За да не мрънкаме за 3 и 4, ЕК налива още пари в Козлодуй

Барозу подкрепи Станишев, че са нужни още компенсации за затворените блокове в централата
20 мар 2009 08:53,
17
За да не мрънкаме за 3 и 4, ЕК налива още пари в Козлодуй
Снимка: Булфото

Европейската комисия подкрепи България в искането за допълнителни компенсации за предсрочното спиране на АЕЦ „Козлодуй”.

В Брюксел премиерът Сергей Станишев направи официална декларация от името на България с искане за допълнителни компенсации за предсрочното спиране на 3 и 4 блок на централата.

Досега по договора бяха предвидени компенсации до 2009 година.

Председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Дурау Барозу официално е подкрепил декларацията на българския премиер.

„Тази подкрепа рязко повишава шансовете за положително решаване на въпроса. Става дума за няколкостотин милиона евро”, коментира премиерът и допълни, че подкрепата на ЕК е много важна за положителното решаване на проблема за България.

Комисията вече е изплатила цялата сума от 550 милиона евро, която задели за страната ни като компенсация за загубите от спирането на двата блока на "Козлодуй" през 2006 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не ми давай пари,за да нямам.Времето за което наоколо да се гради,не е нужно по тоя начин да плащаш.Няма скъпо имане,защото комшията може да ми даде,може и да не пожелае.А има и едни други истини с които допускате грешки от незнание.Който играе шах-той само знае последния ход.
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Има големи трудности с АЕЦ Белене и вероятно проекта ще пропадне. Така че мрънкането за 3 и 4 блок си е направо смешно и е бягане от истинските проблеми.
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
3 и 4 блокове са били проверение преди 2 години, а в момента са гробници. Обществото трябва да е наясно че тези реактори не могат да бъдат пуснати и всички приказки около тях са подигравка.
13
0
 
0
 
! Отговори
Радо преди 15 години
А защо на мястото на старите реактори не се сложат нови ? Защо не се направят инсталации за обогатяване на уран и да зме енергиино независими ? Защо се бави строителството на Белене и откриването на нови реактори в Козлодуй !? До кога ТЕЦовете ще ни тровят ? Както знаем продаваме квоти за парникови газове и стотици милиони евро годишно влизат в хазната ни , а защо тук се чуват отрицателни мнения за ядрената ни енергетика? Естествено заради това, че някой много ще се налапат. Е питам аз къде по света някой не се налапват с много пари покрай големите държавни проекти - отговорът е НИКЪДЕ! Аз предпочитам да лапат колкото ще лапат ама час по-скоро да се действа по въпроса, няколко милиона отгоре или отдолу са нищо в сравнение с това което ще изгубим със забавянето всеки един изминал ден !
12
0
 
0
 
! Отговори
kade e Ahmet Dogan v преди 15 години
kade e Ahmet Dogan vpro4em?
11
0
 
0
 
! Отговори
съвсем случаен преди 15 години
Ако прочетеш задълбочено коментарите на Калин - 6 и 10 ще откриеш много истини. От Оди за Възхвала на Правителството намаме нужда. То се доказа със спрените фондове и с източените средства. И париге които ще даде Eвропа за атомната ни енергетика дали ще видим и една стотна от стотинката /говоря за обикновения човек/. Но като заем ще трябва всички ние да връщаме.
10
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 15 години
Страната изнасяше и все още изнася макар и ограничен обем ел енергия,но това е минало.Румъния изгражда нови мощности с европейски консорциоуми тя също ще изнася.Италия и Косово в сътрудничество изграждат големи ТЕЦ на Косово и Албания,прави се така да са енергийно независими та дори и да изнасят енергия за други страни имат потенциала.В Гърция се инвестира все повече в алтернативни енергоизточници ,изграждат се газовитерминали и т.н.В Румъния се наливат милиарди в енергийна ефективност , саниране на сгради и по добра ефективност в икономиката..това движи напред в,към това ориентират нормалните страни.Тук не е така назвлизаме в тепърва в едни нови реалности и в условия на икономическа стегнация ,ни е да творим безобразия ,да прахосваме милиарди средства и да се обвързваме десетилетия напред с харчове.Мит е ,че тока от Белене ще евтин ,мит е ,че и тока в Козлодуй е евтин.Наливат се страхотни средства отиват незнайно,каде в разни енергийни бордове ..а те са оглавени от политическа върхушка в страната с явен червен отенък.Българските граждани от тяхният джоб излизат милиради и ще излизат ..още дълго.Това не е енергийна политика в тази страна ,това не е социална политика ..нямам нищо против Атомната енергия стига тя да е съобразена с тенденции и реалности..и да се прави в синхрон с енергийните тенденции в останалият свят.Белене е грешка,беше грешка и преди осъзна се ..зизостави се проекта ,започна се изграждането на 7 8 блок на Козлодуй там е панацията изграждат се има я основата два малки блока там ..и се работи за алтернативна енергетика и енергийна ефективност това е необходимото.Пък приказките на този или онзи депутат пък бил и евро са си незначителни и не значещи нищо ..на фона общото мнение в Европа и в ЕНП и ПЕС.
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Той допълни, че доскоро България е била главен доставчик на електричество за всички свои съседни държави, но спирането на 2 000 мегавата мощности в АЕЦ Козлодуй е свило значително износа на ел. eнергия.
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Според него, ако България отвори два от реакторите, то за по-малко от година и половина ще донесат на страната доходи в размер на 500 млн. евро, колкото е и компенсацията, която ЕС ни изплаща заради затворените четири реактора.
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Европа е по-добре да позволи отваряне на два от затворените реактори на АЕЦ Козлодуй, отколкото да плаща огромни компенсации, за да ги държи затворени, заяви Стрюан Стивънсън, депутат от ПГ на ЕНП в Брюксел, по време на днешното заседание на бюрото на групата в София.
6
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 15 години
Сякаш тези средства ще решават проблеми.Страната ще налива милиарди евро в АЕЦ Белене в близките години а дали ще е от полза и дали ще ни купуват произведената ел енергия е съмнителен момент,но комисионните ще се разпределя.Не виждам защо трябва да продължава това заробване с Атомната Енергетика ...твърде скъпо излиза за малка страна ,като бг.Можеха да изградят 7 и 8 блок на Козлодуй с Европейски реактори и средства в сътрудничство с ЕС..по примера на Румъния.Италия строи в Косово ТЕЦ-ве ,Румъния реактори ,Гърция изгражда терминали и ел станции...В тези страни се прави нещо и се работи за енергийна ефективност ,за алтернативни енергоизточници и произвотство и прочие.Тук не е така ...средствата се наливат в нефективни и неясни,от към полезност обекти,както Аец Белене.
5
0
 
0
 
! Отговори
работещ преди 15 години
Така, аз съм от Шумен -моите близки работят в АВТОМАГИСТРАЛИ -Черно Море.В понеделник от 13.45 излизат на протест /1000 работници/.ЗАЩО?Защото държавата не им превежда пари ,които те са вложили в пътища.18 000 000." 4 месеца не са вземали заплати.Защо станишеФ не оправи първо България ,а тръгнал в Брюксел да се разхожда и перчи.
4
0
 
0
 
! Отговори
жоро преди 15 години
Добре . Най накрая едно правителство от България ,дето иска нещо . Досегашните само се дупеха . Така трябва да се натиска Брюксел . Нека плащат докато бактисат и да отворим АЕЦ. Това е национална политика . Няма нужда от блюдолизнечене. Всичко по ред .Сега трябва да изгонят на сакса протежетата от електро разпределението.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тези пари усетиха ли се от българския потребител на електричество?Явно усетиха ги чехско-австрииските електроразпределителни престъпници и българските крадци които им го повериха.Обидно ми е за всички българи,за това,че ни правят на пълни ***,а всички ние си мълчим и блеем като овце и тичаме да си платим електричеството
2
0
 
0
 
! Отговори
PVP преди 15 години
Така ли кой знае кой се е налапал яката пак!!
1
0
 
0
 
! Отговори
... преди 15 години
Важното е, че ние имаме преки облаги от тях .. ЙХАХАХАХАХ.... Закво да ми е евтин тока ?!?! По-добре да има парички за администрацията :) СУПЕР ! КУУЛ !