Експерт: "Турски поток" връща България на газовата карта на Европа

Получаваме капацитет от около 26 млрд. куб/м газ, който може да търгуваме
8 яну 2020 17:45,
38

Премиерът Бойко Борисов заминава за Истанбул, където е поканен да присъства на откриването на газопровода "Турски поток", разклонение от който ще захранва през България и Европа. На церемонията ще присъстват турският президент Реджеп Ердоган, руският президент Владимир Путин и шефът на "Газпром" Алексей Милер.
Още по темата

"От днес нататък няма да зависим от това какво се случва между Русия и Украйна. Каквото и да се случи, газ ще има. Получаваме капацитет от около 26 млрд. куб/м, който може да търгуваме, разбира се, не в пълния обем. Можем да имаме авариен режим за доставки на турски газ, достъп до турския газов микс. Може да осъществим за трети страни, изключвам Сърбия, почти около 10 млрд. куб/м. Това ни връща на газовата карта на Европа и ни превръща в газов хъб Балкан", обясни енергийният експерт проф. Атанас Тасев в "България сутрин".

Той добави, че чрез нас Турция може да излезе на централно-европейските пазари, в това число да направи канал за доставка на газ към Украйна, което по думите му е изключително благоприятно.

Журналистът Тайфур Юсеинов посочи пред Bulgaria ON AIR, че в турските медии изключително се подчертава, че на откриването на газопровода ще присъства и българският премиер Борисов. Има очаквания от страна на основния домакин, България да потвърди, че тази част от тръбата ще се завърши и няма да се случи както с "Южен поток", стана ясно от думите му.

"Това е голям успех в енергийната политика, която води Ердоган. Всичко се основава на близките отношения на държавните лидери. Какво ще кажат съветниците има второстепенно значение", коментира още журналистът.

Той обърна внимание на близките отношения между Борисов и Ердоган. По думите му се очаква всякакви бъдещи проблеми да се водят в "мачовски стил" и да бъдат решени след договорки между лидерите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
6
 
! Отговори
степан преди 4 години
Само където тук е вече дълбока резерва ,друго си беше да си център.
30
0
 
7
 
! Отговори
новина! преди 4 години
Патока е отишъл да види потока.
29
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От целия цирк и инвестиции за миларди, газа на бг пазара ще поевтинее с 1,5% :DИнвестираните милиарди на гърба на данъкоплатеца ще ги изплащаме около 100000000 години. Да ти е честита робе поредната кражба, както и рушветчетата в политическите джобчета!
28
1
 
13
 
! Отговори
Ром'с преди 4 години
Нашите дупедавци обърнаха палачинката, ама тя изгоря от едната страна....
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво точно печелим от това в цифри? Тайна? Някой печели, но кой?
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сакън! Не го наричате турски поток, че ще развали те рахата на Тиквата! Той го е кръстил "балкански поток", макар че и в Сърбия го наричат "турски поток" Явно при нас са решили, че така ще замажат резила, че спряхме "Южен поток" и вместо Турция да купува газта от Булгария, сега става обратното
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фак Фак ще се давим в газ от Турция купувайте фесове и чебурашки!
24
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като Тиквата и Плю вналиев ни изкараха - сега ни връщат трохите...
23
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Експерде, експерде, не "Турски поток" връща България на газовата карта на Европа, а великодушният президент на Руската Федерация Владимир Владимирович Путин връща България на газовата карта на Европа. Неблагодарните предатели на него лично трябва да му целуват ръка, но вместо това те за пореден път са готови да го предадат, защото са слаби, ***, лицемерни и изключително алчни слуги и васали на началника си.
22
4
 
21
 
! Отговори
Няма такава държава преди 4 години
Този "експерт" е обикновена мижитурка и послушник на тиквения генерал Боку!Мнението му струва колкото мнението на Теменужка ,Екатерина,Десислава, Николинка и т.н. пернати , от личния кокошарник на банкянския ***.
21
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Строим Руски паток за да захранваме Сърбия с газ с български пари! Гениално...
20
2
 
13
 
! Отговори
Инфо затъмнение преди 4 години
Браво евала ашколсун , никой не пита българите за нищо , държава няма пари и хора ама всеки царвул с пари си прави каквото иска на балканското кръстовище , утре очаквам катарците да купят София кепитъл и да я подарят на палестинците с чист въздух , софиянци бездомни кучета ги яли , *** ти и дрънголника......
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чакайте първо да го видим тоя Балкански Поток, че и хъб, щото и за Южен Поток си точеха лигите, ама нещо не се получи. Та да не вземе да стане пак някоя обърквация и с Балканския Поток и да остане само у фантазиите на еднокнижника
18
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алкашами стига сте жавкали срещу Борисов!Човека който ви даде мир, спокойствие и работа. Човека на когото дължите дори подвизаването в този сайт. Айде отивайте да пийте по една бира и Умната!
17
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евала на Бойко машала Ердоган впериод Путин.
16
3
 
18
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Професори от самолет си личи,че НЕ си "професор"!..Не си и "доцент"..Просто Тиквоагитатор....Едва ли имаш и завършено гимназиално образование...Но,чул си думата,тя те е омагьосала и хоп-дай сега да я използваш....А бакалъм!
15
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е ако беше южен поток щяхме да транзитираме още 30 млрда кубикаа тоя специалист дси бръкне с пръст в дъ-то и да си го оближе с чужд газ който са платили неможе да се търгува само може да се получи транзитна такса- пари за преносакаето щеше да е добре ако потока почваше от българия и турция щеше да плаща за транзита на тия 30 млрд- ***.отите отново ни обясняват как ще вкараме американски военни и ще ни помогнат за газа- руски войници след 45 година в българия никога не е имало
14
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледах в Тубата, турците как скачаха от радост и викаха от радост,когато им прекараха руската газ,Ердоган си има и негативи,не е идеален,но е факт,че реализира топ енергийни проекти с Русия и изключително полезни за цяла Турция,не се огъна пред заплахите и не спря търговията и туризма с Русия изгодни за самата Турция,може би и той(Ердоган) ни помогна и с турски поток,дай Боже и още една директна тръба да имаме с Русия,без посредници!
13
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да живееш на територията на българия ще става все по-скъпо!
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Професор - 'генерала' да бе опънал шланга (нали от това разбира) и да пусне газта по него - без пари щеше да ни излезе!