Затвор и $3 млн. глоба за собствениците на най-големия торент в света

Pirate Bay стана първата торент жертва на закона
17 апр 2009 16:31,
65
Затвор и $3 млн. глоба за собствениците на най-големия торент в света
Готфрид Свартхолм /вляво/ и Петер Сунде в съда. Долу: Първият сървър на торента, сега - музеен експонат. Снимки: БГНЕС

Четирима души, стоящи зад сайта Pirate Bay – най-големия и добре зареден торент в света, бяха осъдени на затвор в Швеция, съобщи ВВС.

Фредерик Ней, Готфрид Свартхолм, Карл Лундстром и Петер Сунде са признати за виновни за нарушаване на авторски права и ще лежат по 1 година в затвора.

Освен това те трябва да платят и 3,6 милиона долара обезщетение на няколко големи компании, като Warner Brothers, Columbia, Twentieth Century Fox, Sony BMG и EMI.

След обявяване на присъдата, Питър Сунде е излязъл с послание в социалната мрежа Twitter, гласящо:

„Нищо няма да се случи на Pirate Bay, това е само театър за медиите“.

Пред ВВС председателят на Международната федерация на фонографската индустрия (IFPI) Джон Кенедия коментира:
 
„Тези момчета нямаха принципна позиция, просто искаха да си напълнят джобовете. Няма нищо похвално в поведението им, то е осъдително“.

„Pirate Bay нанесе огромни щети и определеното обезщетение не покрива дори част от тях.

Съществуваше усещането, че пиратството е ОК, както и че музикалната индустрия трябва просто да го преглътне. Присъдата ще промени този възглед“, допълни той.

Четиримата осъдени отричаха вината си по време на цялото дело, казвайки, че не са вършили нищо незаконно, тъй като всъщност не са хоствали никакви файлове.  
 
Пред ВВС по-рано тази седмица Сунде заяви:

„Между Pirate Bay и Google няма никаква разлика. Сайтът ще продължи да функционира.

И да изгубим, нищо няма да се случи – по милион причини. И не на последно място – защото ще обжалваме“.  

В момента първият сървър, използван от Pirate Bay, се намира в музей в Стокхолм. Торент сайтът е създаден през 2003 година от организацията Piratbyran, обявила се срещу авторските права. През последните пет години обаче сайтът се управлява от отделни личности.
 
Всеки ден там се обменят милиони файлове, но торентът всъщност няма никакво съдържание, което да е обект на авторско право, тъй като единственото, което прави, е да хоства линкове към телевизионни, филмови и музикални файлове, намиращи се в компютрите на милионите му потребители. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
pushi преди 15 години
колкото и да не им е приятно на музикалните компании .. ще го д***т... лапаницата остана в миналия век ...
63
0
 
0
 
! Отговори
dr преди 15 години
Доколкото патента защитава възвращаемостта на инвестициитте от развоина дейност за дигитален (медиен) продукт. То при достигане на икономия от мажаба при фиксирани разходи за производство , почти нулеви разходи за дистрибуция, патента по - скоро нарушава правото на свободно разпространение на информацията. Тъй като парите за производство на дигиталния продукт са отдавна избити, но въпреки това на носителите на аовторски права се изплащат пари за неогрраничен във времето период от време.
62
0
 
0
 
! Отговори
dr преди 15 години
Има обаче, разлика между дигитални продукти и нормални такива. Когато примерно една кола като се произведе, само този които я притежава може да я ползва. И разходите за производството и се включват в продажбената и цена. И самите потребители се конкурират, за да могат за закупят тази произведена кола. В дигиталните продукти това не е така.
61
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
в кой магазин има нови филми а не такива които са излезли по кината преди а сега на диск. въпроса е за нови филми не за нови дискове със стари филми
60
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Напълно си прав!
59
0
 
0
 
! Отговори
Sgt.Hale преди 15 години
от магазина ...
58
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Напълно съм съгласна с 51. А до 57, не оспорвам правото ти да получаваш заплащане за труда си, както всички нас. Но всички ние получаваме заплащане за дадена свършена работа еднократно. За изготвения от мен анализ например, не получавам пари от всеки, който го е прочел или ползвал. А повярвай ми не по-малко съм инвестирала в образованието и квалификацията си от който и да е певец, актьор или друг човек на изкуството. А какво да кажат художниците, скулпторите и т.н...? Веднъж продали всоето творение спират да печелят от него.
57
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Професионално се занимавам с интеграция и разработка на софтуер, полупрофесионално и хоби ми е музиката - авторската музика. Свиря, записвам и правя концерти. И 2те ми начинания са свързани с продукт, в който съм инвестирал време, усилия и пари. Да не говорим за гореспоменатите фактори, които са ми били нужни за да стигна квалификацията за да мога да пиша програми и песни, от които да се облагодетелстват хората. Аз самията също тегля филми, музика и софтуер, но в същото време ходя на кино, купувам си албуми и програми. Истината е някъде по средата. В този текст, който хората показаха се говори за "граждански права" и че "патентите и частните монополи ощетяват обществото". Това не е вярно. Не може аз да свиря по 3 часа на ден, да чета и да пиша програми по ЦЯЛ ден и после плодът на труда ми да се свали от замундата... аз не ям "посещения" или "брой сваляния" или "рейтинг" както и никой от колегите ми. Съгласете се, че например не може да се возите в такси без да заплатите, защото градския (частен и общински) транспорт "трябва да е в услуга на обществото"... Яко е, да ... но представете си лекарите, полициаите и всички други, които работят да го правят безплатно. Вие, читатели на този коментар, работите ли безплатно ? Независимо дали прозивеждаш песен, боб, нафта, тапети, цимент, софтуер, дървесина или лекарства - продукта трябва да се продава а не да се подарява, за да можем ние, прозиводителите, да продължаваме да прозивеждаме. Иначе всички, ще станем чиновници и никой няма да прозивежда. ТОВА вече е световна, не само финансова, но и СОЦИАЛНА криза.
56
0
 
0
 
! Отговори
do 50 преди 15 години
Абсолштно съм съгласен :)
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
тук в днес.бг не харесват мнения, в които има линкове към други сайтове явно *** или модараторката нещо им е объркано в главата или страх да не направят реклама ли не знам
54
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не знам защо беше изтрито предишното ми мнение, съдържащо линк към един текст, който има връзка и със статията, и с коментарите отдолу. Опитвам отново:http://piratpartiet.se/international/bu lgaria
53
0
 
0
 
! Отговори
plamena преди 15 години
pravilno si razbral, vav france v momenta se obsujda tozi zakon,iskat ako svalq6 filmi,muzika i t n,da prekratqt abonamenta ti za internet-purvo ti izpra6tat predupreditelno pismo,a ako produljava6,ti spirat abonamenta i te vlku4vat v 4eren spisuk,s koito razpolagat vsi4ki dostav4ici na internet,taka 4e veroqtnostta da si napravi6 nov abonament e nuleva.na purvo 4etene zakona be6e othvurlen,no debata vse o6te e aktualen,6te ima i 2ro 4etene na zakona.......
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Преди време чух, че някъде в ЕС, май беше Франция, готвели закон против свободния софтуеър - бил нелегална конкуренция на платения, или нещо от този сорт. Но сигурно не съм разбрал правилно, не вярвам да е вярно - това би било небивал абсурд!И между другото именно търгашите и прекупвачите ограбват авторите/реалните производители. Въобще тази лакома ***, в сегашния си уродлив вид трябва да изчезне на часа и връзката "производител-потребител" да се рационализира максимално, защото сега на клона са всякакви ***, които смучат ли, смучат, без реално да създават какъвто и да е продукт...
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много митове и легенди битуват покрай така нареченото пиратство.Пиратството ограбвало, казват... нали даже се снимаха преди години голи наште *** начело с Ламбо, гаче ли някой е тръгнал да "ограбва" точно тях и великите им творби.Само дето не ограбва. Преди по-малко от месец излязоха данните за финансовите резултати на киноиндустрията в световен мащаб за 2008 година - кризисна за САЩ и Западна Европа. Изненада - киноиндустрията е на печалба. С ръст на печалбата. Двуцифрен.После... и врабчетата знаят, че в Америка киносалоните печелят от билети по-малко, отколкото от пуканки. Невероятно, но факт. Е, какво... пуснали са пуканки по тракърите ли? :)Трето... Родригес направи "Ел Мариачи" с бюджет под 20 000 (двайсет хиляди) долара. Спечели милиони. Какво са седнали да реват ония с мегапродукциите, че някой им пречи да правят читаво кино?! Никой не им пречи, проблемът си е техен... особено пък на американците. Светът е пълен с нискобюджетни продукции, които са на светлинни години по художествена стойност пред холивудските помии. И в тоя ред на мисли... откъде в България да си купя последното заглавие на Ким Ки-Дук например? Има го под път и над път, а? Това не е ли обир също? Крадат от мен правото на избор и възможността да гледам стойностно кино! На съд!За музиката... дайте да не се лъжем! Само мегазвезди от ранга на Джордж Майкъл и Мадона могат да си позволят договор, който им гарантира 10 или повече процента от приходите. Останалите - максимум 5. Е добре, от диск за 20 евро изпълнителят взима 1, а останалите 19? Какво, някой е 19 пъти по-значим от изпълнителя ли??? Или някой ограбва и мен, и музиканта? Че аз ако искам да подкрепя на любимата си група, ще ида на концерт! За билет ще дам 30-40 евро (и давам редовно), без да ми мигне окото. И с радост, защото зная, че повечето от тези пари наистина ще идат при онзи, който ги заслужава, а не при някакъв мазен чичко с пура между зъбите.За софтуера нещата са ясни. Почти всички платени програми си имат безплатни аналози. Аз от години ползвам предимно свободен софтуер, а програмите, с които си вадя хляба, съм си ги купил. Даже вчера ме одобриха за бета-тестер на една от тях :) Но тя пак струва 300 евро - десет пъти по-малко от аналогичния софтуер на монополиста в съответната област.И не на последно място - доколкото си спомням, в Европейския парламент приеха закон, според който единично копие от даден аудио-визуален продукт се счита, че е за лично ползване и притежаването му не може да бъде инкриминирано. Така че що тъпотия е това съдебно дело? Мазните дебелаци от Лондон и Холивуд ще се сгромолясат с гръм и трясък. При обжалването присъдата ще падне. Цялата история е просто смехотворна!Де да бяха толкова активни в борбата с ИСТИНСКИТЕ пирати! Например ония в Аденския залив...P.S. Ако някой се интересува от напълно легални и безплатни литературни произведения в електронен вид, да потърси в интернет за проекта "Гутенберг".P.P.S. Преди време питаха в ед
50
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Щом няма далавера в правенето на Софтуер , писането на Музика , и снимането на Филми и едвали не корпорациите са на загуба ги съветвам да се преориянтират в към друг бизнес.... например зеленчукопроизводство - има сериозни проблеми за решаване в Сумалия например... боли ме мене че някой надрусан черен иска да продаде 1 000 000 албума и да си купи яхта и къща... Ще си свалям и слушам това което ми харесва ! чакам да ме осъдите или да дойдете и да ми истриете музиката и софтуера от компютъра ! *** !!!!
49
0
 
0
 
! Отговори
SorryLol преди 15 години
защото се създава прецедент в европейското правораздаване и е много вероятно и у нас да се подновят акциите срещу торент-тракерите
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Интересно до къде могат да стигнат корпорациите в алчноста си и стремежа си да продават продуктите си (софтуер , музика и тн) независимо колко скапани са както уиндоус-аЩе платя тогава когато качестовото отговаря на цената и тогава когато такива като майкрософт направят цените на продуктите си нормални и ги подържат , а не когато им кефне на тях да сменят променят съвместимоста и да ти "извиват ръцете" да си купиш нов продукт защото е спряла подръжката на стари и е вече несъвместим.А относно 80% от филмите излизащи са пълен *** , а останалите 20% ходя и гледам на кино защото там е далеч по приятно. А музкиа само на любимата група , защото ако следваме логиката трябва да ни искат пари да слуишаме радио.Такива мерки срещу тракерите само ще насърчат хората по настървено да работят в насока алтернативи и развитие на подобни системи !!!!
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
някой може ли да ми каже от къде да си купя НОВ филм на dvd ?ами как да не ги тегля от нета после
46
0
 
0
 
! Отговори
SorryLol преди 15 години
Хора, не го обръщайте на спор как се живее тук и на други места. И дали т.н. пиратство е полезно или не! За мен напр. е много удобно да си изтегля стари версии на нужен ми софтуер. И няма нищо НЕЗАКОННО. Незаконно е да ида в асталависта да си си търся хак, крак и т.н.Единствено страдат филмаджиите от тракерите. Защото хубавите филми ги преглеждаме на компа и айде в кино Арена. А калпавите (те са с лачена корица винаги) не ги и доглеждаме, не ги и сийдваме. Е, некадърниците обаче искат пари за това, че са ни подмамили, нали?Добре че тракера си работи :)А бе - дали аз не разбирам ингилизкия :))на Пиратския залив пише: Epic win!и още: in all good movies, the heroes lose in the beginning but have an epic victory in the end anyhow
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
45, без да съм конспиратор ще кажа, че вероятно точно това е целта, защото простите се управляват по-лесно, а информацията и знанията са на път да станат привилегия само за тези, които могат да си плащат за тях.