Георгиевски: РСМ трябва да ревизира собствената си история

Скопие трябва и да промени политиката си към София
9 фев 2022 08:50, Елка Василева
124
Георгиевски: РСМ трябва да ревизира собствената си история
Снимка: архив, БГНЕС

Република Северна Македония трябва да промени политиката си спрямо България, да ревизира собствената си история и да го „направим заради себе си“, каза бившият премиер на Република Македония Любчо Георгиевски в интервю за македонската Телевизия 24.

"Не смятам, че политиката на държавно ниво трябва да решава исторически въпроси. Смятам и че нищо не трябва да се прави с декрети. Всички тези дискусии за идентичност са въпроси на индивидуално интелектуално разсъждение, размисъл или провокация", заяви той.

Още по темата

"На учредителното събрание на ВМРО-ДПМНЕ казах, че трябва да сменим политиката си към България, че трябва да направим ревизия на собствената си история, включително по отношение на онези, които наричаме български върховисти и трябва да направим това не заради България, а заради нас самите", добави той.

Георгиевски заяви, че за разлика от онези, които твърдят, че няма никаква връзка между българския и македонския народ, той вижда такава във всяка книга, написана в македонската историография.

Той изрази съжаление, че в двете общества има сродни души, които намират проблеми винаги, когато се направи инициатива за подобряване на отношенията.

Според Георгиевски ветото от страна на България за започването на преговори за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС е грешка. "Това, което се случва, спиралата на говора на омразата, започна от ветото, но през предишните 28 години ние не направихме нищо за една нова стратегия спрямо България, а България направи много стъпки - първи ни признаха, дадоха ни оръжие, когато ни беше същински важно, отвориха границите, когато беше блокирана Република Македония, подариха ни ваксини против заушка, когато тук имаше епидемия и още много неща..."

По думите му в подписаната от него и Иван Костов декларация за приятелство не е била правно обвързваща. "След това ние трябваше да бъдем приятели. Дали направихме нещо да бъдем приятели?", попита Георгиевски. "Факт е, че македонското общество и историография продължи с речника си на постоянни брутални нападения спрямо българското общество. И когато при Заев нещата омекнаха и това се почувства, беше наложено ветото. И това е грешка - казах го и в България", заяви той.

Георгиевски смята, че проблемите между България и Република Северна Македония могат да бъдат разглеждани не само като проблеми между двете страни, а и като въпроси в самата държава, за които трябва да се разговаря и дискутира.

"Три седмици преди да бъде приета декларацията в българския парламент, а тя стои в основата на ветото, това се дискутираше в България. Нито една партия в Република Северна Македония, освен моята, не реагира. Никола Димитров, който се прави сега на голям патриот, а тогава беше министър на външните работи, също не реагира. Не запали колата да отиде на 200 км до София да поговори със своите партньори. Ако някой беше направил нещо, тази резолюция нямаше да я има", смята Георгиевски.

Според него сега нещата вървят в правилната посока. Има нагласа и от двете страни да се преодолее ветото. Това да се постави акцент на другите комисии (освен историческата) според него е идеално. "Смятам, че и от двете страни трябва да се даде простор на правителствата. От тези 5+1 точки, 5 ако се решат, няма какво да се каже. А в тези 5+1 точки аз не виждам нито една спорна. Трябва да бъдем отворени към проблемите и да ги решаваме. Смятам, че това темпо е за поздравления и не трябва да се правят обструкции", смята Георгиевски.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
21
 
! Отговори
Баста преди 2 години
Онези клетници никога не са възнамерявали да отстъпят от позицията си и на милиметър. Очевидно е!!! И от работата на комисията, и от изстъпленията по отношение на всичко българско, от медийните пулбикации, от мненията на хората като цяло и какво ли не. Те не ни искат, вече ни ненавиждат органически. Искат си сърбите! Тяхна воля, но аз лично никога не бих се съгласил да се пусне в ЕС една държава, която мрази всичко българско. А компромиси не се правят на хора, които мразят вас и децата ви.
46
4
 
5
 
! Отговори
За Яворов преди 2 години
Абе що като Яворов е роден в Битоля не се казва Крачоловски? Нещо ми се губи логиката а навсякъде е познат като Пейо Тотев Крачолов.
45
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да Гърция наложи вето за 30 години,но фалира.Хорта не можеха да теглят пари от банкоматите,нямаше никакви оборотни пари,намалиха пенсиите и юного други неща.След това имаше договор и Гърция получи огромни средства и възстанови всичко.Не е добре за нас да се създава омраза.И да според мен ветото беше грешка.Както и сега всички,които са срещу новите правителства са срещу нормалния живот и зближаването на двете държави.Природно е МК и БГ да са най-близки,а не обратното
44
5
 
5
 
! Отговори
Списвач преди 2 години
До До списвачитеИ това какво значение има? Нали името е едно и също, да подшушна, българско е;))) И "п" да мусложиш, нема да стане сръбско;)))
43
5
 
15
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Този наистина ли си вярва, че език на "омразата" е започнал след ветото? Той просто не е спирал от 1945 година! След ветото те просто изкрезиха и тази омраза изкочи като каймак отгоре! България ли им е виновна,че целият "македонизъм" се крепи на антибългарска пропаганда, и че учат децата си още от малки да мразят българите! На просто български ... айсиктир! Този поне казва добрите неща които сме направили за тях ...на глас! Другите и това не смеят да направят!
42
3
 
8
 
! Отговори
До 41 преди 2 години
То ако Гана Йовчева Крачолова е родена в Чирпан, както и другите 5 деца, как така точно пък Яворов е роден в Битоля? Повече информация на сайта "https://geni/" там е и родословното дърво!
41
4
 
7
 
! Отговори
Фердо преди 2 години
Анонимнио, добре ли плащат сърбите?
40
7
 
12
 
! Отговори
Дааа преди 2 години
ВЕТОТО не трябва да се вдига. На титомакедонец вяра нямам никаква. Търпение се иска 20~30г по пример на гърците. След 30 години софийско хоро ще играяат макетата.
39
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата им историография трябва да се съобрази поне със световните стандарти и такива може да са Уикипедия па английски по историческите теми. Айде да не е на български, но не може и на македонски, но поне английската версия. Ние от това не можем да отстъпим. Няма как най- големият византолог сър Стивън Рънсиман да говари за българско царство на Самуил, като български владетел и македонците да говорят друго...
38
5
 
16
 
! Отговори
нфхет преди 2 години
Категорично съм против свалянето на ветото без да са изпълнени условията, не познавам нито един човек, който да е на различно мнение. Да, възможно е да се договарят детайли и различни нюанси, но това може да се направи единствено с хора, които желаят да преговарят. Македонците не желаят ни най-малко. Ако приемем техните бълнувания така ги легализираме, огромната част от историята ни заминава на кино, на практика БГ престава да съществува в досегашния й вид.
37
2
 
2
 
! Отговори
Фердо преди 2 години
До АнонименДо Анонимен : Анонимен си и анонимен ще си останеш!
36
3
 
6
 
! Отговори
... преди 2 години
Хранителната среда за ВМРО Скопие и ВМРО София е омразата,която перманентно се подклажда от Сърбия и Русия...
35
6
 
16
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Да си македонец означава да мразиш всичко българско. Половин час след полагане вениците на гроба на Г. Делчев от българската делегация, трикольорните ленти изчезнаха пред погледа на 100тина души, които ръкопляскаха. За какво говорим изобщо........
34
6
 
12
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Общо по-точно е да се каже, че РСМ нямат собствена история. За това са и конфликтите им с всички съседни държави.
33
5
 
8
 
! Отговори
Gogo преди 2 години
Правилно, рсм трябва да ревизира историята си, но не само. Трябват ни сигурни гаранции, че шиптърско-турско-щатската марионетна държава рсм няма да има никакви претенции към благоевградско, гоцеделчевско и родопите. Турция трябва да се откаже от намерението си да се свърже с албания по суша и щатите трябва да спрат да подкрепят турците и шиптърите. Трудна работа...
32
3
 
7
 
! Отговори
Върховистите преди 2 години
ги оставете, не си сменяйте отношението към доказаните фашисти. И зарежете тия оксиморони, "македонска историография"... хе-хе, смях в залата.
31
3
 
4
 
! Отговори
Дар за реализации преди 2 години
Извинете може ли да ми подарите България ?Аз съм много добро момче, мога да управлявам красиво !
30
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 36 .........Яворов е от Битоля. Преселил се е в Чирпан........ Пейо Тотев Крачолов е роден на 01.01.1978г. в гр. Чирпан. Това го знае всяко хлапе. Не знам откъде черпите информация, да не би от някакви македонски "извори"?
29
5
 
22
 
! Отговори
Не е грешка, преди 2 години
а последното ни средство за защита на българщината. С тях оправия няма да има, българи отново няма да станат, ясно е работата - променен им е чипа, посръбчени са. И няма връщане назад. Затова единствената ни възможност е да се отърсим от сантименти и да се отнасяме към тях неутрално. Ама били братя, братовчеди и т.н. БИЛИ, вече не са; щом се отнасят към нас като вражеска държава такова трябва да ни е и отношението.
28
2
 
11
 
! Отговори
до 31 преди 2 години
Не че нещо, ама Яворов е от Чирпан.