ЕК призова САЩ да ни свали визите

Основен критерий, за да паднат визите, е броят на отказите да е под 10%, у нас този процент е 14
14 мар 2009 11:08,
46
ЕК призова САЩ да ни свали визите
Снимка: Usagc.org

Зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на правосъдието и сигурността Жак Баро ще настоява пред Вашингтон "за пълна взаимност по визовия режим" за България, Румъния, Полша, Кипър и Гърция, съобщи Франс прес.

Петте страни са последните членки на ЕС, за които САЩ запазиха визовия режим с опцията той да бъде отменен, когато страните отговарят на критериите, поставени от американските власти за безвизово пътуване в страната на чужди граждани.

В края на октомври миналата година тогавашният министър на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф обеща до няколко месеца България и останалите четири страни от ЕС да бъдат включени в безвизовата програма на САЩ.

Той обаче изрази недоумение от европейската съпротива на американската инициатива, задължаваща чуждите граждани, които ще пътуват до САЩ и не се нуждаят от визи, да предоставят лична информация по интернет до 72 часа преди пътуването.

Системата влезе в сила от началото на тази година, но бе посрещната от обществеността в ЕС като посегателство над личните свободи и необоснован достъп до лични данни.

Стъпка към безвизовото пътуване ще бъде възможността на гражданите от петте страни на ЕС, които ползват визи за посещение в САЩ, да подават молби по електронен път за издаване на виза до 72 часа преди пътуването. Това облекчение се очаква да бъде подписано в първата половина на тази година.

Основен критерий на САЩ към страните от Европейския съюз, за да паднат визите, е броят на отказите на молби за визи да е под 10%. По официални данни отказите за издаване на визи на български граждани към момента са около 14%.

Баро и чешкият министър на вътрешните работи Иван Лангер ще бъдат на 16 и 17 март във Вашингтон, за да обсъдят с американския министър на правосъдието Ерик Холдър и с министъра на вътрешната сигурност Джанет Наполитано важни въпроси, сред които на първо място искането на САЩ страните от ЕС да приемат бивши затворници от Гуантанамо след закриването на американския център за задържане в Куба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
аз предлагам нии да си свалим гащите
44
0
 
2
 
! Отговори
Dino Dionne преди 15 години
Dano nikoga ne vi pusnat!
43
0
 
2
 
! Отговори
hasan преди 15 години
Психопате, омръзна ми всеки ден да ти напомням да си пиеш хапчетата редовно. И само да те подсетя - това че отваряш разни чужди страници в интернет не означава, че посещаваш тези страни, *** такава
42
0
 
2
 
! Отговори
зъбатия преди 15 години
за кво става на въпрос!Аз например кат съм по запада, се кефя максимално - *** по улиците, пикая където ми скимне на всеки ъгъл, а те ме питат "а в пъба тоалетна няма ли" щото за тия *** пъба е всичко, хиля се като ненормален и се кривя по улиците и така в тълпата си просто един от тях!Пущам си душата в асансьор с бабички и ги карам да се чувстват супер неудобно...и така яко, мноо, мноо яко!Гордея се че съм БЪЛГАРИН!
41
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
глу-пак.Като не си ходил как може да казваш че в сащ не е добре.Ида искаш няма да отидеш защото на интервюто като ти разберат плиткото мозъче и ще ти дадат виза ама на куково лято.
40
0
 
2
 
! Отговори
П преди 15 години
Не само виза, а и пари да ми дават в УСА не отивам. Да си оправят първо проблемите с престъпноста и малко повече уважение към останалия свят. Да спрат да избиват населението на Африка и Азия. Никога не съм ходил в УСА, бил съм в Австралия и Нова Зеландия, но в УСА кракът ми никога няма да стъпи! Освен ако не се наложи по независещи от мен причини ...
39
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
САЩ пропадат все повече. само *** просперират там със социални помощи от Обама
38
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
абе САЩ знаете ли колко е зле. Сега в Европа- е доста по добре. Това е само мит че в САЩ са богати и се печели добре. То и в България има много богати. Е там поне имат пътишта супер. но и във франция испания сашто е супер поне сме на близо до БГ а и можем да спечелим повече от САЩ. та за кво са ви визи - много са зле сега в америка
37
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
всеки преценя сам къде да работи и живее.онези в сащ също са в затъмнение за България.вярно е,че способните хора си заминаха от родината.
36
0
 
2
 
! Отговори
SVETI OT TEXAS преди 15 години
...ima li tuk hora,koito sa bili niakoga v USA...vie ste v absoliutno zatamnenie za jivota v USA,hora....:))))
35
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Това че падат визите не означава почти нищо. И без това е супер лесно да вземеш туристическа виза в момента....трябва да си пълен за да не успееш. Така че все тая.....
34
0
 
2
 
! Отговори
uncle Tom преди 15 години
Малей, големи наивници имало все още тук!И какво ще стане ако отпаднат визите?Ще имате право да бъхтите на черно и да припечелите за някоя таратайка и да си смените дрехите.На черно, ако все още има такава работа, се бачка това, което и черните маймуни се гнусят.Въпреки припечелените пари, нелегалния имигрантняма никакво бъдеще да учи в университет или да направи нещо в переспектива.Сега за легалните имигранти със зелена карта идори на местните с квалификация и диплома етрудно да започнат стабилна и постоянна работа,а някои тук си мислят, че всичко което хвърчи се яде!Не си губете времето с глупости, а мислете с переспектива!
33
0
 
2
 
! Отговори
ion преди 15 години
usa na drugite deto jiveqt s gooolemi iliuzii. bg mojem da jiveem mnogo po dobre ako znaem kak....
32
0
 
2
 
! Отговори
Makaveli преди 15 години
На вас пък винаги някой друг ви е виновен, погледни се първо ти и после се оплаквай от другите.
31
0
 
2
 
! Отговори
Makaveli преди 15 години
Ще се изхрача спокойно, а ти си слушай чалгията в кръчмата, но само внимавай некой *** да не ти открадне голфа отвънка.
30
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
животът в САЩ е изключително тежък. виждате как психопати всяка седмица стрелят и избиват масово даже деца
29
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
mnogo si prav. takiva negramotnici kato teb, mnogo darpat naciqta ni nadolu
28
0
 
2
 
! Отговори
X преди 15 години
В САЩ, където управляват евреи, е понякога с помощта на африканци е много ясно изразена зависимостта на политиката от икономиката. Изискванията на САЩ в областта на документи, визи и т.н. са продиктувани от желанието за присвояване на набор технологии за доказване на автентичност на документ, идентификация на хора, доказване на автентичност на електронно съдържание. Разпознаване. Според мен не събитията от 11 септември 2001 са предизвикали тези крути мерки, а обратно събитията от 11 септември са направени като оправдание за присвояване на технологии, които иначе биха стрували милиарди и биха дали конкурентно преимущество на неамерикански хайтек фирми. Един *** пример - електронните визи ги тества един велик български еврейн натовец като външен министър, преди няколко години, като направи български електронни визи с Русия! Не случайно софтуерът беше български, то е защото технологията беше българска, ама не на "математика" Паси. Не случайно с Русия - това е матушката Рус, която дърпа конците на момченцето от еврейския отдел на КГБ. Явно руско-еврейската мафия е извъртяла поредната далавера с US еврейската мафия, за да се налага силово използването на крадена технология на цяла Европа. Нищо - затова пък еврейското момченце го готвят за шеф на НАТО като награда. Всъщност ако мафията не беше з.асрала и САЩ, дали щеше да бъде възможна "световната финансова криза"? За съжаление, макар цял свят да зависи от ситуацията в САЩ, единствено американците могат да се справят с американската мафия, иначе за чужденец е много лесно да стане терорист или нещо подобно, ако се заяде с американската мафия.
27
0
 
2
 
! Отговори
Индубио преди 15 години
Гръмни се и се изхрачи върху личната си карта, ***;)
26
0
 
2
 
! Отговори
Makaveli преди 15 години
...че после най-голямата *** ще се стовари в Америка и ше си направят още по-голяма представа за това колко сме проста нация без грам цел в живота.