Токът скача от юли, начисляват ни и зелена енергия в сметките

Шушулов обясни, че ЧЕЗ съди ДКЕВР за тримесечното отчитане на тока
7 апр 2009 12:10,
54
Токът скача от юли, начисляват ни и зелена енергия в сметките
Снимка: Булфото

„Няма да позволим увеличение на цената на тока с толкова, колкото искат електроразпределителните дружества, но ако токът поскъпне от 1 юли, това ще бъде от внасянето на зелената енергия (електричество, генерирано от чисти възстановими енергийни източници – бел.ред.) като задължителна част в сметките за ток, както се изисква в европейските директиви".

Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов.

Той обяви още, че ЧЕЗ е завело дело във Върховния административен съд срещу решението на ДКЕВР за отмяна на тримесечното отчитане на тока.

Според ЧЕЗ не комисията, а ръководството на дружеството следва да определя периода на отчитане, тъй като изискванията на Закона за енергетиката са дружествата да осъществяват дейността си по най-ефективен начин, уточни Шушулов.

От чешкото дружество считат, че по-ефективен е начинът с тримесечно отчитане, защото се извършва с по-малко разходи, добави той.

Шушулова съобщи, че по подадената от ЧЕЗ информация връщането към едномесечно отчитане ще струва на дружеството 18 млн. лева, което е една пета от приходите му и ако това бъде направено, ще трябва да се калкулират повече разходи за компанията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да си ходят, като не им отърва
52
0
 
0
 
! Отговори
х преди 15 години
Приемам с интерес полезната Ви информация, но имамз една корекция - България не е н енергийна КРИЗА, а в енергийна КРАЖБА! А Шушулов - Шушулов си е за шушляка (диалектно название на ***), но е удобен и затова си го държат да ни заблуждава.
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Умникът Шушулов плагиатства от героя на оня, стария виц, в който е...ния "не мърдал, за да не прави кефа на врага".
50
0
 
0
 
! Отговори
Patriot преди 15 години
Дайте да се организираме и да искаме един референдум за това как да се определя цената на тока. На един монополист и 3% печалба му е много, защото е гарантирана. Кои са монополистите - търгаши на ток, а не производители. Неможе един дистрибутор да си определя цените. Цената се определя от производителя, а дистрибутора получава търговска отстъпка за това, че е намерил клиенти. Като не му хареса цената да ходи в друга държава. ВЪН МОНОПОЛИСТИТЕ ОТ НАШАТА РОДИНА!!!
49
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В ЦЯЛ СВЯТ ЦЕНАТА НА ТОКА СЕ ФОРМИРА ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛЯ,А НЕ ОТ РАЗПРЕДЕЛИТЕЛЯ. ТОВА СИ Е БАШ ОЗАКОНЕНА КРАЖБА.И ОСВЕН ТОВА ДА УВЕЛИЧАВАШ ЕНЕРГИЯТА ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА Е УБИЙСТВО ЗА ИКОНОМИКАТА. ФИРМИТЕ СЕ ЧУДЯТ КАК ДА ЗАКЪРПЯТ КРИЗАТА,А ТЕЯ ЩЕ УВЕЛИЧАВАТ....
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Няма да позволим но ако тока поскъпне то ще е ...... Какви безмислици говори този. Вместо да си подаде оставката той продължава да ръси бисери и да защитава интересите на монополистите. Егати нашалника безочлив. Тази комисия е създадена за да защитава интереса на фирмите не и на гражданите трябва да се разпусне и толкова
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Има ли представа някой какъв процент от възобновяемите енергийни източници произвеждат нергия в мрежата на НЕК? Отговът е елементарен: по малко от 3%!!!!!!!!!! И рютова е пороцентно на произведената електроенргия за цяла година, а не брой на генериращите устройства, които са основно от ветропарковете! Това което Шушолов казва е, че тези устройства са безкрайно далеч от времето, когато ще имат основен принос в електроенергиката! защото за даполучим мощност от 1000 Мвт, аналгочна на мощността на 3 ти блок на Козлодуй например, трябва да направим територията на цяла България в една огромна перка, че няма и да ни стигне и ще трябва да стигнем до Бяло море вероятно!!!!! истината е, че този закон за енергетиката, който задължава електрорзапр. дружества да изкупува енергията от възобноваеми източници е абсолютна смешка, но е основание, да ви повишат цената на единица енергия, а всъщност причината е съвсем друга: нарича се енергийна криза! Тук искам да поздравя всички екоактивисти в България със сърдечен екопривет и да ги попитам знаят ли колко въглища се изгарят в ТЕЦ Марица изток за да си вземат душове по 3 пъти на ден, защото изглежда за тях, екоактивистите е непоносимо на вонят като призтелите си от делатата на Амазонка, които не знаят що е течаща вода, електрическа крушка, моторизирано превозно средство и прочие блага на цивилизацията! очевидно също тези иначе приятелски настроение "зелени човечета" - екоактивистите не знаят какви емисии се отделят при произвеждането на единица енергия в една АЕЦ например! Очевидно също, за тях е без значение, че в Гълобово да се ходи с бяла риза е безмислено, защото тя става на черни петна от първия миг, в който я сложш! очевидно също така за "зелените човечета" е без значение, че при изгарянето на бъглищата се отделя бъглероден двуокис! Сигурно и в Стара загора не знаят, че на 30 км от тях има цял енергиен комплекс, работещ на въглища! Сигурно е също така, че за мнозина е по добре да си ликвидираме и последните ядрени енергийни мощности, вместо да затваряме поетапно конвенционалните енергоизточници! Браво, мили, малки, "зелени човечета"! какво да ви кажа....обичам ви....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
46
0
 
0
 
! Отговори
kradeca na tok ne na преди 15 години
do 43 brat kak krade6 tok,kato sa elektronni elektromerite,ako znae6 na4in kaji i az da gi vatra tezi duxa4i mrasni
45
0
 
0
 
! Отговори
;p преди 15 години
44. - 16:13 - До 43 е до 42 - той си знае
44
0
 
0
 
! Отговори
;p преди 15 години
Да! Всичките с по 3 000 000 евро инвестиции се озовават във форума на днес.бг рано или късно обсъждайки популацията на мишоците. Ходи си го мери с магазинерката Сийка, щляпни я по ду.пето да се тресе докато дойде време за твоята ракийка със салатка. И такива сложни изрази като "малко много преки инвестиции" са разбираеми само в твоето село, както и целия ти лишен от всякаква грамотност коментар в жанр "кръчмарска раздувка".Хайде със здраве, че ми свърши работното време...
43
0
 
0
 
! Отговори
asd преди 15 години
ok, 6te po4na da krada tok kolkoto pove4e vdigate tolkova pove4e 6te krada 4e da vidim
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не смятах да ти отговарям но ще го направа да ти затвора робската уста. Уважавам хората в чужбина и не деля българи в Б-я и българи извън Б-я, но невежа като теб не вижда че това го пииа срещу тези негодници дето хранени и направени хора тук избягали веднъж и плюват по всичко българско.Бузките си ги разтворил ти и така че ти излиза през устата четвъртития вместо език за това ги говориш такива.Аз колко съм направил ли не е тук мястото да си го меря с теб, малко много преки инвестиции съм докарал 3 000 000 евро данъците които съм платил не искам да смятам. Замълчи и чакай да ти свърши работния ден изпии си ракийката и си хапни салатката и лягай да спиш!
41
0
 
0
 
! Отговори
;p преди 15 години
Ето такива псевдопатриоти като теб ама много ги обичам. С какво си толкова полезен ти на страната си? И как си правиш "подреденото"? Светни ни и нас. Или твоя принос е да псуваш по форумите кой крив и кой - прав. Всеки човек заслужава добър и спокоен живот и всеки заслужава да бъде оценен заради труда си. И тъй като ние сме роби в собствената си държава и не получаваме нищо срещу труда си, отиваме в чужбина.Не са мишоците тези, които са заминали, а тези които са останали и търпят с волско търпение да ги клатят всевъзможни държави институции. И ти си си вдигнал гордо задните части и си разтворил бузки и си част от същото това стадо, за което говориш.
40
0
 
0
 
! Отговори
- преди 15 години
Кучета да ви ядат ЧЕЗ!!! ... хиени жалки
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Крам си точец ама изобщо неме интересува с колко ще скача,то иначе не се издържа бе!
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Utrepaha Makedonia, Belomorksa trakia... sega e red na Bulharia... Smyrt za bulgarite - Da jivee USA i Zapadna Evropa na tri moreta... i Planat na Ran i Ut koito vidimo raboti i toi da e jivi zdrav
37
0
 
0
 
! Отговори
taratajka преди 15 години
ЧЕЗ да си изпълняват инвестиционната програма, а не само да печелят. Да поддържат електрическите мрежи, да обновяват подстанциите, да подобрят качеството на подаваната до клиентите си електроенергия, а не само да увеличават печалбите си. Ако ме няма три месеца вкъщи, ще ме карат да плащам равните им вноски, това не е ли обирджийство?
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
стига злобя срещу хората в чужбина. животът в българия отдавна е минал границите на мазохизма и вече може да се нарече откровено геноцид. и аз смятам да се махам. изобщо не ми дреме кой ще остане. важното е, че аз няма да остана да работя за рекетьорите, които не престават да измислят всякакви начини да смъкват и малкото, което получавам.
35
0
 
0
 
! Отговори
Spider man преди 15 години
Доган за президент а кадъната Етем за външен министър само тогава страната ни ще се управи т.e. Доган ще ни управи де ама из отзад а тва че тока скача ще ни е най -малкия дерт . Ние като българи си заслужаваме пак турско да е така братя българи пак да ви е все едно кой ще ви управлява !!!
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ако си имаш ветрогенератор няма да си ползваш сам тока защото има закон по който ти го изкупуват около 3 пъти по скъпо от цената на тока по мрежата, какво би предпочел - да си продаваш примерно единият киловат по 60ст и да харчиш от ЕОН или ЧЕЗ за по 20 или сам да си го харчиш ;)