Ковачевски: Преди битките бяха на бойното поле, днес - на дипломатическото

"Дали ще изградим европейска държава, или ще останем и изолирани, е само наше решение"
15
Ковачевски: Преди битките бяха на бойното поле, днес - на дипломатическото
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски положи цветя на паметника на Свободата - "Сила, слава и победа“ на крепостта Кале в Скопие по случай държавния празник на страната Илинден – Ден на републиката, съобщи агенция МИА.

Решителността и духът на сплотеност на Илинден от 1903 г. и АСНОМ (Антифашистко събрание за освобождение на Македония) от 1944 г., както и непоклатимата вяра и настойчивост, създали огнището на родината ни, днес са нашата пътна карта към бъдещето, каза Ковачевски на церемонията по отбелязването на държавния празник.

В сръбския манастир "Св. Прохор Пчински" на 2 август 1944 г. се е провело първото заседание на АСНОМ, което в Република Северна Македония се смята за началото на държавността.

Още по темата
Ковачевски добави, че преди битките са били на бойното поле, а днес - на дипломатическото. Премиерът на РСМ изтъкна, че днес страната е 30-ият пълноправен член на НАТО с перспектива до 2030 година да осъществи и другата си стратегическа цел – членство в ЕС.

"И днес Републиката се нуждае от ново държавническо решение на днешното поколение народни избраници, с което държавата и гражданите ще продължат по пътя на напредъка. И днес е необходимо да се обърнем към наследството, оставено ни от илинденци и асномци. Въпреки че по-рано историята оценяваше избухването на Илинденското въстание като преждевременно, днес то се възприема като неизбежно и необходимо. Благодарение на това днес имаме своя държава, единна македонска държава. Наше огнище," подчертава Ковачевски.

"Дали ще следваме визията и смелостта на илинденци и асномци и ще изградим европейска държава, интегрирана в голямото европейско семейство, или ще останем сами и изолирани, е само наше решение," каза още Ковачевски.

Държавният празник на Република Северна Македония, Деня на Републиката – Илинден, тази година се чества днес под мотото „120 години Илинден – родно огнище”.  (БТА, София Ангелова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По-добре така, защото ако станат на бойното поле ще стане "мамата си трака", нали бе кандидат шиптър.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На мача
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Руската империя организира погрома в България с участието на всички балкански страни през 1913г. Такава е била руската политика до и по време на Първата световна война, когато от 1915г. до 1918г. България води истинска Отечествена война срещу руската агресия по суша в Добруджа и Македония и в Черно море. Такава е била и болшевишката революция от 1917г. съветската политика. Такава е и до днес."-пише Янко Гочев в профила сис във Фейсбук.
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат." Писал го е Иван Вазов в "Паисий". Не се сещам Сопот да е бил някога в РСМ. Даже името на тая локва - държава е като марка перилен препарат. Само, че макета... Ние говорим български. Всякакви форми, наречия, диалекти. И нямаме официален език албански. Защото СТЕ длъжни да ги говорите и двата. Т.е. нЕма да говорим на шопски, оти сте длъжни албански да причате!
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Краят на XIIX и началото на XX в. - Русия се противопоставя на българската активност в Македония по всички възможни начини, поддържа сръбската и гръцката пропаганда там.
8
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Обичайте Русия! Обичайте Русия, затова че: Чрез Коминтерна/изцяло под руски контрол/, измисля македонската нация и има планове за създаване на тракийска, шопска и добружданска нация, но да не съществува Български народ! Обичайте Русия, затова че депортира хиляди бесарабски и кримски българи/сред тях герои и от войната/ в Сибир и Централна Азия. Обичайте Русия, затова че: продължава да се меси в политиката на България чрез агентите си още от КГБ и които са етнически българи-български граждани!
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кат ни ненавиждат толкова това не им помага да станат повече .
6
2
 
12
 
! Отговори
Сержант преди 9 месеца
Северен психодиспансер!
5
2
 
17
 
! Отговори
Ванчо Михайлов преди 9 месеца
"""Македония без българите, огън да я гори!"""
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тия макета освен да крадат история и да тормозят българите.................друго не могат.................гадините........вето до дупка...................не ги искаме в ЕС!!!
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Египтянин, защо не се извини за инцидента???
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ден на Републиката? Звучи помпозно!
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Фeйkът, kлeвeтaтa и злocлoвиeтo ca opъжиятa нa титoвaтa измиcлицa...