Какво става все пак с парите накрая?- След 9 септември 1944 г. Иванка Димитрова ги прехвърля по сметката на Трайчо Костов вместо в сметката на другарката Драгойчева (в швейцарска банка). Указанието било на самия Трайчо Костов и Иванка Димитрова не се и усъмнила в правилността му. За да е чиста обаче пред себе си и пред другарите, тя изпратила бордерото с превода в ЦК. Така другарят Трайчо Костов набързо става народен враг, както и за някои други кражби по на дребно. Причината този другар да попадне в такова лошо положение била толкова сериозна, че в София пристига лично самият прокурор Вишински хем да даде съвети по организирането на този процес (в който впрочем са използвани много от свидетелите по делото срещу Вапцаров), хем пък да се погрижи за голямата сума пари, разделила така трагично довчерашните ге
32
0
 
0
 
! Отговори
el dorado преди 15 години
служби и политическата полиция, в това число досиетата на Георги Марков, Желю Желев, Румяна Узунова, Люба Кулезич, известната вече госпожа Екатерина Бончева нейното досие например е подвързано в една архивна единица с досието на Георги Джагаров двете с Румяна Узунова са работили пряко с него от Радио Свободна Европа, също досиетата на чужденци, които са помагали за превеждането на български писатели и които са помагали за работата с български емигранти, които са се крили от българската власт, но са били намирани. Ужасяваща е връзката на делото, по което Никола Вапцаров е убит, с подлостта на много от хората, които изброих. Ето поради тази връзка искам да говоря и да поканя честните хора да искат изваждането на архива на Велко Палин. Защото това е огромна материя аз работих с нея 1 месец, но когато един човек чете толкова многостранна и дълбоко специфична книжнина, е налице вероятността да бъде допусната грешка, да не бъде осветлена правилно истината, да бъде казана само част от нея. Това шикалкавене с важни неща и тяхната подмяна със смешни четива като кой кой е в българската литература и други фрагментарни глупости, в това число и опитите дори на професори да тиражират лъжи за Вапцаров, ето всичко това ме кара да говоря и да искам подкрепата на честните хора, които имат право да разполагат с архива на Велко Палин и да прочетат не само пълния архив на дело 585/1942 г. над десет хиляди листи са само досиетата на свидетелите в това число Радой Ралин, Младен Исаев, Христо Радевски, Георги Караславов, другарят Трайчо Костов, който не е писател и не е интелектуалец (той и политик трудно може да бъде наречен), но пък е пряко отговорен за убийството на Вапцаров той и Г. М. Димитров точно те са донесли до знанието на ЦК другарите Драгойчева и Димитров, че англичаните са дали парите на Вапцаров. Знатните другари са се надявали да получат английските пари чрез Г. М. Димитров поради което и е организирано театрото с бягството на Гемето от България през 1941 г. Но номерът се провалил, защото английското разузнаване установило, че Гемето е международен мошеник. След като останал без пари и без подкрепа, на Гемето не му останало нищо друго освен да легне на издръжка на Коминтерна, което и направил и точно той е посочил Вапцаров, в чиято сметка в Швейцария вече е имало 1 милиард и 600 хиляди английски лири. Тези пари са за България пише Вапцаров в обясненията си до ЦК предадени чрез Иван Масларов и Трайчо Костов на другарката Драгойчева. По-нататък обяснява, че те (Драгойчева и Димитров) никога не са ходили на работа и са показали, че не могат да харчат правилно пари, че само пръскат по дълги престои в чужбина и няма никаква полза за България от тези разходки той пряко визира дългите гостувания на Драгойчева в Германия без всякаква логика и причина. Ако тези пари бяха дадени за Партията, аз щях да ги дам, но те са за България, това са пари на държавата, които ще трябват след войната... колко наивен е бил Вапцаров!Госпожо Къшлова,
31
0
 
0
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 15 години
Къде бяха на най-важното гласуване ултра-псевдо-националистите на ал_Сидер ?!Напуснали Парламента ...Защо са напуснали Парламента точно сега, след като стояха безцелно там цели 3,5 години. Защото гласовете "против", "въздържал" и "отсъстващ" са в един отбор. Така Атака вадят своите 12 депутата от гласовете на Опозицията и НДСВ. И прибавят 12 гласа към ДПС / БСП. Двоен резултат.
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
някакви *** получаваха народни пенсии за борба срещу фашизма при положение че в България не е имало фашизъм;а днес след 66 години ужасен азиатски комунизъм никой не говори за изтъпленията на червените изверги
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ХАХАХАХА ТИЯ СМЕШНИЦИ! Какво си мислите бе, че някои ще ви трае? Ебавате се с народа, а това ще ви убие!
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
NEZABAVNA AFTANAZIQ ZA TROINATA KOALICIQ, BOIKO,KOSTOV I SIDEROV V ZANDANA DOJIVOT... I VLASTTA NA NARODA
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ДА *** ДАНО МРЪСНУ КОМУНИСТИ, АЗ МРАЗЯ БСП И ЩЕ СИ ДАМ ЖИВОТА В БОРБАТА СРЕЩУ КОМУНИЗМА
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
как мога да се обединя с убийците на родителите ми?
25
0
 
0
 
! Отговори
jiko преди 15 години
ima kreshtiashta nujda ot obedinenie...mejdu vsichki sreshtu BSP i DPS. Kakvito i kompromisi tribva da se napraviat, da se napraviat v imeto na BG narod. Inache ...ezdata prodaljava
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
7 вота на недоверие - това е правителството на недоверието
23
0
 
0
 
! Отговори
jiko преди 15 години
za Bulgaria, 108 - protiv BG , hubavo si pravete smetkata za kogo glasuvate