България – троянският газов кон на Русия

Красен Станчев пред Dnes.bg: Размаханият Първанов пръст срещу Газпром е съгласуван с Москва
28 апр 2009 12:16,
120
България – троянският газов кон на Русия
Снимка: БГНЕС

На дипломатически език отказът за среща Станишев – Медведев означава начин българското правителство да бъде притеснено, категоричен бе пред Dnes.bg Красен Станчев от Института за пазарна икономика.

Проектът Южен поток е в интерес на Русия, въпросът е обаче дали е в интерес на България?“, попита той.

Тогава как ще коментирате думите на Георги Първанов и размахания пръст срещу „Газпром“ на енергийния форум в София?

Това е по-скоро акция за запазване на лицето, отколкото нещо друго, и дори смятам, че е съгласувано с Русия, отсече Станчев.

У нас и Станишев, и Първанов само се правят, че подбират най-добрия вариант за България, а всъщност ще се получи както с Белене. България ще вземе кредит от Русия, ще финансира руско строителство и руска собственост, но на българска територия, заяви експертът.

Основният ни проблем в момента е, че кабинетът „Станишев“ така е постлал отношенията ни с Русия, че е напълно естествено Москва да се държи по този начин, а иначе от икономическа гледна точка основният проблем е, че от изказването на Симеон Сакскобурготски за спирането на 3-ти и 4-ти блок на Козлодуй в края на януари 2002 г. до момента се прокарва една и съща политика – а това е предоставяне на собственост и обвързване с Русия, смята Станчев.

Набуко или Южен поток, кой от двата проекта трябва да бъде финализиран като сделка и построен и кой е най-изгоден за България?

Набуко е по-скъп чисто икономически, а  Южен поток е по-скъп политически. България остава сама в ЕС и ясно показа на Европа, че е троянският кон на Русия. Това е ситуация, която ще трае до края на мандата на това правителство и до края на мандата на Първанов, завърши анализаторът от Института за пазарна икономика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Яна Костова не беше ли дъщеря на един кристално чист политик, който възроди страната ни , безкористно при това?Спомням си че май е някаква супер надарена интелектуално икономистка, защото на 22 години вече имаше банка в Италия...Не се учудвам изобщо, че е в такъв институт, за изследване на пазарната икономика.Такива хора ни трябват, безкористни идеалисти, милеещи за развитието на България, както баща и!!!
118
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
може би едно от хубавите неща които си видял от турците е че са се грижели добре за бабите ти,а ние техните наследници продължаваме по същия път
117
0
 
0
 
! Отговори
20-годишен преди 15 години
Всички гласували за Станишев и неговото правителство са предатели на червената идея! Ако искате да знаете по някои отношения дори Костов е направо социалист в сравнение със Станишев. БСП е в криза заради него и такива като него. Тази партия няма да се оправи докато не се изчисти от такива като него. А е факт, че капитализмът е в дълбока криза напоследък и единственият начин да не се задълбочи тази криза е страните да започнат да водят социална политика. Дори САЩ определено водят по-социално-насочена политика от България. И да, Обама определено има някои идеи, които в България биха се приели като сациалистически.
116
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 15 години
В този форум се подвизава един умопобъркан субект наричащсебе си Въздухар/напълно основателно според мен/,на коготоще се опитам да направя психологически портрет:- Определям го като момченце на срадна възраст,на коготобаща му е бил ударник и първенец в комунистическото съревнование и е получил награда - екскурзия в СССР.Тъй като момченцето е с ограничени умствени възможности,разказите на баща му за красная плосшчад и мавзалей Ленина,му се сторили много увлекателни и достоверни...Днес вече поотраснал продължава да е в плен на бащините сиразкази,че Русия е най велика,най миролюбива,най справедливаи т.н. и т.н...Вътрешно в себе си той съзнава своята заблуда,новерен на себе си,като всеки комунист продължава да проявявасвоята вироглавост и скудоумие...Към това момченце не може да се изпитва друго чувство освенсъжаление,защото той е отишъл твърде далеч в своята заблуда.Усеща се една меланхолия,една детска наивност,която буди само насмешка.Аз лично понякога изпитвам чувство на вина -чувствам се отговорен,затова,че съм разбил една детска мечта,че съм разрушил пясъчните кули,които гради,че съм го събудил от сладкия сън,където миражите са действителност.Все пак тая надежда,че донякъде съм постъпил добре,като съмго избавил от напразните надежди и химери и съм го върнал вжестоката действителност...
115
0
 
0
 
! Отговори
Тедо преди 15 години
Истинският българин ще предпочита България,а не Русия или Турция,*** такива.
114
0
 
0
 
! Отговори
VAZDUHAR преди 15 години
RUSIA E TVARDO RESHENA DA OCELEE . SHTE IMA JUJEN POTOK , SHTE IMA I SEVEREN POTOK . GALFONITE --- DEMOKRATI MNOGO SKORO SHTE MLAKNAT , KAKTO MALCHAHA 45 GODINI . DA PREBADE VAV VEKOVETE VELIKA RUSIA !!! KRASNAJA ARMIJA VSEH SILNEJ !!! ZA SPRAVKA GLEDAJTE PARADA NA 9-TI MAJ . STRANDJATA E GUBESHT OTNOVO , KAKTO OBIKNOVENO !
113
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Гледайте по Канал 1 , как преди малко представителя на ДСБ се изказа в полза на Турция - за членството и в ЕС. Представителя на ГЕРБ също защитава Турция и "Набуко"...
112
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Целта е България да си изхарчи парите за всякакви безперспективни проекти и така да се затрудни изграждането на "Набуко".
111
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 15 години
Хора, не разбрахте ли, че когато си малък и незначителен (България) твоите интереси няма да се зачитат пред интересите на по-големите( Русия, Сащ)! Всеки гледа себе си и когато има влияние и сила ги налага!
110
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
82. - 15:04 -От: АнонименНа глава от населението в Русия се падат - $15,922 , докато в Турция - $10,471 . Руснаците са 142 милиона души, а турците - 70 милиона.Така че не ми хвалете Турция и "голямата" и икономика - произвеждаща предимно некачествени ***!--------------------------Ти изобщо мислиш ли какво пишеш? Русия с два пъти повече хора прави само 1,5 пъти повече на глава от населението. Това означава само, че турците са по-производителни от руснаците. И какъв е извода тогава?
109
0
 
0
 
! Отговори
Градабанабър Храбър преди 15 години
Ама тези са като змийско гнездо! Бax ти и института е това,в някои държави сабранени такива групови полети над прерията!Управителен съвет на ИПИКрасен Станчев (председател)изпълнителен директор на ИПИ (1993 януари 2007); народен представител във Великото народно събрание (1990-1991), председател на Комисията по околната среда, член на икономическата и правната комисии; член на Съвета за икономическа политика към президента (1996 - 2001); съосновател на "Прозрачност без граници" България; награден от списание Euromoney като "най-добър анализатор за България за 1996 година. Георги Захариевпрезидент на BIT&S Ltd. Андрей Евтимовизпълнителен директор, Доверие Брико АДФранк Бауерпрезидент и главен изпълнителен директор, Българо-американски инвестиционен фондЛевон Хампарцумянпредседател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на Булбанк, председател на Управителния съвет на Асоциацията на търговските банки в България; изпълнителен директор на Агенцията за приватизация (2000), заместник-министър на икономиката (1999) Мартин Заимовчлен на Управителния съвет на SG Експресбанк, общински съветник, София; председател на Управителния съвет на Българска пощенска банка (2002 - 2004), подуправител на БНБ (1997 - 2002), заместник-министър на търговията (1996 - 1997) Калин Христовсъветник на управителя на БНБЯна КостоваValue Partners, Италия Мартин Димитровнароден представител в 40-то Народно събрание, старши икономист в ИПИ (2000 - 2005) Членовете на Надзорния съвет на ИПИ са:Margot E. MacholRichard RahnRoderick HillsPhilippe AdhemarAnne BrunsdaleCharles H. DallaraChristopher DeMuthWendy Lee GrammJoachim HentzeArlene HolenKenneth JusterAllan MeltzerJames C. MillerThomas Gale MooreMichael J. MussaWilliam NiskanenJohn RaisianSir Alan Walters.
108
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Набуко е по-скъп чисто икономически, а Южен поток е по-скъп политически. България остава сама в ЕС и ясно показа на Европа, че е троянският кон на Русия. "- Това че България оставала сама в ЕС просто не отговаря на истината, защото газопровода стига до Италия , а Берлускони е голям приятел на Русия и Путин.
107
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
още малко им остава на тези гнусни продажни комуняшляци - гоце и руския гражданин станишев!! ЦЕЛУВАЧИ НА РУСКИ ДИРНИЦИ !!
106
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нямам нищо против "Набуко" - стига Турция да се откаже от опитите си да изнудва Европейския Съюз с тръбите на "Набуко" - и тя вече го прави - което се вижда от изказванията на турския премиер Ердоган - който казва че няма да има "Набуко" през Турция, ако не се ускори приемането на Турция в ЕС.А и "Набуко" не е приоритетен проект за ЕС.
105
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Сега видях сайта на този институт за пазарна икономика и какво да видя - в Управителния му съвет виждам имената на - Яна Костова (това да не е на Иван Костов дъщерята? ), Мартин Заимов и Мартин Димитров (от СДС)... В надзорния съвет пък са само американски имена като например - Ричард Ран...
104
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В Китай икономиката си е по-пазарна и от нашата. А Руснаците гълтат яко вода с тези цени на петрола. За Индия нямам информация, но не съм чувал да имат планова икономика.
103
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ИСТИНСКИЯТ БЪЛГАРИН ВИНАГИ ЩЕ ПРЕДПОЧИТА РУСИЯ ПРЕД ТУРЦИЯ !!!!!!! И аз мисля така и съм отвратен от всички вас, които бъкате от любов към Турция - НЯМАТЕ АКЪЛ!
102
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Световната финансова кризата тръгна от американската пазарна икономика, сега и свински грип ги сполетя...
101
0
 
0
 
! Отговори
dddd преди 15 години
какъв етози станчев икакъв етози институт за пазарна икономика от такива се видя до какво положение стигна света-до икономическа криза и то при пазарна икономика .ние отхвърлихме плановата икономика но вижте какво става с такава икономика в КИТАЙ ИНДИЯ РУСИЯ стигнаха до там да изкупуват облигащите на МВФ и ще стане така след години да командат те икономиката та от такива станчевчи и институтчета само това ни чака
100
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Иван преди 15 години
Смотан аз нямам никакви комплекси за разлика от теб ! Това,че предпочиташ Турция пред Русия може да означава само едно от двете : ИЛИ СИ РЯЗЯН,ИЛИ СИ АМЕРИКАНСКИ (ТУРСКИ) АГЕНТ В БЪЛГАРИЯ !!!!!