Високо напрежение: Сърбите издигнаха нови пътни барикади в Северно Косово

Новите барикади, направени от натоварени камиони, бяха изградени през изминалата нощ в Митровица
27 дек 2022 17:30, Красимир Ангелов
184
Високо напрежение: Сърбите издигнаха нови пътни барикади в Северно Косово
Снимка: БГНЕС

Сърбите днес издигнаха нови пътни блокади в Северно Косово, отхвърляйки международните призиви да премахнат издигнатите по-рано барикади, ден след като Сърбия постави въоръжените си сили близо до границата в най-висока степен на бойна готовност, предаде Асошиейтед прес.

Новите барикади, направени от натоварени камиони, бяха изградени през изминалата нощ в Митровица - град в Северно Косово, разделен между косовските сърби и етническите албанци, които са мнозинство в Косово като цяло.

Още по темата
За първи път от началото на започналата неотдавна криза сърбите блокират улици в един от основните градове. Досега барикадите бяха поставяни на пътища, водещи към косовско-сръбската граница, отбелязва агенцията.

Сръбският президент Александър Вучич заяви снощи, че е наредил най-висока степен на готовност на армията, "за да защитим нашите хора (в Косово) и да запазим Сърбия".

Той твърди, че Прищина се готви да "атакува" косовските сърби в северната част на страната и да премахне със сила няколко от пътните блокади, които сърбите изградиха преди 18 дни, за да протестират срещу ареста на бивши косовски сръбски полицаи.

Косовски официални представители обвиниха Вучич, че използва държавните си медии, за да предизвиква проблеми и да провокира инциденти, които да послужат като претекст за въоръжена намеса в бившата сръбска област, която обяви независимост през 2008 г.

Петър Петкович, сръбски официален представител, отговарящ за контактите с косовските сърби, заяви за държавната телевизия РТС, че бойната готовност на сръбските въоръжени сили е въведена, защото Косово е направило същото.

Той твърди, че тежковъоръжени косовски части искат да атакуват косовските сърби "с намерението да нападнат нашите жени, възрастни хора, деца, мъже". "Нашите хора, които са на барикадите, просто защитават правото си да живеят", изтъкна той.

Косово поиска от разположените там мироопазващи сили на НАТО да премахнат барикадите и намекна, че силите на Прищина ще го направят, ако силите на КейФОР не реагират. Около 4000 мироопазващи сили на НАТО са разположени в Косово от войната през 1999 г., която завърши със загуба на контрола на Белград над територията.

Евентуална сръбска въоръжена намеса в Косово вероятно ще доведе до сблъсък със силите на НАТО и би означавала още по-голяма ескалация на напрежението на Балканите, които все още се възстановяват от кървавото разпадане на Югославия през 1990-те години, отбелязва АП.

Напрежението между Косово и Сърбия достигна своя връх през последния месец. Опитите на Запада за постигане на споразумение чрез преговори се провалиха, тъй като Сърбия отказва да признае държавността на Косово.

КейФОР и Европейският съюз призоваха Прищина и Белград да проявят сдържаност и да избягват провокации.

Косово остава потенциална точка на напрежение на Балканите години след войната в Косово през 1998-99 г., която завърши с интервенция на НАТО, изтласкала сръбските войски от бившата сръбска област.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Америка готви война на Балканите между християни и мюсюлмани. Няма да е лошо последните да се обединят и да изхвърлят и унищожат всички американски ***.
142
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази война беше започната от НАТО(Америка), а не завършила с намесата на НАТО, както е написано. Платени некадърници.
141
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен сръбската армия и руската военна база в Сърбия е в максимална степен на бойна готовност.
140
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
161 Освен това, Русия е главният виновник за раздорите на Балканите, от Рускотурската нойна, до днес. Които непрекъснато подклажда. Русия е агресор, опасност за националната сигурност на България, което прие българският парламент. Русия е криминална държава, която се управлява с указите на агресора Путин.
139
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
161Сериозно грешиш, освен това, не съм ти приятел.Непрекъснато смях в постовете ти, а който постоянно се смее, значи му има нещо. Нямам наклонности към Русия, но тя не е главният виновник за Сръбскобългарската война. Основната вина има сръбският примитивен нацианалшовинизъм, който е жив и до днес.Кокто сам можеш да се убедиш, от Кървавата сърбизазия на българска Македония, през нападението наиСърбия над България 1885, Балканските войни, и клането в разподаща се Югославия, което извършиха сърбите
138
3
 
5
 
! Отговори
До 155 преди 1 година
Приятелю, теб подозрително те влече към Русия. Някаква фиксация ли имаш :)) Обясни ти се, ролята на великите сили, които разпалват конфликти, използвайки омразата между Балканските държави. В момента САЩ провокира регионален конфликт между сродни държави. Ти припяваш в този хор, обяснявайки ни какви *** са сърбите. За толкова *** ли ни имаш?
137
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
158 Вярно е това което си написал, но с допълнението, че вината за тази война не е изцяло на Русия. Главният виновник е Сърбия, подпомагана от Русия и Австрия.
136
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
134 Сърбия е държава върху български земи. В Късното Средновековие, сърбите са се придвижвали на изток, отнемайки територии от Византия и България. Те още оттогава ни мразят, каквото и да правим ние. Дори ни нападнаха, за да ни унищожат като държава през 1885. Но бяха позорно победени от младата българска войска. Сръбският национал шовинизъм се захранва с омразата към българите. Той се налага в Северна Македония от Белград, насърчаван от Москва.
135
4
 
5
 
! Отговори
Антонии преди 1 година
Преди съединението Русия изтегля всички руски офицери от армията ни умишлено,а после подтиква Сърбия да ни нападне. И въпреки добре въоръжена и с повече сръбски войници, българската армия я разбива край Сливница. Вината е изцяло на Русия и нейната вероломна политика. Въпреки съпротивата на руснаците съединението на княжеска България с източна Румелия се случва, благодарение на героизма на армията ни.
134
3
 
6
 
! Отговори
Мъдреца преди 1 година
Циреят на балканите са сърбите. Хем ядат бой хем пак искат да водят войни. На барикадите със сърбите има и руснаци от нощните вълци на Путин. А те са най големите провокатори и мошеници. Явно сърбите не са си научили уроците от историята. А България винаги е печелила войните със Сърбия.
133
1
 
7
 
! Отговори
Антонии преди 1 година
Най големите военнолюбци на балканите са сърбите. Подкокоросвани от Русия те умират за военни действия. Явно са забравили трите войни на техния президент Милошевич от бивша Югославия. Сърбите избиха десетки хиляди предимно мюсюлмани край Сребърница ограбиха ги, а после ги убиваха с помощта на криминалните паравоенни формирования начело с Аркан и Зоран вълка все хора от криминалния континент. После като станаха неудобни и непосилни службите убиха Аркан,а други вкараха по затворите.
132
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
149 Хее, Австрия ако те подтикне да убиеш майка си, или да скочи от балкона, ще го направиш, ли? Не си убедителен. Виж, паметника на сръбския цар в центъра на Белград изграден след края на Руско-турската война. Той е на кон и сочи с опъната ръка към юг, земите на българите, които иска да присвои. След това Сърбия напада България, после Балканските войни и накрая, с лъжи и подкупи си издейства Велика Сърбия, маскирана като Югославия. Замалко, да включи и България в нея.
131
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
153 Нищо не се пали по-лесно, от примитивния сръбски националлшоринизъм. Дори бих казал, той сам се самозапалва, само с един поглед на руския диктатор. Американците няма нужда да се трудят в това отношение.
130
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Любимото на американците - етнически конфликти с религиозен привкус
129
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почти всяка една държава се сгромолясва при санкции на САЩ срещу нея. Примерно България през 1996-1997 години, когато САЩ забраниха да ни се дават кредити.
128
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До148. Не е така. Социализма сам се сгромоляса от фалшива икономика, обществен строй, не разумни разходи, силно завишени военни разходи за мнима заплаха от Запада и много други причини / страната ни бе след СССР с най много млади пенсионери в Света/. Та чак Т. Живков 1986г. Каза " абе то социализма излезе едно недоносче" след посещението си на гости в Бавария на Дитрих Геншер
127
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Създаване на конфликти в целия славянски свят. Така де защо им е на американците да воюват с обединени сили, като може да използват доброто старо "разделяй и владей", насъсквайки едни племена срещу други, оставяйки ги да им свършат мръсната работа? Американците гледат как *** се избиват, дават им само оръжие, за да го правят по-ефективно, и си подсвиркват отстрани?
126
4
 
4
 
! Отговори
до 117 преди 1 година
Сръбско-българската война, Австрия подтиква сърбите да ни нападнат. Така че бъркаш. Първата световна мекерето Фердинанд ни включва в съюз в Турция и Германия, пак защото получава пари от Австрия...Ако имаш халюцинации, свързани с Русия,обърни се към лекуващия те психиатър или си пий по-често хапчетата, та барем се оправиш.
125
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една от целите на САЩ е да разпокъса бившите соц.държави, за да са слаби и по-лесно да ги подчини. Затова САЩ предизвикаха разпада на Югославия, на СССР, на Чехословакия.
124
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната агресия на САЩ под шапката на НАТО, с което НАТО превзе сръбска територия.