Експерт: "Турски поток" връща България на газовата карта на Европа

Получаваме капацитет от около 26 млрд. куб/м газ, който може да търгуваме
8 яну 2020 17:45,
38

Премиерът Бойко Борисов заминава за Истанбул, където е поканен да присъства на откриването на газопровода "Турски поток", разклонение от който ще захранва през България и Европа. На церемонията ще присъстват турският президент Реджеп Ердоган, руският президент Владимир Путин и шефът на "Газпром" Алексей Милер.
Още по темата

"От днес нататък няма да зависим от това какво се случва между Русия и Украйна. Каквото и да се случи, газ ще има. Получаваме капацитет от около 26 млрд. куб/м, който може да търгуваме, разбира се, не в пълния обем. Можем да имаме авариен режим за доставки на турски газ, достъп до турския газов микс. Може да осъществим за трети страни, изключвам Сърбия, почти около 10 млрд. куб/м. Това ни връща на газовата карта на Европа и ни превръща в газов хъб Балкан", обясни енергийният експерт проф. Атанас Тасев в "България сутрин".

Той добави, че чрез нас Турция може да излезе на централно-европейските пазари, в това число да направи канал за доставка на газ към Украйна, което по думите му е изключително благоприятно.

Журналистът Тайфур Юсеинов посочи пред Bulgaria ON AIR, че в турските медии изключително се подчертава, че на откриването на газопровода ще присъства и българският премиер Борисов. Има очаквания от страна на основния домакин, България да потвърди, че тази част от тръбата ще се завърши и няма да се случи както с "Южен поток", стана ясно от думите му.

"Това е голям успех в енергийната политика, която води Ердоган. Всичко се основава на близките отношения на държавните лидери. Какво ще кажат съветниците има второстепенно значение", коментира още журналистът.

Той обърна внимание на близките отношения между Борисов и Ердоган. По думите му се очаква всякакви бъдещи проблеми да се водят в "мачовски стил" и да бъдат решени след договорки между лидерите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо трябваше да купуваме американски компресори за газопровода ? ББ и Войводата от ВМРО са по мощни от тях и биха вършили същата работа
10
6
 
28
 
! Отговори
Южен поток преди 4 години
След като Борисов отказа да защити Южен поток пред ЕС, сега ще прибираме трохите от турски поток.
9
6
 
21
 
! Отговори
ha ha преди 4 години
на това му викат 'диверсификация - руската газ да влиза в Украйна не направо а през половин дузина страни посредници! Нема лошо.А по колко сме купили американската газ за която днеска ББ спомена? Никой до сега не се е похвалил колко е евтина? Що ли? Едни съмнения ме обземат че другия месец сметката ми ще е по голяма...
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен ТП, искаме още една тръба,директно от Русия до България,без посредници.
7
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И пак през посредник, а имаха възможност за директна договорка и ние да сме посредника за Европа.
6
4
 
2
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Не беше ли ,,Балкански поток,, ???
5
23
 
3
 
! Отговори
Професор преди 4 години
Осъществяването на Балкански Поток е голям успех на Герб и Генерал Борисов. Този проект е голям успех за страната.
4
4
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
от всичките "СЛОВОИЗЛИЯНИЯ",все пак има ЗРЪНЦЕ ИСТИНА!!..А тя е:-"Това е голям успех в енергийната политика, която води Ердоган"..Е,тук нема и не може да има две мнения!..АШКОЛСУН,комшу!..
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Връща!Като изтривалка...
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много, много, много сериозен анализ... :) Вторият анализатор малко трудно говори, бягат му думите, но изглежда доста запознат така с темата, а първият анализира по снимки в интернет. :)) Боже...
1
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ ще ни спаси от руската окупация и турската агресия