Шест български романа се съревновават за 10 хил.лв. и английски превод

Победителят в „Български роман на годината“ обаче не получава гаранция, че книгата му ще бъде издадена в чужбина
2 юни 2005 16:15,
Шест български романа се съревновават за 10 хил.лв. и английски превод
Шестте романа, които се състезават за голямата награда; Стефан Кисьов при получаването на английския превод на "Екзекуторът"

Шест български романа продължават участието си в конкурса „Български роман на годината“, който се провежда за втора поредна година, организиран от фондация „ВИК“, стана ясно на проведена днес пресконференция за обявяване на финалистите.

От предварително одобрените 38 романа за голямата награда от 10 хил. лв. ще се борят „Сбогом, Шанхай“ на Анжел Вагенщайн, „Обърнат свят“ на Атанас Наковски, „Плячка“ на Георги Гроздев, „Стъклената река“ на Емил Андреев, „Джобна енциклопедия на мистериите“ на Милен Русков и „Сезон за лов на диви кучки“ на Даниел Апостолов, който пише под псевдонима Роджър Доч.

Освен паричната награда, която е най-голямата, давана въобще за литература в България, авторът на спечелилия роман ще получи и превод на текста си на английски език. От фондация „ВИК“ обаче не дават гаранции, че книгата ще бъде издадена в чужбина, въпреки че в момента се водят такива преговори с четири големи международни издателства за миналогодишния носител на наградата - Стефан Кисьов с романа „Екзекуторът“.

Кисьов получи официално днес английския превод на творбата си в неговия 11-пореден вариант, връчен му от министъра на европейските въпроси Меглена Кунева.

Може би за първи път от повече от 50 години български роман печели превод на английски език на конкурсен принцип“, каза литературният критик Светлозар Игов, който присъства на събитието. По думите му подобна награда има много по-голяма стойност от превежданите в миналото книги, голяма част от които не са заслужавали да бъдат четени в чужбина.

След като има конкурси за Евровизия, за Ку-ку бенд и за Aдреналинки, редно е да има и такива за българска литература, за да бъде стимулиран интересът към нея, смятат инициаторите на „Български роман на годината“.

В същото време обаче членовете на журито са категорични, че в момента българската литература изживява криза. Повечето от предадените за участие в конкурса текстове нито са отговаряли на изискванията на жанра, нито са впечатлили по някакъв начин оценяващите. Много от авторите се изкушават да подражават на чужди писатели и не блестят с оригиналност.

Все пак по-добре е да приличаш на нещо, отколкото на нищо“, заключават шеговито членовете на журито.

Победителят във второто издание на конкурса „Български роман на годината“ ще бъде обявен на официална церемония в началото на ноември. Освен от журито (в състав: Дико Фучеджиев, Кирил Топалов, Николай Стоянов и Владимир Трендафилов), той ще бъде определен и с помощта на читателите. Това става чрез гласуване на Интернет страницата на „ВИК“ (www.vickfoundation.com) или чрез талони от в. „Труд“. 

Имената на участниците в гласуването ще бъдат включени в томбола. През ноември един от тях ще спечели талон за закупуване на книги на стойност 100 лв., а трима ще получат луксозни комплекти с шестте романа с автографи от техните автори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание