Турция може да затвори Босфора и Дарданелите за руски военни кораби

Те все пак ще могат да се върнат в базите си
25 фев 2022 13:45, Нели Христова
98
Турция може да затвори Босфора и Дарданелите за руски военни кораби
Снимка: БГНЕС

Анкара може да затвори проливите Босфора и Дарданелите за военни кораби, но Русия все пак ще има правото да ги използва за връщането на флота в базата си, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от ТАСС.

"Украйна ни изпрати официално искане да затворим проливите за руски военни кораби. Разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо са много ясни и точни. И до днес Турция без колебание спазва Конвенцията от Монтрьо. Възможно е да се вземат мерки спрямо страните във война, в която Турция не участва. Турция може да ограничи преминаването на военни кораби през проливите. Конвенцията от Монтрьо обаче казва също, че корабите на страните, участващи във война, имат право да се върнат в своите бази и трябва да им бъде позволено да го направят", обясни Чавушоглу.

Според висшия дипломат турските експерти проучват въпроса и в случай, че "официално бъде обявена ситуация от военно време, процесът ще започне". "Ясно е, че всичко изисква Турция да опише атаката на Русия като война", обясни Чавусолгу.

Украинският посланик в Турция Василий Боднар призова Анкара в четвъртък да ограничи преминаването на руски военни кораби през контролираните от Турция проливи.

В четвъртък сутринта руският президент Владимир Путин обяви специална военна операция по искане на ръководителите на републиките в Донбас. Руският лидер подчерта, че Москва не планира да окупира украински територии. Министерството на отбраната на Русия съобщи по-късно, че руските въоръжени сили не нанасят удари срещу украински градове. Министерството подчерта, че украинската военна инфраструктура се унищожава с прецизни оръжия и няма заплаха за цивилните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конвенцията ня МонтЬО Русия ще я наниже на някоя от ракетите си , а Турците може да се качат на Руски ЮЙ за да не одит пеш
79
0
 
4
 
! Отговори
Оня преди 2 години
До 61 Не знам какво може Путин,ама целия свят се чуди какво да прави? Намериха си майстора му казват старите хора.
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това лъжа ,доганя е много хитър ,каза аз съм с Русия и с Украйна )
77
5
 
0
 
! Отговори
adn преди 2 години
До Оня ГЛЕДАЙ СИ РУСКИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ. ДОНЕЦ И ЛУГАНСК СА УКРАИНСКА ТЕРИТОРИЯ.
76
3
 
8
 
! Отговори
Оня преди 2 години
Не мога да разбера защо в бг дават репортажи само с украинци от Киев,а не дават мнения на хора от Донецк и Луганск сигурно те не са украинци.
75
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До До noFreemanИ кой ще я започне, член 5-ти ли Питам защото член 4-ти ,нещо се ослуша
74
0
 
3
 
! Отговори
50 на 50 преди 2 години
Ама може и да не може !
73
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя Турция да не е без мозък като западняците? Ще затвори проливите? Ама после ще трябва да ги отваря. И въпросния чл. 5. Като се спече положението тая разнолика компания няма да и е до никакъв чл.5. Я погледнете Хърватия. Отказа ли Хърватия? Никой в Европа не знае какво е то да прелитат ракети с ядрени глави. Какво ще направи тогава чл.5. Привържениците на този чл. 5 трябва да помислят трезво. просто не трябва да има война.
72
0
 
7
 
! Отговори
"Ердоган тарака преди 2 години
В квартал 95 - Зеленски имаше сцена в която осмива Ердоган. Мислите че Ердоган който вкара закон срещу осмиване на дъжавния глава в Турция е забравил или пропуснал това?
71
3
 
8
 
! Отговори
Мухахахахахахахахаха преди 2 години
Ше затвори ама нанайци !!! Първо нямат икономически интерес , второ едва ли искат да последват съдбата на Украйна !!!
70
7
 
3
 
! Отговори
Турската лира фалира преди 2 години
Без това Турция боксува - ако реши да ходи по чужд акъла, без руската газ ... наглия паша ще забрави за великия туран!
69
5
 
6
 
! Отговори
И ПОСЛЕ...СИРИЯ.... преди 2 години
"Ясно е, че всичко изисква Турция да опише атаката на Русия като война" Турците ще им се случи случка в Сирия, Може и със кюрдите да се видят в приключение!
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДА ама НЕ !
67
4
 
4
 
! Отговори
До noFreeman преди 2 години
Нали се сещащ че в НАТО има точка в която е записано че ако една членка на НАТО бъде нападната се приема че нападат всички останали.Ако Русия гръмне флота на Турция - започва третата световна война, съответно може би и ядрена, което ще е краят на света, такъв какъвто го познаваме.Те Турция ако затворят босфора ще бъде прието като индиректна намеса в помощ на Украйна.
66
4
 
3
 
! Отговори
Аркадаш преди 2 години
Бре! В Бг стлинистите се ралигавиха отново. Сега пак защитават Путин.
65
6
 
6
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
не съм вече привърженик на Русия, но оня ден по канал Звезда един генерал руски каза, че ако Турция се намеси, за 20 минути ще им бъде потопен целия флот без да са успели да излязат от пристанищата... ти ми говориш за армии - говори ми за технологии..
64
2
 
7
 
! Отговори
нали ! преди 2 години
Обикновено , руснаците разширяват КАНАЛИТЕ !
63
2
 
6
 
! Отговори
''Може преди 2 години
,.. не значе , че ЩЕ !Като гледам много държави започнаха да дават на ЗАДЕН , първа е Германия ...
62
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До оняти въобще наясно ли си каква армия има Русия. Тя доста се разви в последните 30 години, всички водещи анализатори казват че е дори пред САЩ. не сравнявай Миг-29 от времето на войната в Афганистан със СУ-35 и СУ-37, който е по-добър от най-добрите американски изтребители
61
8
 
16
 
! Отговори
До 62 преди 2 години
За Русия християнството никога не е значило нищо. Това е една империя, по пример на монголската. В нея са живяли и мюсюлмани, и християни и будистки. Дотогава, докато се кланят на хана. Това е Русия. Четете собствените си автори - П.К.Яворов: "...славянството и православието са две *** кожи върху гърба на един хитър вълк." Това е Русия - хитър вълк. Какво християнство, какви пет лева. И това е цитат отпреди 100 години. Ти да не очакваш да те пожалят, че си християнин? Ще останеш разочароваш.