Продават опасна минерална вода

Със завишена концентрация на флуорид е водата от "Хисаря", "Велинград", "Девин", "Михалково"
17 апр 2009 08:16,
68
Продават опасна минерална вода
Снимка: БГНЕС

Опасни за здравето на децата минерални води заливат пазара, показва анализ на лекари по дентална медицина. Такива са водите, които съдържат твърде много флуорид, алармира "Монитор".

За безопасни се считат тези, в които има не повече от 1,5 mg/l. У нас в търговската мрежа се продават 13 марки минерални води, в които концентрацията на веществото е по-висока.

Те са от находищата "Хисаря", "Велинград", "Девин", "Михалково", "Ракитово", "Старо Железаре", "Баничан" и "Бързия".

Близо до стойността от 1,5 mg/l са и минералните води от "Леново" и "Шипково", твърдят още експертите.

По данни на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки през 2007 г. търговският дял на минералните води със завишена концентрация на флуорид е бил 27,2% от всички произведени в страната 29 марки минерални води.

Според наредбата за бутилирането им производителите трябва да поставят текст върху етикета, който да предупреждава, че продуктът не е подходящ за всекидневна употреба от кърмачета и деца до 7-годишна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Заглавието Експерти: Продават опасна минерална вода е твърде пресилено и не отразява реалният риск от употребата на споменатите минерални води.Известно е, че Флуоридът (F-) е химически компонент, който при ниски концентрации в питейната вода може да има положително, а при високи концентрации отрицателно въздействие върху човешкото здраве. Това важи с особена сила за децата. Концентрациите от порядъка на 0,5 до 2 мг F/л водят до развитие на зъби, които са по-устойчиви на разваляне. Обратно, при високи концентрации, флуоридът (F-) може да причини зъбна флуороза и дори зъбни или скелетни заболявания в зависимост от приема.В своите Насоки за качеството на питейната вода Световната здравна организация (СЗО) посочва примерна норма от 1,5 мг F/л (WHO Guidelines for Drinking Water Quality , Geneva 2004, ISBN 92 4 154638 7.). Директивата за питейната вода (Директива 98/83/EО на Съвета, OВ 33032, 5.12.1998 г.) съдържа ясен и задължителен стандарт (по-малко от 1,5 мг F/л) в съответствие с насоките на СЗО. Същият стандарт за питейната вода е приет и в България.Флуорните минерални води са широко разпространени в България, като концентрациите на флуорид варират в широки граници от няколко мг/л до десетки мг/л. Обикновено, те са привързани към гранити, андезити, гнайси и често освен повишения флуорид имат и повишена радиоктивност. Водите в седиментни формации (пясъчници, варовици, доломити) и особено тези в открити карстови басейни, рядко имат съдържание на флуорид повече от 0.5 мг/л.От флуорните минерални води в България се бутилират само онези, които имат съдържание на флуорид по-малко от 5 мг/л. Много други води, като тези например от Белчински бани, Добринище, Панагюрище, Якоруда и още десетки находища, не се бутилират, а се използват само като лечебни.А сега, ще изкажа своето мнение по въпроса.Независимо, че бутилирани води със съдържание на флуор повече от 1.5 мг/л са неподходящи за всекидневна питейна употреба, със сигурност може да се приеме, че за възрастен човек, една бутилка от 1.5 л с 4 мг F/л на ден, едва ли може да се счита за опасна!! Подобна пропорция може да се приеме и за деца до 7 години, с тази разлика, че бутилката трябва да бъде от 0.5 л.
66
0
 
0
 
! Отговори
big преди 15 години
аз пия само ракия
65
0
 
0
 
! Отговори
no name преди 15 години
Пак някой се опитва да спечели на чужд гръб и да прецака всички на пазара. Всяка компания за минерална вода пише на етикета какво съдържа нейната вода. Тъй като аз си пия изворна вода, която е с розов етикет, тя си е ниско минерализирана и няма проблеми от пренатоварване на организма и бъбреците. Специално за минералната на няколко различни води пише да се редуват на етикета и да не се пие една и съща вода. Вижте примерно тези на Девин, там си пишат хората - редувайте водата. Пак се блъскат за пазарни позиции. Нали си има ХЕИ и всякакви други такива, които следят. Сега пак някой ще панира народа и ще вика "Пийте моята вода, че идва от ядрото на земята направо преварена!"
64
0
 
0
 
! Отговори
Интересуващ се преди 15 години
Обаче, добавянето на флуорид във водата и безразборното му използване в пастите за зъби, водят до опасно високи концентрации на флуорид в много активна и токсична форма. Това застрашава нашата ензимна система и допринася за понижаване на метаболизма у много хора, като по този начин води до развитие на алергии, артрит, рак и хипогликемия. Наличието на прекалено много флуорид се свързва и с чупливост на бедрата, хипотироидизъм, болестта на Алцхаймер и намалени интелектуални показатели. Голяма част от научните изследвания показват, че добавянето на флуорид не предпазва зъбите на децата и възрастните.
63
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
az pyk piq samo bankq
62
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Piite samo gorna bania.
61
0
 
0
 
! Отговори
rido преди 15 години
това са писания на човек от кока кола, аз работя в девин и мога да ви уверя че водата девин , е много чиста и хубава.По отношение на некомпетентното мнение на някои хора мога да кажа, че розовият етикет е слаган от завода в девин.
60
0
 
0
 
! Отговори
пийте спокоино Михал преди 15 години
Пиите спокойно минерална вода Михалково не само че няма никаква опасност но тя е и една от най-добре пречистените води.Горна баня незнам дали знаете но не се пречиства те казват ние вадим водата си от 700м под земята тя е естесвено чиста.ххахахахха
59
0
 
0
 
! Отговори
Торашко Каменаря преди 15 години
По една телевизия слушах коментар, че флуора заздравява зъбите, но системната употреба е опасна и води до затъпяване и безволевост.Като съдя по писанията считам, че спазвате стриктно устната хигиена.Едва ли ще ме разберете.Жалко!Най-добре да се утолява жаждата и зъбките да се жабурят с умерено силна /48-51 града/ гроздова.
58
0
 
0
 
! Отговори
Тединка преди 15 години
Това пак е дело на някоя конкурентна марка минерална вода. И се прави с цел да заблуди хората да не си купуват тези изброени марки вода!
57
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Знам, от лекар, че когато една дама забременее, трябва да поема флуор (в аптеките е на таблетки), за да не й изпопадат зъбите след раждането, и детето й да има здрави зъби. Но като гледам как масово родилките пищят за зъби...
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
глупости
55
0
 
0
 
! Отговори
Петър преди 15 години
Флуорида е бил познат на фермерите, които отглеждали расови бикове. Както се досещате тези бикове били много буйни и за да се кротнат фермерите им давали флуорид. Т.е. представете си сега, драги сънародници, защо ни дават флуорид? Флуорирането на водата в България е разрешено със закон през 2008.
54
0
 
0
 
! Отговори
sema преди 15 години
правите истерии от всичко.абсолютно сте/сме увредени всичките.не остана здрав разум бе.
53
0
 
0
 
! Отговори
Хадли преди 15 години
Приятелю 7 - не се отчайвай. Винаги е имало нищи духом, които са около нас. Те са страшно много. Те са всичко. Затова всичко е насочено към тях. За кого още древноримските императори са осигурявали "хляб и зрелища"? Ами прочети Алеко Констаттинов - той е написал цял памфлет с това заглавие... Та нищо ново под слънцето - от древността до наши дни. Бездуховните хора имат нужда и от хляба и от зрелищата, за да се радват на управлението на държавата и както казва Тишо в писателския си блог - да не хвърлят камъни. Гледай да не ги забелязваш, иначе ще те смачкат.
52
0
 
0
 
! Отговори
7 преди 15 години
материалът отдавна е увреден и мисли само за плюскане, ракия и салата. няма светлина в душите, няма книги, няма поезия, живопис, природа... :(материалът е чалга и народна кайма - много тъжно, наистина. биб/вип брадър и смс-и. глупости на търкалета и Е-та, маргарин и избори. хайде да видим сега "възкресение" да душите, хайде, ама няма... трагедия... всички ли са слепи, боже мой, който те няма...
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
пийте Кока Кола, Швепс и Горна баня, те са полезни и "евтини".
50
0
 
0
 
! Отговори
Мартин преди 15 години
След изолирането на флуора и възможността за лесен синтез на негови съединения, флуоридите са считани за едни от най-опасните замърсители на околната среда.Учените и лекарите са установили, че флуоридите изключително лесно се предозират и довеждат до следните негативни ефекти: Скелетна флуороза. Това е болестно състояние, в резултат на натрупване на флуор в костите, правещи ги много слаби и чупливи. С годините флуоридите се натрупват в костите. Бъбреците могат да елиминират само 50% от ежедневния прием на флуориди. Останалата част се натрупва в костите. САЩ (където водата се флуорира) е страната с най-висока честота на фрактури. Флуоридите причиняват артрит. Флуоридите са канцерогенни - чрез увреждане на генетичния материал на клетката, в която влизат. Повече от 10 000 души умират всяка година от рак, дължащ се на флуориди. Проучванията на учени от различни страни показват, че прилагането на флуориди води до намаляване на интелигентността и подтискане волята на човека. При бебета и деца нарушенията са в развитието на мозъка, увреждане на моторната функция, способността за обучение, спадане коефициентът на интелигентност. Високите концентрации флуорид нарушават нормалното протичане на ензимните процеси в тялото, което допринася за нарушения в метаболизма. Това води до риск от редица заболявания (алергии, рак, Алцхаймер). През 1993 г. NRC (Националнят съвет за научни изследвания, САЩ) признава, че до 80% от децата в райони с флуорирана вода имат зъбна флуороза - бели, жълти или кафяви петна по зъбите.флуороза на зъбитефлуороза на зъбитеПри дневен прием над 2,5 mg се развива флуороза на зъбите, и има вероятност за остеосклероза.
49
0
 
0
 
! Отговори
hum преди 15 години
неотдавна, един от доставчиците на вода за фирми и офиси, сподели дискретно - "всичката вода, която зареждаме е от княжево, но вие ако искате можем да ви сложим други етикети - кеф ти, хисаря, кеф ти девин.... имаме всякакви модели"
48
0
 
0
 
! Отговори
Dan преди 15 години
По принцип смятам, че това е поръчка на Кока Кола която бутилира минерална вода само те не са споменати като опасни. От друга страна като дете се лекувах от камъни в бъбреците в Хисаря в санаториума там имаше хора най-вече деца от много страни и наистина ни даваха по 2-чаши минерално вода на ден и то лекар изписваше от кои вид, една сутрин в 10:00 една след обяд в 16:00 , ако беше толкова полезно да се пие постоянно минерална вода хората щяха да ни дават само такава да пием а не да ни я раздават като лекарство, така, че мисля че една кана от типа "Брита" е идеалното решение за дома , а защо не и за офиса!