Гледайте сега, кризата е безпрецедентна, даже аз я усетих

Премиерът иска кабинет, бизнес и банки заедно срещу световния икономически колапс
3 апр 2009 15:29,
58
Гледайте сега, кризата е безпрецедентна, даже аз я усетих
Снимка: БГНЕС

"Кризата е безпрецедентна, светът през последната година се променя изключително бързо", заяви премиерът Сергей Станишев при откриване на първото заседание на Консултативния антикризисен съвет към МС.

Целта е правителството, бизнесът, банките и институциите да бъдат обединени срещу кризата, която е безпрецедентна, посочи министър-председателят.

До средата на м.г. се говореше за прегряване на българската икономика, за висока инфлация, недостиг на висококвалифицирани кадри. Това как се промени светът за половин година е много показателно.

Вчера се проведе срещата на Г-20 и бяха взети сериозни решения с много ясни послания. За нас най-важното е да оценим въздействието на световната криза върху българската икономика.

Ние се оказахме по-добре подготвени и по-добре защитени за тази криза, която произлезе от САЩ и придоби големи мащаби и се прехвърли към ЕС и целия свят.

Това обаче не може да ни успокоява, защото следва криза в реалната икономика в света. Само преди 2 месеца се говореше за свиване на германската икономика с 2 на сто, а сега – за свиване с 5 процента.

В България кризата се привнася в много голяма степен заради свиването на пазарите на нашите основни търговски партньори и това засяга все повече реалния сектор. Продължаваме да следим и банковия сектор“, каза премиерът.

Антикризисният план на правителството има три ясни стълба, каза Станишев.

"Първият е гарантирането на стабилност във финансовия сектор – валутния борд, стабилния курс на българската валута, наличието на резерви, които могат да ни защитят. От тази гледна точка България е в много по-добра кондиция от други страни. Получава се тревожна информация за състоянието на различни страни от региона, много от тях отиват вече на бюджетни дефицити към 10 процента.

Вторият стълб на антикризисния план на правителството е свързан с подкрепа на реалната икномика. Тя се изразява в подкрепа на реалния сектор чрез публични инвестиции, запазване на работни места и заплащането на хората.

Мерките, които вече са приети чрез българската банка за развитие, ще продължат да се разширяват в следващите месеци по отношение на кредитирането. Недостигът на кредитен ресурс, липсата на оборотни и инвестиционни средства са една от основните пречки за стабилността на българската икономика и предприятията.

Третият елемент в плана е социалната защита. Ще продължим да актуализираме мерките в този сектор", каза Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 15 години
За страна ,като бг кризата е нещо присъщо.Икономика,която не почива на реални основи,икономика на спекула, на ненормални икономически отношения ,една неадеквакна икономика.Световна криза не може да я обхване ,то не е логично най малкото.Държавен бюджет,който се пълни от отдръжки и налози.Бюджет ,който генерира милиарди излишъци потъващи незнайно в,какво.Това не е нормална страна ..това бг и Световна криза не може да я удари..толкова е изкривена.
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
тука в България с тая криза яко се спекулира .Работата си е същата не намаля а само парите
55
0
 
0
 
! Отговори
Пешо гьона преди 15 години
Куроедов е за *** и леви опозиционери от дясното политическо пространство със симпатии към братушките!Нали ........обичате братушката........а??????????!!!!!!!!!!!
54
0
 
0
 
! Отговори
georgi преди 15 години
тоя *** няма никакво право да говори каквото и да е ! Когато целия свят говореше, че нещата отиват на зле , Станишев каза - при нас кризата няма да се усети, ние сме стабилни икономически. мишок такъв.. вече нямам търпение да им свършва мандата, че се дразня като го гледам. Като не си достатъчно компетентен поне си трай..
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
след два месеца сигорно ще сме още по зле.тази криза е много неприятна ..
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Този съмо като го видя и изпадам в криза без да има такава, а сега в двойна.Но от една страна трябва да сме им благодарни на тези простаци,че си изградихме някакъв имунитет срещу кризи, защото ние постонянно си бяхме в такава. Сега е по-голяма, но трябва пак да оцелеем, нямаме избор.Остава ни само надеждата за по-добри времена, но с тази пасмина, която ни управлява и тя ще умре.
51
0
 
0
 
! Отговори
liktor преди 15 години
Гласове за нас ще има ,не бери грижа,обаче след изборите за вас ще има само първите три букви от фамилията на адмирал Куроедов/командващ руския флот до 2000 г./
50
0
 
0
 
! Отговори
от народа преди 15 години
Ало 49, не ме го хвали икономическия екип на Костов!Нали с тези розави другарчета, помогнахте на Червените директори, секретарката и шофиора да изработят т.н.РМД-та за приватизацията на предрприятията!А, за досиетата да говориме лиХайде дупета боядисани-няма гласове за вас.......
49
0
 
0
 
! Отговори
liktor преди 15 години
Колега ,ама никак не е вярно ,че няма решения срещу кризата !!!Костов преди 6-7 месеца каза ,че кризата ще е страшна и е вече у нас ,докато Станишев и Орешарски пееха ,че такава няма,Костов е лъжец и създава паника само !Икономическия екип на ДСБ изготви още тогава антикризисна програма ,включваща политически и икономически мерки .Като първо трябва да се изпълнят политическите - да се постигне нац.консенсус ,да се затегне вътрешната и нац.сигурност и чак тогава да се прилагат икономическите механизми/да не се изграждат например грандиозни проекти като АЕЦ Белене ,а парите да се пренасочат в други сектори/...Не искам да влизам в подробности сега,за да не отегчавам форумците.Едни и същи икономически механизми не могат да се прилагат във всички държави еднакво ефективно !По-богатите ще преживеят по-трудно кризата ,а ние тук сме свикнали и знаем 2 и 200 !Та за това можем и да благодарим на столетницата за Лукановата зима ,за Виденовата и на управлението на тройната коалиция !!!
48
0
 
0
 
! Отговори
До 47 преди 15 години
Докато западният свят добруваше,ние все си бяхме в криза.Сега ,когато и те са зле,на нас не ни става по-топло,нито по-широко около врата,47!Няма какво да ми го хвалиш"Сталинишев"-като е толкова велик и прав,защо не намери варианта?Или предлагаш да му дадем още време да се гаври с живота ни?И за твое сведение се пише"И"кономист!
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Vsichki komentari sa mnogo neorientirani! Za jalost Stanishev e prav. Proumejte go, vmesto da go pluete! Loshoto e, che kato tupo stado shte glasuvate za Bojko i za negovite novoizlupeni economisti. A te, milite, sa cheli-nedocheli uchebnicite po economics. Naj-loshtoto e, che v nito edin uchebnik ne moje da se nameri izhod ot segashnata kriza, naistina. Hora vryali i kipyali v US, EU ne mogat da nameryat ednoznachno reshenie, a kamo li Bojkovite hora....Osyznajte se!!! Svetyt naisitna e po-razlichen ot vchera. Ne glasuvajte s omrazata si ot zavchera!!! Izvinjavam se za latinicata, tuk v ofisa kirilica njama.
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз ли се бъркам или пак някъде в тоя сайт четох за дефицит от 24%(в Българско).Какви 10% бълнува тоя ****ал.
45
0
 
0
 
! Отговори
noname преди 15 години
Една голяма част от така наречената КРИЗА се крие в главите ни 
44
0
 
0
 
! Отговори
Forza преди 15 години
Г-н Станишев,Не оставяйте нехранимайковците да гепат изборите! Спомнете си Вапцаров!
43
0
 
0
 
! Отговори
baimile преди 15 години
Сергейчо както винаги остава верен на партийната школа .... много говори - нищо смислено не казва !!!
42
0
 
0
 
! Отговори
boristodorov56.blog. преди 15 години
приел подкупа
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
забравяш за четвъртият, най-важен стълб - коженият стълб, който целият български народ ще ти тури на изборите :)
40
0
 
0
 
! Отговори
Comment преди 15 години
Като чета тука коментарите с радост виждам преливащата народна "любов" към ***! Значи надежда за спасение има, само да не вземат да отменят изборите! Да не вземат да измислят някоя "извънредна", ала Емел Етем ситуация! Трудно ще им бъде понеже ние по-зле не ставаме! Ние и така и така сме си на дъното и по-надолу няма!
39
0
 
0
 
! Отговори
Стария преди 15 години
О,изКризих вече от обещания и словоблядство.
38
0
 
0
 
! Отговори
a преди 15 години
Другарю Сергей, кризата тръгна преди три години, хайде недей да подценяваш така Българите.........все пак неса хептем балами....е поне част от тях.