МВнР: Посегателство срещу Културния ни център в Скопие

Престъплението е в условията на продължаваща антибългарска кампания
Обновена: 16 мар 2023 15:42 | 16 мар 2023 15:42, Елка Василева
16
МВнР: Посегателство срещу Културния ни център в Скопие
Снимка: архив, БГНЕС

През нощта на 15 срещу 16 март 2023 г. неизвестни лица са проникнали в сградата на Културно-информационния център на Република България в гр. Скопие, Република Северна Македония. При инцидента са нанесени материални щети на задната стена на помещението, което беше открито на 25 ноември 2022 г.

Още по темата
Независимо от мотивацията на извършителите престъплението е посегателство срещу самата българска държава в лицето на държавна институция, се казва в изявление на говорителя на външното ни министерство.   

МВнР припомня, че с двустранната Спогодба за откриване на Културно-информационните центрове от 2003 г. двете държави са поели ангажимент да гарантират нормалното функциониране на културно-информационните центрове в двете столици.

На среща днес в МВнР директорът на дирекция „Югоизточна Европа“ г-жа Ваня Андреева изрази пред посланика на Република Северна Македония Агнеза Руси-Поповска сериозна загриженост от факта, че това престъпление се случва в условията на продължаваща антибългарска кампания в Северна Македония, включително серия от нападения срещу организации на местните българи, за което все още няма ефективно правораздаване и наказания.

Тя подчерта очакването на българската държава институциите на Северна Македония не само да установят извършителите на това престъпление, но също така ясно да демонстрират, че такива посегателства срещу представителства на България са абсолютно неприемливи и ще бъдат преследвани с цялата строгост на закона.

От особено значение е да не бъде допуснато запазване на усещането за безнаказаност на извършителите на подобни прояви, за което има значение както ефективното правораздаване, така и създаваният от политиците обществен наратив, се казва още в изявлението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отговора на България трябва също да е *** като самото проникване в центъра. И отговора е Северна Македония мога да не се допуска до ЕС.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв окупатор е била България? Ние сме ги освободили през балканската война, тъй като България е била тази която е ивоювала победата, били част от нас и с нас в средновековието и в османската империя. Сега обаче за да имат история трябва ние да станем татари и окупатори ..
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 2 - ти като се мислиш за нещо повече айде давай. пап"у, няк.
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лойко Абе клоун какъв си ти че да говориш от името на други? Я се разкарай.
8
14
 
9
 
! Отговори
Лойко преди 1 година
Този център в Скопие,нито е Културен,нито информационен. Не ни искат македонците,не го ли разбрахме вече това. Те си имат своята си историческа истина,която поражда ненавист към България,като техен окупатор в годините на ВСВ.Така е когато, днес сме с Хитлер,утре със Сталин.
7
3
 
5
 
! Отговори
Вярно ли преди 1 година
Пернишкият ЧИКАТИЛО е избягал с няколко Джипси в Северна Македония!
6
5
 
5
 
! Отговори
МВР защо спи преди 1 година
Прокуратурата прикрива Пернишкият масов убиец Юлиян Борисов Георгиев - ЧИКАТИЛО, Фашиста Юлиян Чикатило вършеше в България, Сърбия, Македония, Австрия, Германия, Чехия, лицето има над 20 убийства зад гърба си!Мирослав Германов
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро ще поискат и територии и ЕС ще каже на редев да подпише, пак ще козирува само
4
5
 
15
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Къде са евродепутатите ни? Кой ще обяснява на ЕП че в северозападнала Македония няма нито държава , нито европейски ценности и има причина България да изисква от РСМ действия и по учебниците и по сигурността и съда им. Всичко идва от сръбската доктрина, на която се основава държавата им и липсата на ефективни наказания.
3
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е ли заучен рефрен който се използва винаги когато РСМ направи някоя магария....С моркова не разбрахе ли ...Външно че не става.....вземете сопата...отдавна е време...
2
6
 
17
 
! Отговори
мхм преди 1 година
Северните вече прекалиха!
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото имаме управляващи без топки!!!! Изключително разочарован съм от липсата на ясна и категорична позиция както от служебния кабинет, така и от президента!!! Все си мислех, че поне Радев е мъжкар, но съм се лъгал...всички са с женски полови органи!!!