На избори – между 7 юни и 5 юли

Президентът Първанов готов с референдум за смесена избирателна система
2 апр 2009 12:01,
38
На избори – между 7 юни и 5 юли
Снимка: БГНЕС

Президентът призова веднъж завинаги политиците да скъсат отношенията си с представители на сивата икономика.

По време на пресконференция държавният глава обяви, че изборите за евродепутати ще са на 7 юни.

Георги Първанов спомена, че вотът за Народно събрание ще е не по-рано от 28 юни и не по-късно 5 юли.

„Необходимо е засилване на мажоритарния елемент на изборите“, призова Георги Първанов.

Това по думите му по никакъв начин нямало да намали доверието в партиите, напротив – по този начин те щели да се издигнат в очите на избирателите.

„Аз се надявам мажоритарната квота да бъде по-висока“, обяви той и допълни:

„Иначе имам готовност още следващата седмица да предложа на Народното събрание провеждането на референдум за смесена избирателна система“, допълни той.

Първанов смята, че ако идеята му мине, не пречи парламентарните избори и референдумът да се проведат в един и същи ден.

По думите му около 80-85% от гражданите са за такава промяна.

„Хората искат да избират личности. Все по-трудно избирателите се съгласяват да участват в избора на изхабени или компрометирани политици. Аз нямам илюзията, че елемент на мажоритарност ще бъде универсално лекарство”, каза държавният глава.

Президентът категорично се обяви против идеята, обсъждана в тройната коалиция за вдигане на изборната бариера за коалиции.

Първанов настоя и за изработването на Изборен кодекс, който да сложи край на промените в избирателните закони набързо, преди избори, както и да служат на нечии „партийни конюнктурни интереси“, каза той.

Държавният глава заяви, че очаква на изборите българите да изберат силно управлание, което да се изправи и да се справи с икономическата криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Какъв е проблема изборите да са в един ден? Хората са достатъчно грамотни и интелигентни и ще се справят със супер "сложната" задача вместо една , две бюлетини да пуснат . Да ама няма да е двоен келепира на търгуващите с гласове и няма два пъти да слушаме и гледаме предизборните им простотии, от които някои печелят....
36
0
 
0
 
! Отговори
Спиридон преди 15 години
Сега се сети да ревеш, нали ... вместо президент да беше станал Министър-председател, та да не ти връзват ръцете, че и устата толкова. И щеше поне честта да си запазиш. Вайкай се сега колкото искаш, дяволите да го вземат
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
v tozi forum nemali,besepari,depesari,sedesarii t.n.,de ste bre hora,,yavno ,4e v tozi forum ima samo atakajiii,,,,layte layte,no kervana si virvi.
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Njama problem ATAKA da upravljava sas djasna partija , kojato i da e tja !!
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ako mnozinstvoto glasuva za Ataka , njama poproblem da upravljava sas drugota djasna partija , kojato i da e tja !!!!
32
0
 
0
 
! Отговори
Болшевик преди 15 години
Еми как с кой ще управлява атака? Те в парламента да не са другите по малки "***"? Едно време кви хора имаше, ех...ххх
31
0
 
0
 
! Отговори
Патриот преди 15 години
Само АТАКА! Другите през 20 години показаха колко струват! *** (ГЕРБ) по улиците, *** и турци (ДПС), мизерия и беднотия (БСП) и пълна морална и грежданско-социална деградация (СДС, НДСВ и др. подобни). Нека пробаме....
30
0
 
0
 
! Отговори
СТЕФИ преди 15 години
СЪВСЕМ ИЗКУКАХТЕ КВА АТАКА, НАЛИ БЯХА В ПАРЛАМЕНТА И КВО НАПРАВИХА НИ ГЪК НИ СТОН ... САМО *** ... СПРЕТЕ С ТАЯ *** АГИТАЦИЯ, АТАКА С КОЙ ЩЕ УПРАВЛЯВА ДА ПИТАМ ???
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Парламентарни избори и референдум в един ден?!?Че да си осигурят още четири години грабежи и беззаконие?!?Ами предложи референдума да е след 20 години,а пък ни е ще ти го впишем в актива,все пак си го предложил,нали?!?Гоце,подлогата на Доган !!!
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ako spe4eli ATAKA i az se zavra6tam zavinagi vav Balgarija !!
27
0
 
0
 
! Отговори
НЕ ПЛЮЙТЕ преди 15 години
Оставете турците на мира и се конкретизирайте като плюете! Не са виновни турците, а партиите, Закона за политическите партии, Закона за изборите и други подобни не го приемат само турците. Да не забравяме, че представители на ДПС са и много етнически българи. Дълбоко в душата си турците са стойностни хора. На повечето от тях може да се разчита в труден момент. Може би ги бъркате с т.н. роми? От къде на къде ще има привилегии за ромите, а за българите и турците няма да има? Това е проблемът, че Европа ни натиска да си ги интегрираме ***, за да си седят у нас. Кво да ги интегрираме, те сами се интегрират в домовете ни, когато ни няма, пък и когато сме си в къщи. Сами се интегрират в изоставените имоти по селата, за които ние българите, а и турците си плащаме данък сгради, че и такса смет. МИСЛЕТЕ МАЛКО ПО- АНАЛИТИЧНО, КОГАТО ПИШЕТЕ. ТЪРСЕТЕ ПО-НАДЪЛБОКО КОРЕНА НА ЗЛОТО! С повърхностното си мислене стигнахме дъното.
26
0
 
0
 
! Отговори
ГОЦЕ = ТУРЧИН преди 15 години
ГОЦЕ = ТУРЧИН
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А ТОЙ АКО ИСКА НЕКА ПРЕДЛОЖИ ДА Е "ИЗБОРНА КОНСТИТУЦИЯ" ЗА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ПО-ТРУДНО, КАКТО СЕГАШНАТА, КЪДЕТО НЕ МОГАТ ДА ПРОМЕНЯТ БРОЯ НА ДЕПУТАТИТЕ ОТ 240 НА 140 ПОНЕ! МАРОДЕРИ!
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ГОЦЕ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ РАДИКАЛЕН ИСЛЯМИСТНА ИЗБОРИТЕ ПЛЪТНО ЗА АТАКА,ДА ИЗГОНИМ ТУРСКО-ЧЕРВЕНАТА СОЦ ***,ЧЕ МИ ОМРЪЗНА ДА ГИ ГЛЕДАМ
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Пълна подкрепа на 4, 6 и 22 http://apps.facebook.com/causes/227215/35698682? m=1a240be5
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И НА 32 АВГУСТ ДА ГИ НАПРАВЯТ, ПАК ЩЕ ИМА АТАКА ПОБЕДА
21
0
 
0
 
! Отговори
Оптимист преди 15 години
Подкрепям референдум за мажоритарна квота при изборите. Всички виждаме, че във всяка партия,независимо дали тя е дясна, лява или центриска има негодници и светни хора. Не знайно по какви пътища при подреждане на листите от централите на партиите на избираеми места се слагат все негодници/имай предвид корумпирани хора, които участват в политиката само за лично облагодетелстване/. Мажоритарния вот не е манна небесна, но дава шанс да влязат в парламента и свестни хора. Друг референдум, който бих препоръчал на президента е за намаляване броя на народните представители от 240 на 180. Числото 240 е прието с конституцията от 1990 г., когато населението на България беше 9 млн.души. Сега сме около 6 млн., т.е. с 1/3 по-малко. Съкращаването на 80 бройки депутати ще облекчи държавната хазна, както и нас като данъкоплатци с близо половин милион лева.
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Вече знам кога заминавам за морето.
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Е, та президентските и местните избори като са мажоритарни голям праз.Глупавия народ ще гласува за разни лустросани особи, които всеки ден му рекламират медиите.Действитело хубавите хора ще ги крият да не ги видим.Освен това който има повечко парички съвсем мажоритарно ще си подсигури електорат.
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ИЗЦЯЛО ВЪВЕЖДАНЕ НА МАЖОРИТАРНА СИСТЕМА ЗА ГЛАСУВАНЕ !!!