35 тона нефт изтече от български кораб в Дунав

Той се намира близо до Челарево, Сърбия
21 юни 2023 12:06, Нели Христова
21
35 тона нефт изтече от български кораб в Дунав
Снимка: БГНЕС

35 тона нефтопродукти са изтекли от кораб под български флаг по основното течение на река Дунав, близо до Челарево (Сърбия), на 1287 метра надморско равнище.

Информацията е получена от Министерството на околната среда, водите и горите и Националната администрация "Румънски води" - отдел "Извънредни ситуации", чрез секретаря за граничните води в рамките на двустранното споразумение между Румъния и Сърбия, в следобедните часове на 20 юни.

Времето, изчислено от специалистите за разпространение на замърсяването, е около 24-30 часа до навлизането в страната. Като се има предвид обявеното количество замърсител, дължината на вълната на замърсяване ще бъде на разстояние около 70-100 км в условия на ненамеса, надолу по течението от района на производство на събитието, съобщава stiripesurse.ro.

"В момента сръбската страна действа чрез компетентните екипи на Vode Vojvodine (провинциална инспекция по водите, акредитирана лаборатория и др.) съвместно със сръбската армия, за да защити Белград от възможните последици от случайното замърсяване. По този начин беше определено подходящо място, където беше инсталирана плаваща защитна дига, като в момента нефтеното петно е изолирано. На разположение на ръководството на ANAR, съответно на генералния директор инж. Сорин Лукачи, екипите на Банатската администрация на водните басейни (ABA) вече започнаха (визуалното) наблюдение на водите на Дунав, в участъка на Базиаш, от снощи.

Интервенцията по отстраняване на замърсяването, както и вземането на водни проби, ще бъдат извършени от екипите само в случай, че вълната на замърсяване достигне Румъния, респективно ще се наблюдават нефтени течове", информира Националната администрация "Румънски води".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Че се влее преди 10 месеца
У мутроморието няма страшно
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е онзи кораб от филма "черна котка бял котарак"
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
близо до Челарево (Сърбия), на 1287 метра надморско равнище.////Я си оправете метража ,не може селото да е на такава голяма височина.
11
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Я изтекли, я изтъргувани... въпросът е глобите на каква база се определят....
10
1
 
5
 
! Отговори
Отряд1 преди 10 месеца
Момичета и момчета, една прочетена книга е пирон в ковчега на невежеството. 35 тона не са 35 литра, и да , не са 35,000 тона. Рибите обичат "хранителни добавки" ...
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тва , което се случва е, че нашете другаре са свръх алчни и обичат да правят пари без да дават. Затова са мъкнали нефта с пробито корито.
8
2
 
4
 
! Отговори
Рико преди 10 месеца
eкстра, таман ще неутрализира бацилите от урките в черно море
7
0
 
21
 
! Отговори
Дунав преди 10 месеца
Преди де се пусне публикацията няма ли кой да я провери и да не се пишат глупости!1287 не са метри надморска височина, а речен километър 1287 от устието на реката. То изворът на Дунав е на 1078 м надморска височина!
6
0
 
5
 
! Отговори
Упс преди 10 месеца
А каква е Причината???
5
1
 
7
 
! Отговори
Знаещ преди 10 месеца
Това е много!Нефт е най-голямата гад и няма почистване!Единствено го обира човешка коса и след това трябва да се загробва доста дълбоко.В мексиканския залив има кораби да обират,в Дунав няма как.Джердапите обират едри плаващи ***,нефта ще си маже деситилетия,кофти работа.Дано застрахователя на кораба покрие до известна степен някакво почистване от брега ако е достъпно?
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нема нищо, сега ще вдигнат дизела на колонките и загубите ще са компенсирани.
3
8
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
ЕТО ТОВА Е ИСТИНСКО ЗАМЪРСЯВАНЕ , А НЕ КАТО СМЕШКАТА СЪС ВЗРИВЕНАТА ЯЗОВИРНА СТЕНА НА ДНЕПЪР!
2
1
 
4
 
! Отговори
мхм преди 10 месеца
заради мача е
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Loool