Почти цяла Турция остана без ток

Само 15% от територията на Анкара и Истанбул имат електричество
Обновена: 31 мар 2015 15:54 | 31 мар 2015 15:53, Елка Василева
54
Почти цяла Турция остана без ток
Снимка: Reuters

Десетки градове и много провинции в Турция останаха без електроснабдяване. Спрян е общественият транспорт, спряла е работата в заводите и в офисите, предаде Би Би Си.

Спирането на тока е засегнало цяла Турция с изключение на град Ван в източната част на страната, където електроснабдяването се осигурява от Иран, пише агенция "Доган".

Спрени са метрото и трамваите в Истанбул, Анкара и три други големи града.

В Истанбул не работят светофарите, по улиците има задръствания, като движението се регулира от пътни полицаи. Пожарникарите помагат на хора, заседнали в асансьори.

Министерството на енергетиката организира спешен център за ликвидиране на последиците от инцидента.

Проверяват се всички версии

От турската електрическа компания съобщиха, че това е най-големият инцидент, свързан с електроподаването, през последните 15 години. По техни оценки ток има само на 15% от територията на Анкара и Истанбул.

От компанията предполагат, че сривът се е получил поради повреда на електропроводите, свързващи Турция с останалата част на Европа. Ще са нужни няколко часа за възстановяване на електрозахранването.

Властите засега се затрудняват да определят причината за случилото се.

Попитан дали е възможно терористичен акт да е станал причина за спирането на тока, премиерът Ахмет Давутоглу каза, че се проверяват всички версии.

"Дали това е била грешка на оператора, технически проблеми или кибератака? Внимателно проучваме ситуацията", каза министърът на енергетиката Танер Йълдъз.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аре малко спрете да плюете наред. Турците били еди какви си, ние сме еди какви са. Имало е повреда на електропровод, не е приятно да останат без ток. Болниците и те са засегнати. Турция внася голяма част от електричеството за страната и то предимно от Европа, вкл. и от нас. Новите им електроцентрали ще са готови до към 2020 и вече ще могат да покриват битовите и промишлени потребности. Ако има голямо земетресение там /не дай си боже/ пак ли ще се кефите. За бедствия не се злобее.
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"От компанията предполагат, че сривът се е получил поради повреда на електропроводите, свързващи Турция с останалата част на Европа."Е, това е неточно. Жиците свързват Турция и Европа. Турция си е в Азия. А жиците, измислени от европейците, са подарени благотворително на азиатците, за да може да се научат какво е цивилизация. Тока, който тече по тези жици, пак е дело на европейците. Ако не бяха европейците, турците щяха да са още в средновековието.
34
4
 
3
 
! Отговори
я преди 9 години
има канализации и газ, екстри които да ги има в България и след 50 години.
33
12
 
11
 
! Отговори
я преди 9 години
В този сайт не е истина какви злобарчета има. Тръгнали да коментират Турция, жителите на намиращата се все още в Средновековието България. Късопаметни сте, а? Не е минал още месец, 10 дни във всемогъщата България нямаше ток, задето паднаха стотици електрически стълба, че на всичкото отгоре нямаше и кой да оправи положението, те тръгнали да се радват, че няма ток за 3 часа в Турция. В Турция няма как да паднат стотици стълби наведнъж при една лек снеговалеж, а на всичкото отгоре даже в селата им
32
8
 
4
 
! Отговори
mihail преди 9 години
До 41 ,необразован фес сте,колкото повече от вас напуснат родина та ми толкова по бързо ще тръгнем на горе
31
3
 
5
 
! Отговори
бг преди 9 години
НИЕ ОТИВАМЕ НАТАМ,СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ НЯМАМЕ ЯДРЕНИ ЦЕТРАЛИ,ЛИКВИДИРАХА ВСИЧКО,НЯМА ДА ИМАМЕ СПЕЦИАЛИСТИ,ЩЕ ОСТАНЕ ЖИВ САМО ШЕФА НА КОМИСИЯТА ИВАН ИВАНОВ ОТ РБ,ЧИИТО ЧЕНЕ ВЕЧЕ 25 ГОДИНИ НЕ СПРЯ ДА БЪРБОРИ,АЗ АКО БЯХ ДОСЕГА ЩЯХ ДА ГО СЛОЖА НА МЯСТО ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ НАЦИЯТА.ТАКИВА КАТО НЕГО В НС ИМА БОЛ,МНОГОЗНАЙКОВЦИ ЗА ПРИСЪДА ЗА БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ.КАЖЕТЕ МИЛИ ХОРА ДОКОГА ЩЕ ПАДАМЕ НАДОЛУ,КОЙ ЩЕ НАПРАВИ НЕЩО ДА СПРЕ СВОБОДНОТО ПАДАНЕ НА НАЦИЯТА НИ.ОТ КОСМОСА СЕ ВИЖДА КАК СВЪРШВАМЕ,ДО КОГА .
30
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чета какви ги пишете,и се учудвам!Ако Турция днес удари спирачки и спре да се развива,ние не можем да ги настигнем и след 300 години!Това е положението! Ако твърдите обратното просто и представа си нямате за Турция!
29
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Управниците на турция подкрепят ислямския тероризъм и скоро ще настъпят зле мотиката, освен това все още са една примитивна страна без нито една АЕЦ, добре че *** ще им направят една след 5-6 години.
28
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ердоган е спрял тока, за да видят как се живее на тъмно!Днес обяви, че ще се строи 3-та атомна централа!Зелените ще вият на умряло, но бързичко ще ги натупат!
27
6
 
7
 
! Отговори
@№$% преди 9 години
Турция не е България, там всичко се управлява от комютри!Поради изключване на една централа в Измир,компютърът е объркал сметките!Вече всичко е оправемо и работи!И КОМПЮТРИТЕ ГРЕШАТ!ха-ха-ха-хаааааааааа
26
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В турция имат ток??
25
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TURZIA NAPREDVA KAM ADA,KOLKOTO PO-BARZO,TOLKOVA PO-DOBREДо АнонименDO32
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а утре цялата
23
2
 
6
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Сидеров и Симеонов сигурно са спрели подаването на ток към Турция от Европа. Кеф ти бабам.
22
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MNOGO,MNOGO SE RADVAM--DANO TAKA E VCEKI DEN.
21
1
 
4
 
! Отговори
Obongo преди 9 години
Da pitat MUnevica, dali ne e drupnala shaltera i na drugite blokove......ili dali Budi-sta ne e vzel ekstreno licenza za turgovija na tok ot AEC-a na firmata na Kadiev na zenkata mu...
20
2
 
7
 
! Отговори
фр преди 9 години
До малко им е 9Никой не те е държал в тъмнина. Огледай се около себе си и по улиците и ще разбереш, че сами сме се държали в тъмнина и още не сме на светло.
19
4
 
12
 
! Отговори
mihail преди 9 години
Таз седмица срив на тока другата срив на лирата. Баирям а ,от надървен коч
18
8
 
16
 
! Отговори
SS преди 9 години
дреме ми на опанджака за тока в Турция !
17
3
 
5
 
! Отговори
до 21 преди 9 години
Ами мен ме срам от такива като него, ама не рева по форумите.