Ковачев: В РСМ се говори за черни списъци за влизане на български граждани

Членове на ЕП като Ангел Джамбазки са в този списък, каза евродепутатът
Обновена: 13 май 2023 22:53 | 13 май 2023 20:57, Анисия Иванова
25

С голямо разочарование разбрах това, което преди смятах за слух. Още през януари-февруари месец се чу, че в РСМ се говори за някакви черни списъци, в които влизат български граждани, европейски граждани, които нямали право да отидат в РСМ, защото не признавали македонската идентичност и македонския език и обиждали по този начин македонците. За съжаление, на 6 май се случи така, че аз и председателят на фондация “Българска памет”, един от съорганизаторите на събитието в Ново село край Струмишко, където е нашето военно гробище, не бяхме допуснати заедно с още трима души без никакви аргументи. След това казаха, че няма да допускат нито сега, нито в бъдеще хора, които не признават македонската идентичност и македонския език. Това каза евродепутатът Андрей Ковачев в “Брюксел 1”.

По негови думи след излязло второ съобщение вече не от Вътрешното, а от Външното министерство в Скопие, се е казало, че причината е, “аз не съм бил проблем или не съм застрашавал сигурността и обществения ред в РСМ, но хората, с които съм пътувал, въпреки че в моята кола имаше само двама души: аз и моя сътрудник, са били по някакъв начин идентифицирани като възможен проблем или като потенциален проблем. Така и не се разбра кои от тях са определени по този начин”, допълни Ковачев.

“За мен има едно съревнование между управляващите и опозицията кой ще се представи пред обществото в РСМ за по-голям категоричен защитник на македонското етническото самосъзнание и македонския език от лошите българи, които се опитват по някакъв начин нещо да направят. Аз многократно съм заявявал пред македонски медии, че всеки човек има право да се самоопределя такъв, какъвто пожелае”, каза евродепутатът пред Bulgaria ON AIR.

“По-интересното е, че следващата седмица има съвместен парламентарен комитет между ЕП и Събранието в Скопие, в който и моите колеги ще участват. Ангел Джамбазки и Александър Йорданов ще бъдат в Скопие, ще имат среща със своите колеги от РСМ и всичко това, което се спряга за този черен списък и кои са в него, тъй като през цялото време се говори, че и други членове на ЕП, като например и Ангел Джамбазки, е в този списък”, сподели Ковачев.

“Ще ми е много интересно какво ще реши македонската държава по отношение на другите представители в ЕП. След тази остра реакция от Брюксел мисля, че ще им е доста трудно да спрат колегите Джамбазки и Йорданов, имайки предвид, че те ще са в официална делегация, но да видим това те как ще го обяснят пред тяхната публика”, подчерта той.

“Има едно започнато преосмисляне на това, което досега са смятали много от моите колеги, които бяха наистина учудени как може страна кандидат за пълноправно членство в ЕС да спира член на ЕП”, призна евродепутатът, запитан какви ще са последствията за РСМ от този акт.

“Всички, чиито предци са били граждани на Царство България, за мен трябва автоматично да стават български граждани, както прави и румънската държава. Не е нормално в Тараклия в Молдова да ми казват, че им е по-лесно да взимат румънско гражданство за два месеца и половина, отколкото в България да се мъчат 3-4 години да чакат за българско гражданство”, заяви Ковачев.

Вижте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам какво още говорим за тия. Просто вето завинаги и ги забравяме. Най-лошото за тях е че няма какво да ни предложат. След като ги помакедончиха и прочистиха българите оттам с какво им остана да преговарят? Какво могат да ни предложат за да свалим ветото? Нищо.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито една държава в света не е признала македонската идентичност, както впрочем и българската, румънската, германската и т. н идентичности.На държавно ниво се признават държави, нации и народи.България многократно е заявила, че признава правото на народите на РСМ, да се наричат както пожелаят в рамките на РСМ.
17
1
 
2
 
! Отговори
д-р Фройдовски преди 1 година
Че има ли нормален човек по света, който да ,,признава" нечия идентичност? Трябва ли някой да признава моята идентичност?И ако аз не призная идентичността на Наполеон, на Хитлер, или пък на Кирил и Методий, живеещи в едно особено лечебно заведение, те ще престанат ли да се мислят за такива?Наистина, този остатъчен продукт на титовисткия югославизъм има доста сходства с психиатриите: хора, които се представят за такива, каквито нито са били, нито са, но пък искат да бъдат,се сърдят на нормалните.
16
1
 
2
 
! Отговори
Захарова преди 1 година
Македония е Руска. Путин ми каза така да говоря.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има една голяма разлика между молдова и СМ за която ковачев говори . В молдова са противници на бившите си господари руснаците А в СМ са все още под пълен сръбски контрол . Вземат бг паспорти и след това на плюят и мразят Пропаганда срещу братята си в бг има там А в молдова няма такава срещу румъния.Не трябва и не заслужават влизане в ЕС в това си състояние бг македонците. А и ЕС няма истински такива намерения .
14
2
 
1
 
! Отговори
Част 3 преди 1 година
Ураджийския джихад на Арабите срещу Константинопол и Тервел бил спрян сравнително лесно от тях но тогава Арабските шефове приели тактиката:"Ето още ПАРИ за арабската армия до самото превземане на Константинопол"!Замалко всички араби по света да измрат от глад финансирайки провалилата се обсада на Константинопол!Величието на тази дълга обсада си личи по написаното от отбраняващ анализа звучи така:Подпалихме МОРЕТО,величава гледка дето всеки би искал да види иначе по обичайния начин победихме
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисов и петков вдигнаха ветотоПрав е този който каза каквото си си посял това ще пожьнеш
12
2
 
1
 
! Отговори
Част 2 преди 1 година
Първият Български Цар Тервел разгромил с Византия -Арабите в най-скъпото вашата обсада на град от сътворението на света до сега дето се вика довели сме до фалит Арабите и после сме си мълчали от страх от евентуално отмъщение......Но нормално се разчуло и некви в Кавказ като нахлуят Араби се престрували на Българи да ги плашат......Има версия че Волжско-Камска България е умишлен фалшификат като за модел служили думите на Свети Цар Тервел:"чичовците ми(сънародниците ни) в Солун и Македония"
11
3
 
1
 
! Отговори
Част 1 преди 1 година
Първият Сръбски Крал-Цар-Император Стефан Душан публично признал че направил БЪЛГАРСКИЯ град Скопие столица на Сръбската Империя............Българска империя и Сръбска Империя е имало но никога не са съществували по едно и също време а ние сме по древни..........Но иначе корените на двата изкуствени етноса Албанци и Македонци е в омразата към гърци и българи на Султан Баязид ВТОРИ (а не Първи-Илдъръм).........
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите са отписали макетата, за нас вече сте врагове, щото ни мразите по сръбски, имате сръбски медии които допълнително подклаждат омразата :)) Но забравят, че ние първи ги признахме за държава и ги отървахме от албанците, сега вече не ни пука за тех :))
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да слагат бурите и да ходят в Албания!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гордите македонците си смениха името на държавата, по искане на Гърция! 90% от правителството им са етнически албанци, а болшинството им драпат към Сърбия. Обявява своята независимост от Югославия през 1991 г., а през 1993 г. е приета за членка на ООН. Е? Къде е Стамбул, къде е Ямбул?
7
1
 
4
 
! Отговори
Да преди 1 година
Много е прав за гражданството !
6
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия и Сърбия ни отнеха Македония, в замяна получиха Косово и Украйна. И 3-те територии/държави са югозападно от днешните България, Сърбия и Русия. Всичко се връща. Законът на кармата не може да бъде заобиколен.
5
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковачев, когато сееш ветрове жънеш бури.
4
15
 
4
 
! Отговори
Един от Дупница преди 1 година
Призовавам всички граждани на Дупница към масово неподчинение с блокиране на пътища и влакове докато Дупница не успее да напусне Кюстендилска област.Този град от доста време умишлено е пренебрегван от областната управа в полза на Кюстендил
3
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде са тия 100 хиляди които взеха български паспорти . Всичко е било заради европейския паспорт. Срам!
2
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Националните предатели Борисов и Кирчо вдигнаха ветото за ЕС.
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще кажеш ние немаме достатъчно проблеми, та да се занимаваме отделно с измислените макета :))) Като ни мразят да си седят там в малката скалиста територийка, не виждам смисъл да се борим за тази неплодородна земя, нека албанците ги мислят, ама да не очакват помощ от нас после :)))