Френски издател публикува книга за родения в Русе Елиас Канети

Елиас Канети е едва шестгодишен, когато напуска България, но твърди, че всичко важно в живота му се е случило в родината му
6 юни 2005 11:53,
Френски издател публикува книга за родения в Русе Елиас Канети
Русе Снимка: Община Русе

По случай 100-годишнината от рождението на Елиас Канети френският издател и есеист Ерик Ноло има намерение да публикува в България книга за живота на родения в Русе писател.

Жанрът на книгата може да се определи като междинен – между романа и есето. Ако трябва да резюмирам историята в няколко думи, става въпрос за французин, който заминава за българския град Русе, за да тръгне по следите на Канети, тъй като иска да направи серия от репортажи за него. Малко по малко обаче той се задълбочава в тематиката, така че читателят разбира, че разказвачът никога няма да се върне във Франция“, обяснява Ерик Ноло в интервю на Ива Йолова, цитирано от френското издание „Le courrier des Balkans“.

Самият Ноло е бил четири пъти в Русе, за да изследва Канети. „Елиас Канети е живял малко време в България, след това в Англия, в Германия, Швейцария... Починал е в Австрия, като е имал австрийско гражданство. Именно като гражданин на Австрия е получил Нобелова награда за литература (през 1981 г. за романа „Заслепението“), казва издателят.

Елиас Канети е едва шестгодишен, когато напуска България, но твърди, че всичко важно в живота му се е случило в родината му. Връща се в Русе два пъти – веднъж на 10-годишна и веднъж на 15-годишна възраст.

Французинът предвижда да завърши книгата си до 25 юни 2005 г., когато се навършват 100 години от рождението на Канети, като в Париж книгата ще излезе в началото на януари 2006 г. У нас романът се очаква да се появи по-рано.

Издателството на Ерик Ноло е носител на наградата на ЮНЕСКО за превод на чуждоезична литература, като преводът е на българската книга „Сбогом, Шанхай“ на Анжел Вагенщайн – сред шестимата финалисти за тазгодишното издание на конкурса „Български роман на годината“. Ноло е последният издател във Франция на български автори, като продажбите на тези творби съставляват само една малка част от общия обем на продадените книги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание