Скопие: България провокира, блокира с „Вие не сте този, за когото се мислите“

Президентът на РСМ за 2 г. нямал един конструктивен разговор с Румен Радев
12 апр 2023 07:03, Елка Василева
145
Скопие: България провокира, блокира с „Вие не сте този, за когото се мислите“
Снимка: архив, БГНЕС

Организираното намерение на България да провокира чрез серийно отваряне на т.нар. клубове на българите в Република Северна Македония допринесоха за нарастващото недоволство сред гражданите от "френското предложение" (преговорната рамка на страната), каза в интервю по телевизия Сител президентът на страната Стево Пендаровски.

Още по темата
Пендаровски каза, че през последните две години не е имал нито един конструктивен разговор с президента на България Румен Радев.

"За танго трябват двама. Обективно през последните две години България имаше поредица от провокации към нас и извади аргументи да блокира пътя ни към ЕС, каквито не е имало в историята на ЕС. Нито една държава не е блокирала друга държава с думите „Вие не сте този, за когото се мислите“, посочи Пендаровски.

По повод негови изказвания, предизвикали реакция в София, Пендаровски каза, че не му е важна реакцията на София, а реакцията на гражданите в Северна Македония.

"Един не ми каза: Не ти трябваше тая работа, не говоря за политици. У нас има политици, които искат постоянно, независимо какво идва като провокация от София, да създават добра среда за преговори и сваляне на напрежението. Аз не съм от тях. Докато съм тук, ще защитавам интересите на македонския народ и македонските граждани", посочи Пендаровски.

Според него идеята да бъде съставена работна група, която да изготви конституционните промени в Северна Македония, а след това тези предложения да влязат в парламента на страната, е с цел властта и опозицията предварително да чуят аргументите си и да се разберат.

Той не смята, че създаването на работна група, преди парламента да гласува необходимостта от конституционни промени, е проблем, защото, както и в други случаи, правителството е това, което ще внесе изготвеното предложение в парламента.

Правителството замисля диалог, който да продължи няколко месеца. Аз смятам, че предложението за промяна в конституцията трябва да се гласува в парламента. И ако сте против на следващите избори, да обясните защо сте против Северна Македония да влезе в ЕС, посочи Пендаровски, който повтори тезата си, че „наличието на българите в конституцията не подкопават държавата, ако в нея има вече изброени няколко части от народи”.

Според Пендаровски има три места в конституцията на Северна Македония, където трябва да бъдат вписани българите - преамбюла, Комитета за отношения между общностите и в член от нея, в който се говори за диаспората, а опозицията преднамерено е предложила хърватския модел за конституция, в която има един конституиран народ и малцинства.

Пендаровски посочи, че е за конституционни промени, но „опозиционните партии правят партийна, а не държавна политика, което е легитимно от гледна точка на партията, но по отношение на държавата - не е.
(Маринела Величкова, кореспондент на БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пендара наистина се е помислил за някакъв фактор в политиката. Тия макетата наистина са болни. Това са комплексите на малкия и незначителния, който се е помислил за нещо голямо. Тази болест е много разпространена на Балканите, особено сред сърбите и гърците.
27
0
 
4
 
! Отговори
До Сатанато преди 1 година
Демек, нещо като теб.
26
1
 
18
 
! Отговори
Барни Ръбъл преди 1 година
Преди 1944г. е Стефан Пендаров след 1945г. е Стево Пендаровски,а днес господин Никой.
25
1
 
14
 
! Отговори
Вън СМ... преди 1 година
...от където и са е -> вие сте измислена държава със сбъркани хора, а истината е, че всичките сте си чисти Българи. В ЕС ще влезете само като част от състава на РБ. Същото се отнася и за сърбетата.
24
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че е РСМ , за да има на кой да си избиваме комплексите.В общи линии Бг е замязала на Турция, но гони 300 българи из Албания и РСМ.Не вижда и не чува как Турция й готви ислямизация, че вика на Североизтока малката Анадола.Че заради неконституционната ДПС си провалихме демокрацията и прехода и сега вече и правителство не може да си изберем. Захванали сме се с малката РСМ, защото е безопасно и бягаме от истинските реални проблеми на нацията.Ще я има ли след 30 г въобще, май не.И как да я има
23
1
 
13
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
Правилно. Просто престанете да им обръщате каквото и да е внимание. След едно поколение вече ще разговаряме с албанците а те винаги са се отнасяли с уважение към нас.
22
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То се вижда кой е за лудницата 6 ти избори идат за две години.Присмял се хърбел на щърбел.
21
15
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Ами Радев не е политик, а един провинциален иддийод, домогнал се до президентство. Обикновен пловдивски тьпигьоз и егоцентрик, който си мисли, че в цивилния живот е като в армията - нещата се случват, защото хората са длъжни да ти се подчиняват по устав. Той просто не знае къде се намира.
20
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стево само плещи някакви безумия на посоки, искал конструктивен.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мястото на тия с раздвоение на личността е в лудницата! Всички са марсианци, наполеоновци и т. н
18
11
 
5
 
! Отговори
чист българин преди 1 година
Колкото и да ми е тъжно да призная, македонските политици изглеждат много по - добре подготвени от нашите.............Това не е нихилизъм , а тъжна констатация.
17
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото и да направи РСМ, тук няма да има добро отношение.За своите грешки в историята София вини другите, а не себе си.
16
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълен игнор на тези пудели на Америка ,същите са като украинците .
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въобще не трябваше да има френско предложение...Всички виждаме, че това не работи!Всъщност какво и смислено нещо идващо или инспирирано от голямата промяна работи освен пълнене на нечии джобове от комисионни и грантове...както един друг образ, който ни оправи за 800 дни а оправи собствените си банкови сметки!
14
3
 
23
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Стига с тази измислена държава и измислен народ! И докато не впишете българите в Конституцията и не спрете закриването на българските клубове и геноцида срещу тях , ще видите ЕС през крив макарон!
13
5
 
17
 
! Отговори
Сашо преди 1 година
Като искат толкова в ЕС, да се върнат към България и готово.Няма да се казват вече Северна Македония, нали това им пречеше.Няма и да чакат за БГ паспорти.И хоп 3 техни велики проблеми са решени ;)
12
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На албанците ще им писне по някое време, какъв македонски народ бълнува тоя?
11
3
 
31
 
! Отговори
Избирател преди 1 година
Разбира се че македонското пале се мисли за голям пес ! Смешна "държава" е СМакедония
10
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега пък и 'френското споразумение' не им харесало! Няма угодия!
9
5
 
27
 
! Отговори
Шефрет преди 1 година
Проблемите ни с Македония ще свършат само с нейното анексиране)