Поморийци: Не искаме петролопровод в града! Бизнесът: Няма и да има!

В сряда жители на Поморие ще протестират пред МРРБ заради нещо несъществуващо
21 апр 2009 17:08,
21
Поморийци: Не искаме петролопровод в града! Бизнесът: Няма и да има!
Снимка: GettyImages/Guliver Photos

Жители на Поморие излизат на протестен митинг срещу петролопровода Бургас – Александруполис. 

Демонстрацията ще се състои на 22 април пред Министерството на благоустройството и регионалното развитие в София, където по същото време ще заседава националният експертен съвет за проекта.

Точно на обед протестиращите ще поискат среща с министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов, за да му обяснят лично позицията на живеещите в морския град – че не искат петролопровода да минава оттам. 

На извънредна общинска сесия преди няколко дни съветниците в Поморие пък решиха да организират референдум на 16 май. 

Тогава жителите на града ще трябва да отговорят на въпроса “Одобрявате ли изграждането на петролопровода Бургас – Александруполис с трасе на тръбопровода и с инсталации, разположени на територията на община Поморие?" 

Според поморийци сега е моментът за провеждането на допитване, тъй като проектът вече не е на етап проучване, а има разработени конкретни варианти за осъществяването му. 

„Тръбопровод няма да минава през град Поморие или около него. 

Плановете за изграждането на трасето на тръбопровода Бургас–Александруполис не са свързани с това“, заяви за Dnes.bg Пламен Русев, изпълнителен директор на Транс-Болкан Пайплайн – клон България.

По думите му протестът в София е чисто политическо мероприятие. 

„Бургас–Александруполис е икономически проект, който носи икономически дивиденти на България като цяло и в частност на общините, през които ще преминава. 

Виждайки, че в поредицата подобни мероприятия участват все едни и същи лица, които нито са еколози, нито икономисти, нито имат сериозно понятие от тръбопроводи, оставам с убеждението, че разбираемите опасения на гражданите на Бургаска област просто се експлоатират по много непочтен начин“, коментира още той. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
То па едно хубаво море щото ;)) Отдавна всичко е сив бетон и в морето, на кой му пука за Поморие - нали си имат Митьо Очите , за какво им е друго. Простите селяци преди се надпреварваха да продават плажната ивица и 'лозята' си , да продават къмпингите и НЕ им пукаше че бетона ще унищожи туризма , ама сега е друго нали.. На крив такова - вълната му пречи ! Аз , както и повечето Българи вече ходят в чужбина на море и пръскат хиляди, докато на нашето лайноЧерно Море идват германски простаци и руски пияници , които ядат Камчия с хляб от магазина седнали на пейката ;) ОПРАВЯЙТЕ СЕ !
19
0
 
0
 
! Отговори
помориец преди 15 години
За всички които превръщат проблема в политически. Вие сте .При срив в туризма аз лично ще запаля ДСК с 130 000 лв. Толкова ми е кредита, който съм инвестирал в туризъм. 4-те млрд. инвестиции по южното черноморие да не мислите че са с друг произход. Казвам ви го в прав текст. Ако този петролопровод стане реалност на сегашната криза ще и целувате краката.И още нещо. Когато Поморие, Созопол, Несебър, Ахтопол, Китен, Лозенец, Синеморец, Черноморец, Равда, Ахелой, Сарафово, Крайморие, Св. Влас останат без поминък - туризъм, риболов, строителство, търговия с недв. имоти и т.н. и населението на Югоизточна България обеднее с 2 000 000 000 лв. за един сезон София ще порастне с още 200 - 300 хил. жители. Честито на Софиянци. Имам да кажа още много неща но не виждам смисъл, по добре да удуша няколко комуниста че да ми олекне. Тоя Русев ми е мерак.
18
0
 
0
 
! Отговори
Anon преди 15 години
Сега е момента да си купим земя в Поморие, цената поне ще падне под 1 мил. Евро за декар. Как да не ги съжали човек.
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не мисля че тръбопровода ще носи повече дивиденти от туризма.Наще *** искат да носят" две дини под една мищница"в което няма нищо лошо с изключение на фактът, че поне едната ще се изсипе в НАЙ-ДОБРИЯ СЛУЧАЙ.
16
0
 
0
 
! Отговори
bai H преди 15 години
Тръба трябва да има, но разтоарването не трябва да става на буй. Разтоварването трябвада става на затворено място, напр. док, както е при чичо грък. Това трябва да е нашето искане. Ако остане буя, само едно малко гафче трябва и всички забравяме за любимите ни селища от Влас до Царево и почваме да почиваме в чужбина, щото на север по брега няма такъв ресурс, който да поеме човекопотока. Което пък на свой ред показва, че привлекателността на нашата страна нараства за сметка на гърция и турция, където през юли и август става по 40-50 градуса жега. Следователно всеки отлив от нашия туризъм е прилив за тях. То е ясно, че руснаците ще направят на своето си, но ми е чудно защо изкупиха стотици апартаменти баш там, дето ще е риска. Има и още един проблем- туризма е индустрия без комини, за него трябва добър транспорт, добри услуги, добро селско стопанство и какво ли още не. При лош сценарий, хотелиерите ще са само върха на пирамидата, а как ще пострада вътрешността икономически дори не смея да мисля. Ето защо това е проблем на всички в България.
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
странно ми е не подозирате ли икономически интереси. например кмета и главният архитект на поморие. Струва ми се, че всичко (земята например) е предварително преразпределена и ще е доста кофти, ако на тази земя вместо огромни хотели мине тръба. искам да питам помориици, изключвам кмета и главният архитект, какво вас ви грее, ако в града ви изникнат още 10 огромни хотела, като тези в началото на града. Освен, че още повече хора няма да ходят на почивка в Поморие, какво ще спечелите? Не отговаряйте, въпросът беше реторичен.
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Очевидно въпросният господин не е чувал, че Поморие е на 20 км от бургас, а по права линия през Бургаския залив, където по проект трябва да е терминала-понтон за разтоварване няма и 30 км! Сигурно господинът не е чувал също така за Бургаски залив, за цикличните ветрове - т.нар. бризи и също, че теченията в залива са доста промеливи! НО ИНАЧЕ - НЯМА ОПАСНОСТ! ОСТАВА ДА ИЗКАРАТ И ХИДРО-МЕТЕОРОЛОГИЯТА КАТО НЯКАКЪВ ЗАГОВОР СРЕЩУ ВЛАСТТА! АМА МОЛЯ ВИ СЕ - КАКВИ СА ТЕЗИ ПОЛИТИЧЕСКИ ОРИЕНТИРАНИ ВЕТРОВЕ, ТЕЧЕНИЯ И ВЪЛНЕНИЯ! Я ДА ОТИВАТ В ОПОЗИЦИЯ ВЕДНАГА!!!!!!!!!!!!!!!!!
13
0
 
0
 
! Отговори
Д Добрев преди 15 години
Поредната машинация да си траем, а когато изникнат бюйовете ще ядем хурката!Що не е на море е провинция!
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Петролопровод не искате, джамии не искате.Като не искаш да целуваш ръка, ще целуваш задни апетитни части.Хиляди тръби минават в цял свят, ние тука сме най - големите умници.За каквото трябва да се протестира, никой не се помръдва, а сега заради хатъра на някое пишман бизнесменче, нереализиран келнер от соца ще се правим на интересни.Нефтохима можете да търпите, петролопровод - не.
11
0
 
0
 
! Отговори
Богоров преди 15 години
Бре хора, разберете , че пак ви употребяват за политически цели преди изборите. Защо няма разливи в Росенец, където ежогодно се разтоварват над 5 млн. т. нефт. Защото техниката и технологиите са напреднали твърде много. В цял свят се използват подобни технологии, само поморийци са по-католици от папата. Прекалено близко до носа си гледат. България не бива да се парчедисва на местническа основа и на доминиране на местните интереси над общонационалните. Проекта е с общонационално значение и вякакави местни референдуми са за местна употреба и за употреба на борещите се да влязат в парламента все по-стопяващи се политически партии
10
0
 
0
 
! Отговори
един дето знае преди 15 години
подобни буйови системи, които ще бъдат разположени в бургаския залив има близо до Барселона, Марсилия, Саутхяптън и доста други места. Но там има щото хората са глупави, а и там е грозно, не е хубаво като в Поморие и хората там не са будни като помориици, и тези градове не са туристически дестинации, като Поморие. *** народ.
9
0
 
0
 
! Отговори
baba pena преди 15 години
Много ясно,че не трябва да има петролопровод..Държавата прибира чисто над 3милиарда..ако я направят..да забравят за туризъм..като плъзнат тез танкери..разливания на нефт..и само заради 30милиона ..от които българина няма да види и стотинка де..БРАВО НА ПОМОРИЕ
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Гласуваха 50000 жители!Даже беше адски студ и ураганен вятър и въпреки това много хора отидоха.
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аааааааа,браво,нека си протестират.Ако погледнем ,надали ще открием да са платили данаци за т.н. 2 милиарда приходи.А американските бази в Граф Игнатиев и край Ямбол чий са?Май не са бг и те-защо тогава не протестираха?Защо тези от Поморие /и всички градове край морето/ не протестираха когато ни бетонираха черноморието и сега празните хотели седят като призрачни кораби празни?Даже напротив -вдигаха се на протест че не им дават да строят/спомням си Царево,дето според кмета ТУРИСТИТЕ трябва да си плащат и за въздуха дето дишат/....така че наистина се съмнявам в добреите намерения на протестиращите..нещо повече ще им кажа ДА го Д***Е.
6
0
 
0
 
! Отговори
el dorado преди 15 години
ахалапачите на държавни пари20 години не са ли също едни и същи?!май има нещо политическо в действията на т.нар. държавни органи
5
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 15 години
На шопите може и да не ви пука, но за хората от Поморие е важно, дали ще се къпят във вода или в нефт.
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
хи хи тоя Анти-Български проект поне ще се помни ,че бе започнат от Костов ,който подписа договора, Царя договори цените а Станишев го финализира. Тъй като съм ,чел доста от ползите и от възможните загуби и смятам ,че по Анти-Български проект никога не бил приеман. Първо годишната печалба от този петролопровод ще е 30 милиона долара годишно. Рискуваме обаче бизнес ,който носи на държавата от данъци по 2 милярда долара на година. Всеки може да приказва каквото си иска, някой може да са за петролопровода но на въпроса защо и те не знаят, този петролопровод е в полза на Гърция а на всичкото отгоре тръбата в България ще е Руска собственост , все едно зачеркваме 300 км. Българска земя и я подаряваме на Руснаците! Само за финал ще кажа ако се получи и мъничко разливче само на 10-тина хиляди тона това е 5% от количествата ,които ще се разтоварват дневно в залива ни! Та само 10тона суров петрол и забравяме за Черноморието ни от нос Емине на Юг- тоест най-хубавите плажове и риба. От Емине на север водата е *** ,както и рибата и това е заради мръсотията ,която Дунав изсипва в Черно море. Цяла Европа и пикае в тая река, още 4-5 химически завода си изсипват отпадъците там и за това Дунава е леш и е обявена за най-мръсната река в Европа. Та всеки сам за себе си да преценява. Но един разлив ще доведе освен до Екологична катастрофа но и да загубата на милярди долари заради едни 30 милиона на година! Просто риска е голям а печалбата много малко, сравнена с риска. Разбирам да беше 1 миляд печалба или дори 500 милиона ама за 30 милиона е просто смешно.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не искате но ще имате. То и без това море вече нямате така, че ще трябва да минете на петрол. За ваше успокоение - след три реактификации и няколко дестилации става за поркане. Е, малко мирише но ще лъщисате.
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
нали имаше референдум в Бургас преди време точно по този въпрос. Почти никой не гласува?
1
0
 
0
 
! Отговори
xoxoxo преди 15 години
тия па ще кажат от къде ще минават тръбите, смешници!