Плевнелиев към Ковачевски: Правите голяма грешка с омразата срещу България

Това си е чист национализъм и популизъм, категоричен е той
23 юни 2023 07:10, Анисия Иванова
62
Плевнелиев към Ковачевски: Правите голяма грешка с омразата срещу България
Снимка: БГНЕС

По време на форума „Глобсек“ имах разговори с македонския премиер Димитър Ковачевски и външния министър Буяр Османи. Казах им, че когато само се фокусират върху България и не правят необходимите реформи в РС Македония, не показват, че са готови да интегрират европейските ценности в действията и реформите си, в политическите си решения... Казах им: „Просто правите голяма грешка“.

Това заяви в интервю за английските новини на БГНЕС бившият президент Росен Плевнелиев.

Той е напомнил на македонските политици, че не само България, но и Румъния и Хърватия, както и всички останали страни в региона са направили много дълбоки реформи - на всички им се наложи да променят поне 6000 закона и регулации.

„Всички пожертваха много. Трябваше да постигнем не само политическо единство, но и единство на социално и правителствено ниво в целия ЕС. Казах на премиера Ковачевски, много директно и ясно: „Покажи ми колко реформи си направил от тези 6000?“ Покажи ми, постигнал ли си политически или социален консенсус? Защото само да седиш отстрани и да се оплакваш от „лошата България“, без да правиш необходимите реформи, няма да стане! Казах му: „Не се фокусирай върху България, фокусирай се върху европейските ценности“.

Покажете, че можете да ги интегрирате в своята политика! Реформирайте Конституцията си, изменяйте я, не само заради българите, но и заради черногорците, заради хърватите, заради европейските ценности. Докато просто не се захванат за работа, а само лобират и не правят никакви реформи, проектират своя образ на „жертва“ на „ужасната българска националистическа политика“, това няма как да проработи в тяхна полза. Това си е чист национализъм и популизъм“, категоричен е президентът Плевнелиев.

Той призова властите в РСМ: „Скъпи приятели, трябва да се обедините, ако наистина искате да влезете в ЕС. Трябва да постигнете консенсус – и на социално, и на правителствено ниво. Трябва да промените Конституцията си, заради българите, хърватите, черногорците, но и защото трябва да покажете, че вашите действия са продиктувани от европейските ценности. И трябва да се реформирате. Смели реформи ви предстоят. И ако си напишете домашното, няма кой да ви спре“, заяви президентът Росен Плевнелиев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 10 месеца
Росене пак ли ти? Скрий се че получавам ортикария.
44
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Но евроатлантическите про'с'таци са прави, че племнелиев не пребива като тях баба си да и вземе пенсията и да си купи цигари... и следователно е преуспял.
43
3
 
3
 
! Отговори
РСМ са в дълбока преди 10 месеца
заблуда.Те смятат(и залагат на това)че ЕС изпитва неистов копнеж по приемането им в редовете му и ще ги приеме без да са изпълнили изискванията.Не се сещат,че едно е да пожелаваш нещо,друго е да го изпълниш и постигнеш.Надяват се,че като ни клеветят навсякъде колко сме лоши и какви прекалени изисквания имаме към тях (нищо,че те са само включените във френското предложение),другите страни от ЕС ще ги съжалят като невинна жертва и ще ги приемат.Да,но...приемането става само с наше ДА.
42
7
 
4
 
! Отговори
А преди 10 месеца
Нереформирана България, сочи с пръст другите. Егати наглостта!
41
4
 
9
 
! Отговори
Опа преди 10 месеца
Срам за България е че този човек ни ебил президент.ББ магарето да беше предложил.
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо пастирката ни занимава с тези сървули. Да си се чувстват, каквито искат, много важно. Жалко за нашите деди, които са проливали кръвта си по тези никому ненужни чукари.
39
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Най-СМООТАНИЯ Президент който сме имали !
38
5
 
13
 
! Отговори
VladTepes преди 10 месеца
Стига вече с бившия завеждащ отдел в Комсомола Ч.ехльо Плевнелиев.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
и той кво
36
4
 
7
 
! Отговори
Гъглнете кои са преди 10 месеца
GLOBSEC и после пак ми говорете, че не сме васали на САЩ.
35
5
 
15
 
! Отговори
la преди 10 месеца
Снимката в която ББ му подръпва ушенцето е потресаваща.И това ми бил президент
34
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Еее, разгеле, да каже и тоя нещо смислено, че иначе като си отвори устата, все жаби и змии...
33
9
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Като политик и президент - месеци търсеше кой да го подкрепи и всички, даже ДБ отказаха да имат нещо общо с него. Като син на партиен секретар, във ВМЕИ беше кадровик на ДКМС, определящ кой е благонадежден и кой не. По е нормялно неграматен про'с'так (като ВСЕКИ евроатлантик) да не може да вдене, че плевнелиев е олицетворение на провал.
32
6
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
До 33 Ми аз написах в какво е провален - трети брак, като първите му две жени ги е срам да бъдат свързани с него. Втората даже нито веднъж не се появи като президентша. Писмото на починалото му дете беше пълно с любов към майка му и нито дума за баща му. Бизнесът е наследен от първеят му тъст - ДС офицер. Всичките му сделки в София Парк са са с политическа подкрепа.
31
2
 
6
 
! Отговори
Брех преди 10 месеца
До АнонименС какво са напред? Със бялото сирене и доматите може би. Скопие е като Пазарджик през 90те. Сърдити хора и мизерия.
30
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз съм убеден,че нищо от писаното не е казал. Реформите в Македония са доста по-напред от нашите,въпреки че Ние сме в ЕС.В момента няма никаква разлика между Македония и България ,въпреки че те не са в ЕС ,а Ние сме.В много показатели са по-напред от нас,а в други са назад. Средно сме еднакви.
29
7
 
5
 
! Отговори
BateValcho преди 10 месеца
Ама, кой прави реформи и кой - не, не е твоя работа бе, *** на конци.....!!!!!
28
8
 
9
 
! Отговори
Упс, айде по-полека преди 10 месеца
До Христо ХристовБла, бла, бла и бла... Не виждам с какво е провален. Много точно го е казал...
27
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този е точния пример за приказката : Казало Магарето на Заека имаш големи уши. Та кажи Плевленлиев ,точно какви реформи направихме в България. Македония е по-напред в реформите от Нас. Стига сте писали небивалици. България и Румъния бяха приети нереформирани в ЕС. ЕС направи компромис с Нас и Румъния. Да в Македония не бива да правят нашите грешки,но това което е писано тук е меко казано смешно.
26
7
 
7
 
! Отговори
Меркел преди 10 месеца
Много се съмнявам че си го казал росене...хахахахаха