Пендаровски: Македонският език е клон на дървото, засадено от св.св. Кирил и Методий

Светите братя са дали на славянските народи ключа за самоидентифициране
24 май 2021 15:10, Нели Христова
115
Пендаровски: Македонският език е клон на дървото, засадено от св.св. Кирил и Методий
Снимка: БГНЕС

Македонският език е клон на дървото на славянските езици, а какъв плод ще наберем зависи от това колко ще инвестираме в нашия македонски клон, заяви президентът на Република Северна Македония в послание по случай 24 май, предаде агенция МИА.

Според президента светите братя Кирил и Методий са дали на славянските народи ключа за самоидентифициране и самоопределяне през вековете, предава БТА.

"Отстоявайки фундаменталното право на славянските народи за собствени езици и писменост, св.св. Кирил и Меотодий са се борили също за величието на разнообразието, което е основна европейска ценност", заяви още Стево Пендаровски.

"Македонският език, както всеки друг славянски език, е клон на дървото, засадено от св.св. Кирил и Методий и техните ученици, включително св. Климент и св. Наум Охридски", посочи президентът. "Какъв вид плодове ще наберем зависи от това колко ще инвестираме в нашия македонски клон на дървото на славянските езици. Това е нашият дълг към миналите и бъдещите поколения, както и нашият принос към европейското културно, образователно и цивилизационно пространство", допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
20
 
! Отговори
someone преди 3 години
Македонския е клон от 1944та едни коминтернови " будители" са го измислили тогава драги ми Пендаровски , така че няма нищо общо с Кирил и Методий и тяхното дело, недей да ми се присламчваш.
75
1
 
4
 
! Отговори
Сашш преди 3 години
Формулата и Решението -Северна Македония по пътя си за Европейския съюз да не се забави :ЕДИН НАРОД ,ДВЕ ДЪРЖАВИ!
74
2
 
18
 
! Отговори
бг преди 3 години
Сръбските помаци съвсем са изперкали и се оливат .Да посочи поне една книга от времната на Кирил и Методишй написана на македонски!
73
0
 
14
 
! Отговори
Дрън-дрън преди 3 години
Дрън-дрън, то бива, то може! Тези хора си мислят, че просто ще ни писне и ще се откажем. Дано устоят нашите политици и да не загубят бдителността си!
72
2
 
10
 
! Отговори
... преди 3 години
Колко по-очевадно да го направи Путин, че да се усетят всички страни, че просто иска да се караме, за да може да не влизат Албания и Македония в ЕС. Щото ако и те влязат, както и Босна и Херцеговина и Черна гора искат остава само мизерната ко_чин_ка Сърбия извън ЕС на балканите и на тях влиянието им тук АМА ТОТАЛНО ще се изпари.
71
7
 
7
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Руснаците винаги са ни мразили. Затова и пастянно се занимават с нас. Но това което не ни убива, ни прави по-силни.
70
0
 
20
 
! Отговори
Сашш преди 3 години
Пендаров-Стефане ,никой в Югозападна България (Македонска област) да не се ЛАЖЕ,вашите създатели на азбуката са Свети Венко и Свети Блаже !(1945г.)
69
0
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Македонският "език" е руски коминтерновски бурен,който 80години разнася зловоние над българската земя.
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честит 24 май.Спомням си едно време с каква радост празнувахме този празник. Уважавахме корените си.Сега мики маус,изтребители и невежество.
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честит 24 май.Спомням си едно време с каква радост празнувахме този празник. Уважавахме корените си.Сега мики маус,изтребители и невежество.
66
1
 
23
 
! Отговори
Подмазва се за ЕС преди 3 години
ГАРАНЦИЯ че в момента в който ги приемат ЩЕ НИ СЕ ОЗЪБЯТ ЩО СМЕ УМ ПРЕЧЕЛИ.
65
2
 
21
 
! Отговори
Послъгва макето преди 3 години
Кирил и Методий не са дали на северомакедонците нищо, защото са измислили глаголицата, на която в момента не пише никой !
64
1
 
24
 
! Отговори
дедо от село преди 3 години
Стефчо, виж сега не мое секи диалект, който се приказва у двата края на селото да им викаме ''национален език''?
63
2
 
20
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 години
Твърденията на скопските сърбо-комунисти за измисленият им език от Блаже Конески показват че тези ти.пове са не само неграмотни, но и нагли. Наближава Видов ден, когато на скорските македонисти ще се наложи да се укриват от ударите на българския закон, а тогава там нашит македонски българи ще си отдъхнат...
62
8
 
19
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 3 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
61
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Да втасватНе е обща история а е бг история. Езика не е маке а бг език.
60
9
 
22
 
! Отговори
Пешев преди 3 години
Само едно знам, че колкото по далеч сме от руската *** , толкова по добре ще бъдем и по близо сме до цивилизацията ... с руснаците само бизнес и нищо повече. Ние никога не сме били братя или каквото там ми говорят, ние нямаме нищо общо ..само тоа знам .
59
1
 
25
 
! Отговори
Morski преди 3 години
"... Македонският език, както всеки друг славянски език, е клон на дървото, засадено от св.св. Кирил и Методий..."!!! Този др. Президент прави ли разлика между ЕЗИК И ПИСМЕНОСТ?
58
1
 
16
 
! Отговори
Да втасват преди 3 години
В С.Македония трябва да втасват. Това може и да отнеме години. Така те самите ще разберат наистина ли искат да влезат в ЕС ? Ще преосмислят и цялата ни обща история до 1918 г. И ще намерим общи точки. Не направят ли всичко това, те не са дорасли за ЕС.
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин да даде на Македония S 400