Радев: Заедно с РСМ можем да решим отворените въпроси в отношенията си

Той поздрави Стево Пендаровски за националния празник на страната
2 авг 2023 11:45, Стела Стоянова
37
Радев: Заедно с РСМ можем да решим отворените въпроси в отношенията си
Снимка БГНЕС, архив

Държавният глава Румен Радев поздрави президента Стево Пендаровски по случай държавния празник на Република Северна Македония Илинден – Ден на републиката, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В поздравителния си адрес българският президент отбелязва, че тази година се навършват 120 години от Илинденско-Преображенското въстание – величаво и знаково събитие от общото историческо и културно минало на България и РСМ. Целта и саможертвата на героите на Илинденско-Преображенското въстание е един от мостовете през времето, свързващи двете държави и техните граждани, подчертава българският държавен глава.

„Отражението на идеалите за свобода, равенство и братство на нашите предци днес припознаваме във фундаменталните права, залегнали в основата на Европейския съюз, към който искрено желаем да се присъедините“, посочва Румен Радев. Държавният глава изразява подкрепата на България за усилията на РСМ за цялостно изпълнение на критериите за членство, както и на всички поети ангажименти и постигнати договорености по пътя на Република Северна Македония към ЕС.

Още по темата

В поздравителният си адрес Румен Радев посочва още, че контактите между хората от двете страни са важен път към изграждане на искрени добросъседски отношения. Българският президент подчертава, че постигнатите между България и РСМ договорености за съвместно отбелязване на паметни за общата ни история събития предоставят отлична възможност за сближаване. „Убеден съм, че заедно можем и трябва да разрешим отворените въпроси в двустранните отношения, което се очаква от нашите граждани и е в името на общото ни бъдеще в Обединена Европа“, заявява още българският държавен глава в поздравителния си адрес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: илинденРумен РадевРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
4
 
! Отговори
Не така преди 9 месеца
Мутрофанова поклати глава и смъмри стоящият до нея,с наведена глава, президент на България.Радев. не така...каза господарката на зло и продължи...Вашето задание е да не допуснете хората в България и РСМ да живеят в мир и разбирателство. Помнете колко сте ни задължен....
29
4
 
11
 
! Отговори
Радевшенко преди 9 месеца
България иска да не са решени отворените въпроси с РСМ.
28
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Заедно с РСМ не може и на маса ,на ядене и пиьене,камо за нещо по-сериозно!
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До до 23така е...чел съм всичко това,а ти вземи също да прочетеш някои други неща освен писанията на денко малевски...
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Мерида така е...но защо точно сега българия си присвоява илинден при положение,че до 2017 година само беловласи македонци под пирина,също във варна и шумен,отбелязваха илинден тихо и кротко без да се набиват на очи и без да се конфронтират с озъбените и озлобели шпиц-команди на красо каракачанов и ангел джамбазки дошли да си почешат шовинистичната краста...къде беше българия преди 2017 и преди 1990 година?
25
3
 
4
 
! Отговори
Тая държава см1рди преди 9 месеца
Да на нещо гадно развалено руско
24
4
 
5
 
! Отговори
до 23 преди 9 месеца
Ти явно си потомък на българи, които са бити, убивани и заточвани по лагери от сърби и гърци, докато не станат "македонци" и гърци. Прочети по темата за процеса по македонизиране и гърцизиране на българското население и методите за това. Прочети и проф. Денко Малески /оттатък границата/ и писанията му "македонците и бугарите биле ист народ, а "Илинден" бил бунт на "бугарско население". Спрете се с тези сърбомански спамове и тролене.
23
4
 
7
 
! Отговори
Мери преди 9 месеца
До 2017 нямаше абсолютно никакви проблеми между българи и македонци, в Банско седяхме на едни маси в кръчма, този полски елит е най-лошият в България
22
2
 
9
 
! Отговори
Още ли преди 9 месеца
Ни е президент това руско недоразумение?!
21
2
 
9
 
! Отговори
Свети преди 9 месеца
Радев РУСКИ
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До до 19А ТИ ВЗЕМИ МАЛКО ДА СЕ ДЪРЖИШ ПО-НОРМАЛНО И ДА НЕ ОБИЖДАШ ТАКА...КАКВО ТИ ПРЕЧИ ДА БЪДЕШ БЪЛГАРИН,КАЖИ!?И КЪДЕ СЛАГАШ МАКЕДОНЦИТЕ В ГЪРЦИЯ (КОИТО ГИ ИМА НЕ МАЛКО),КОИТО НЕ СА БЪЛГАРИ И ДОРИ ДНЕС ОТБЕЛЯЗВАТ ИЛИНДЕН КАТО МАКЕДОНСКИ ПРАЗНИК...
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До АнонименТУРСКИТЕ...ПОВТАРЯМ ТУРСКИТЕ...ДРУГИ ДОКУМЕНТИ,КОИТО БЪЛГАРИЯ УМЕЛО КРИЕ ГОВОРЯТ ЗА ДРУГ ХАРАКТЕР НА ВЪСТАНИЕТО...ВСЕ ПАК ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ,ЧЕ ТОЧНО ТУРСКИЯТ СУЛТАН ПОМОГНА ЗА ФОРМИРАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ЕКЗАРХИЯ...ТАКА ЧЕ ТЕЗИ ДОКУМЕНТИ НЯМАТ ДОКАЗАТЕЛСТВЕНА СТОЙНОСТ,ЗАЩОТО ТЕ СА ЧУЖДИ (ТУРСКИ),А НЕ МЕСТНИ...СХВАЩАШ ЛИ РАЗЛИКАТА?
18
0
 
3
 
! Отговори
до 19 преди 9 месеца
Шматковец, първо се научи да пишеш коректно с малки букви. Второ - не те знам *** ли си, какъв си, но бръщолевиците ти за въстанието и за "македонците", статистиката и т.н., говорят за една дълбока невежест по въпроса. Спри се и вземи да почетеш малко, но отсам границата, а не в РСМ и то литература, не засегната от червените.
17
0
 
4
 
! Отговори
Мистър Бийн преди 9 месеца
...Ама ти сериозно ли?!
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Турски документи за Илинденското въстание, издадени в РСМакедония? Архивите са категорични....В тях се говори за неща като:- българските бунтовници имат царска намера утре или в следващите няколко дни да предизвикат голямо въстание в тия предели; - "Българите тръгнаха на въстание не само в района на Охрид, но и в района на Дебърската нахия, Селце и Дримкол; - "в Кичевската кааза са въстанали българските бунтовници";
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До КлеопатраАХА НАПИСА ИМ В ПАСПОРТИТЕ,ЧЕ СА МАКЕДОНЦИ,А НЕ БЪЛГАРИ!В СЛУЧАЯ КАКВО ИМ ПРЕЧИ НА БЪЛГАРИТЕ ПОД ПИРИНА ДА БЪДАТ БЪЛГАРИ-АМИ НИЩО...КАКВО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ПИШЕ В ПАСПОРТИТЕ-ВСЕ ПАК ТОВА СИ Е ЕДНА СТАТИСТИКА,НАЛИ!
14
0
 
3
 
! Отговори
Клеопатра преди 9 месеца
Г-н/ Другарю Президент Радев,като представител на партията, която обяви и вписа в паспортите българите от Македония като македонци, сте длъжни първо да поемете отговорността за това антибългарско престъпление и след това да се извините на хората от двете страни на сегашната граница. Чак след това можете да говорите каквото си искате в сегашния контекст на събитията.Поздрави от българските патриоти, различни от възраждане и атака и т.н. все ***.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Късно е Радеф видяхме Ви българската "дипломация". За твое и всеобщо българско съжаление Македония ще изплува от този конфликт с помощта на световната демократическа общност. А вие отново и отново ще се връщате в оборския си тор на топличко...Съдба-българска. Нямате очовечване ей.
12
1
 
1
 
! Отговори
възпитан преди 9 месеца
извинете , какво означава рсм ?
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ти първо се справи с омразата, която ръсиш в България.