София-Лондон за 1 евро!

Ерата на евтините полети стартира и най-после летенето със самолет от лукс може да се превърне в ежедневие
18 юни 2005 11:48,
София-Лондон за 1 евро!

Невероятно, но факт! Унгарската нискотарифна авиокомпания Wizzair пусна 10 000 билети по едно евро от София до Лондон, Франкфурт и Будапеща. Полетите стартират от 18 септември и билети могат да се закупят с помощта на международни дебитни или кредитни карти Visa, Mastercard или American Express на Интернет сайта wizzair.com.

Навлизането на първата нискотарифна авиокомпания в България стана възможно благодарение на частичното либерализиране на въздушното пространство от страна на Министерство на транспорта и съобщенията. Това е първата стъпка към пълното либерализиране на въздушния пазар, което се очаква да стане факт до пълноправното членство на България в Европейския съюз през 2007 г. Ерата на евтините полети стартира и най-после летенето със самолет от лукс може да се превърне в ежедневие за голяма част от българските граждани.

Унгарската авиокомпания, която лети със 180-местни самолети Airbus 320, е назначена от транспортното министерство за втори авиационен превозвач за редовни полети по дестинацията Будапеща – София – Будапеща.

Според теста на Dnes.bg, направен на Интернет страницата wizzair.com, двупосочен билет София-Будапеща след 18-ти септември може да се купи за 2 евро плюс летищните такси или общо 56,80 евро. Двупосочните билети София – Лондон и София – Франкфурт (с прекачване в Будапеща) струват съответно общо 90,37 евро и 93,70 евро.

Според сайта на България Ер за същите дати цената на самолетните билети (с летищните такси) до Лондон и Франкфурт са съответно 589,82 и 540,57 лева или 301,60 и 276,13 евро. По същото време British Airways лети най-евтино до Лондон за 253,53 евро, а Lufthansa има полети до Франкфурт за 371,35 евро.

Характерно за нискотарифните авиопревозвачи е, че няколко месеца преди полета определен контингент от самолетните билети могат да се купят на символични цени и с постепенното запълване на местата в самолета цените се покачват до равнища, близки на тези на традиционните авиокомпании.

Още за нискотарифните авиокомпании

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание