Официално: Гърция иска планът за финансиране да продължи

Атина обаче изключва програмата за икономии
Обновена: 19 фев 2015 14:14 | 19 фев 2015 12:37,
78
Официално: Гърция иска планът за финансиране да продължи
Снимка: архив, Reuters

Правителството на Гърция е изпратило официално писмо до кредиторите си от еврозоната с искане за удължаване на плана за финансиране на страната без прилежащата към него програма за драстични икономии, пише Bloomberg.

Писмото е било изпратено тази сутрин. Документът ще бъде разгледан по-късно днес на заседание на т. нар. Работна група на еврото - подготвителната инстанция на еврозоната.

Още по темата

"Нашата цел е да намерим общи допирни точки за постигане на споразумение", заяви по този повод гръцкият правителствен говорител Гавриил Сакеларидис. Той добави, че се водят трескави консултации и че се прави опит чрез диалог да бъдат намерени допирните точки.

"Никой не бива да ни вини, че сме настоятелни, целта ни е скоро да бъде сключено споразумение", каза говорителят пред радио Sky, цитиран от БТА, по повод на днешното решаващо заседание на Работната група.

На въпрос какво ще се случи, ако не бъде постигнато споразумение, Сакеларидис каза, че предпочита да не отговаря, тъй като в момента текат консултации. Говорителят каза още, че правителството няма да подпише споразумение, съдържащо мерки за икономии, подобни на тези от меморандума, и допълни, че дългът на Гърция е неустойчив.

Гръцкият сайт нюз.ин припомня поставените от Берлин "червени линии", а именно, че продължаване или удължаване може да има само след финализиране на текущата програма, без никакво анулиране на реформите, с мерки, но само в съгласие с кредиторите, чрез изплащане на заеми на всички кредитори, и чрез сътрудничество и контрол над Атина от европейските институции.

През последните дни вече се проведоха два опита за постигане на консенсус, които завършиха с неуспех. Настоящата програма за Гърция изтича в края на февруари и опасенията са, че страната може да фалира до края на март без нея.

Гръцкото правителство и банките в страната практически изгубиха достъп до пазарите. Те се крепят благодарение на спасителните парични потоци от страните от еврозоната и Европейската централна банка. Помощта е обвързана с политика за затягане на коланите, на която новото крайноляво правителство на страната се противопоставя.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
0
 
! Отговори
o преди 9 години
До айде стига глупостиinteresna versia.......
51
1
 
2
 
! Отговори
o преди 9 години
До do 42parvo vlez ofitsialno v ES i posle govori 4e te destabilizira Poutin
50
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 43Можеш да лъжеш само себе си!!!Първо заема беше 16 милиарда евро после падна на 8 милиарда това беше и плана като се намалява така хората да не протестират!!!!БОРИСОВ ЯСНО ЗАЯВИ, ЧЕ ЩЕ ОЗДРАВИ ИЛИ ПРОДАДЕ КТБ А НЕ ФАЛИРА ОТ КОЕТО ПОЛУЧИ 100-ЦИ ХИЛЯДИ ГЛАСА НА ХОРА КОИТО ИЗЛЪГА!ВСИЧКИ ДОБРЕ ЗНАЕМ, ЧЕ БОРИСОВ Е ЗА СМЪРТНА ПРИСЪДА ВКЛЮЧИТЕЛНО И ТИ ЗА ТОВА, ЧЕ ЗАЩИТАВАШ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ДОКАЗАН *** УПРАВНИК ! ВАЖНОТО Е, ЧЕ ДУШАТА ТИ ЩЕ СЕ ПЪРЖИ В АДА РЕДОМ С ТАЗИ НА БОРИСОВ!
49
6
 
10
 
! Отговори
айде стига глупости преди 9 години
Кога гърчолята са имали държава та да знаят как да я управляват?! От 1820 г., когато за първи път имат държава, те фалират вече пет пъти. Няма друг толкова *** народ.
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тука седи някой грък, който обаче не е чак толкова мързелив, че да си чисти кукитата и да набива минуси :)
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
I NAIAVE I NA SAN GARZIA PARI NE VRASHTA I NIAMA DA VARNE NIKOGA.AKO SE PODCINIAT NA ISKANIATA NA GARZIA I KOMUNISTITE POPRAVIAT POLOGENIETO,TO I NIE DA SIIZBIRAME KOMUNIZMA KATO KAUZA.EDIN PRIZRAK BRODI IZ EVROPA
46
7
 
10
 
! Отговори
ДАМ преди 9 години
Значи Борисов бил най лошия защото щял да тегли 8 млрд евро за да върне 6 млрд стари заеми на другарите .... ами другари , защо сте теглили заеми и се надявате други да ви ги връща.Сега ще попитате , ами останалите 2 млрд ,ще ги открадне нали ... ами няма с тях ще покрива дефицита и ще съфинансира 20% по европрограмите , защото не са замразени като по времето на другарите и ако искаш да получиш 8 млрд от ЕС трябва да добавиш и ти 2 млрд.Айде със здраве
45
4
 
10
 
! Отговори
do 42 преди 9 години
Глупости. В цяла Европа са настръхнали за тея заеми, дето им ги отпускат на гърчолята за бог да прости.Илюзия е да се мисли, че това което до сега се дължи, ще бъде върнато. А новите подаяния са просто наливане в каца без дъно.Виж, Путин се радва на цялата тая работа и пуска фитили, щото така дестабилизира ЕС, в частност и нас.
44
3
 
1
 
! Отговори
o преди 9 години
До БГ - не гледай тъпо!pred gospodaria se klania samo balgarina....malko kato mou razmahat prast se krie v misha doupka, samo da zlobee i da zavizhda moje
43
2
 
11
 
! Отговори
БГ - не гледай тъпо! преди 9 години
Като видяха, че ще фалират до края на следващия месец и веднага се съгласиха на всички условия на Брюкселските си господари. Това е гърка, устата му до ушите, но е с изути *** - види ли насреща си господар!
42
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 39Ти дори като заблуждаваш хората го прави по добре , защото няма да ти дадат надницата.КТБ фалира по времето на КОАЛИЦИЯТА БСП , ДПС , АТАКА По закон трябваше да изплатят парите на хората за един месец , но другарите и ага Волен и Местан прецениха , че е по добре да бездействат половин година и да подадат оставка и да оставят на следващите да изплащат 4 млрд.Второ , новя заем е 8 млрд евро , наполовина от това което говориш , и той не е за тази година е е за три години , като 6 са стари
41
6
 
4
 
! Отговори
o преди 9 години
До БГV tsiala Evropa stavat mitingi v podkrepa na Gartsia samo zaavistlivia balgarin se radva 4e mozhe da falirat.........
40
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, вие всички тука дето говорите за заеми я кажете кой е този великия дето раздава заеми на всички държави???Ами това е една финансова върхушка, която печата виртуални парички, набутва ги насила на държавите и като минат 15-20 години иска реално осребряване! Ааа, не, те не искат да им върнат парите, те искат активи, които реално да заграбят срещу едни хартийки!
39
0
 
11
 
! Отговори
Папата преди 9 години
Карма квод а правиш... Гърците бяха истиснки комунисти и имаха истинско желние да са в СССР, а при нас беше обратно комунисти нямаше, но запда ни пордаде и ЧЕрвената рмия ни иокупира и съветизира, а гърците съесем незаслужено беше заелпена за запдния свят. Така че халал да сим гърците сега...
38
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека му е зле на Борисов!!!!Държавата вече взе заем 4 милиарда от които само половината бяха използвани за КТБ депозитите!!!!Сега тези 32 милиарда лева или 16 милиарда евро добре ще му дойдат на Борисов а народа ще си ги плаща като е гласувал за най-големия доказан *** Борисов управник за всички времена!
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те даже няма нужда да ги печатат, печатат ги направо в главите на глупаците!
36
0
 
3
 
! Отговори
o преди 9 години
До до 20ne e vazhno 4ia raka shte tselouvat , vazhnoto e 4e pak shte si vzemat parite:)
35
5
 
9
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Ципрас само за един месец напълни гащите и любезно се надупи на господарите си от Западна Европа! Цяла гърция сега е с изути ***!
34
3
 
8
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
Само да ви кажа , че великите щати от които тръгна кризата 2008 и повлякоха целия свят , за 7 години почти са си отдвоили заемите .Близо 10 трилиона през 2008 година , до 18 трилиона .... тоест всяка година си печатат по едни 900 милиарда и се водят за кой е по по най , а който им противоречи или се усмели да ги попита , получава приятелски огън, безредици и преврати и така . А същевременно страните с най малък дълг , живеят като пещерняци
33
5
 
1
 
! Отговори
o преди 9 години
До Анонименkompleksari sa tezi koito zavizhdat 4e niakoi droug e po oumen ot tiah:) no kakto vinagi balgarina e shtastliv kagato....na Voute mou e zle