Вучич: Сърбия и България могат да подобрят още отношенията си

Двамата президенти имаха двустранна среща преди церемонията
10 дек 2023 17:22, Красимир Ангелов
78
Вучич: Сърбия и България могат да подобрят още отношенията си
Снимка: БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич изказа мнение, че Сърбия и България могат допълнително да подобрят отношенията си, предаде Танюг.

Вучич, заедно с българския президент Румен Радев, държавния глава на Азербайджан Илхам Алиев и ръководителя на делегацията на ЕС в Сърбия Еманюел Жофре, участваха в церемонията по пускане в експлоатация на междусистемната газова връзка България-Сърбия.

Вучич и Радев имаха двустранна среща преди церемонията.

При обиколката на газовата станция Вучич каза, че отношенията между двете страни могат да бъдат още по-добри и че ще бъдат решени всички останали проблеми.

"Разговаряхме днес за това и ще гледаме да решаваме тези по-дребни проблеми, които съществуват, свързани с книги и учебници и други неща, така че ще решим това, както и всички останали неща," каза Вучич.

От своя страна президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че откриването на интерконектора ще допринесе за енергийната сигурност на Европа.

Алиев подчерта, че Азербайджан и Сърбия са стратегически партньори и имат подписана декларация за стратегическо партньорство, като с действията си потвърждават това.

"Ще имаме възможност да разговаряме с Вучич на четири очи. Под негово лидерство Сърбия се развива, има независима политика, която служи на сръбския народ“, каза Алиев. Уверен съм, че след откриването на интерконектора това ще допринесе за развитието на Сърбия и знам , че президентът има големи планове за развитието на тази държава“, добави той.

Алиев посочи, че и Азербайджан и България са обвързани със стратегическо партньорство. Днешната церемония е церемония на приятелство и партньорство, каза той. Алиев поздрави Радев и Вучич и заяви, че интерконекторът ще допринесе за енергийната сигурност и на Сърбия, и на Европа.

"Енергийната стратегия на Азербайджан се прилага с всички проекти, които сме започнали, преначертаващи евразийската енергийна карта. Днес нашият нефт и газ се доставя и до Средиземноморието чрез южния газов коридор“, каза Алиев и добави, че не е случайно, че лидери на високо равнище говорят за Азербайджан като за надеждна държава и паневропейски износител.

"Моят брат Румен може да потвърди това“, каза президентът на Азербайджан и даде пример с изнесените количества газ към България. В духа на приятелство сме отдадени на това и високо ценим нашето приятелство, основаващо се на стратегическо партньорство", каза Алиев. (БТА, Елена Николова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
8
 
! Отговори
Нато преди 5 месеца
Само Иван Костов може да подобри отношенията ни.Нали той е най тачен в Сърбия,с даване на коридор на американски самолети да бомбат Белград 1999г.Много деца и жени загинаха.За разлика от нас гърците не дадоха коридор.
39
13
 
2
 
! Отговори
Вековен пич преди 5 месеца
Русия като падне идват страхотни времена! Връщаме си големи части от Сърбия, взимаме Македония, взимаме части от Босня както и делиме Крим с Турция и Украйна! В Севастопол имаме български земи още от векове и пазиме документите. Нямам търпение да стане олигарх!
38
2
 
4
 
! Отговори
Вучич Брате преди 5 месеца
Искаме Шенген с Сърция да ходиме на Кръчми и кафяви и да ни пее Кеба Евала
37
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще си подобрим отношенията като ни върнат заграбените земи.
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вучка, как да ти повярваме като ви знаем какви сте? На сърби вяра да нямаш. Уж искат да са ти приятели, а ти забиват нож в гърба. Много пъти се е случвало. Искат и с Русия, и със запада и отвсякъде да сучат мляко. Така не става.
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз имам идея как могат да се подобрят отношенията ни - като Сърбия ни върне Западните покрайнини.
34
4
 
6
 
! Отговори
Тепавичарович преди 5 месеца
България е пред всички ватнячески дръжави по БВП/човек. Беларус , Сърбия и самата расиюшка са по назад от нас по БВП. Тогава за какъв ч е п ни е руския мир?
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Могат, ама първо и двете държави трябва да се прочистят от руските агенти и интриганти.
32
3
 
4
 
! Отговори
Пич преди 5 месеца
А, много благодаря. С про-руски подлогги, които винаги са се стремяли да ни прецакат в историчекси план, не искаме да имаме нищо общо. Вучич заора дъното в ролята на пудел на Путин, Сърбия вече отдавна е зад нас по БВП и изобщо като държава (а бяха пред нас), сега се сетиха да бъдем приятели. А това със сигурност е отново някой номер идващ от Москва. Да си гледат там про-руските интереси, и да не ни се бъркат в работата.
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сърбите са по тарикати, уШ се правят на русофили, ама ще приемат еврото преди нас. Те са по килипира. В Титова Югославия признаваха само германската марка. А ние ще си караме на левчета и рубли.
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сърбите са враждебни Варвари и Диваци , не са за ЕС
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В конституцията пише, че функцията на президента е да управлява армията, а не да се чуства като премиер!
28
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сърбия е най-големият враг на България, след РС Македония.
27
2
 
11
 
! Отговори
ПРИ ЕДНО УСЛОВИЕ : преди 5 месеца
ВРЪЩАТЕ ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ НА БЪЛГАРИЯ....
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Наистина могат да се подобрят отношенията...да не се притискат българите в покрайнините...да не се дават бонуси на РСМ...има много неща...поне и Чорапа да свърши нещо полезно за БГ...
25
6
 
2
 
! Отговори
Георге Миленковски преди 5 месеца
СPБИJA !!!
24
8
 
14
 
! Отговори
Нико преди 5 месеца
Никога няма да повярвам на сърби.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като начало да пуснат бърза ЖП линия София - Белград. Срамота е в 21 век да трябва да сменяш 3 влака до там или да се тъпкаш в автобус като в Ориента.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 23 То ще е така,ако и Турция Ни върне нашите " земи"! Ама надявай се!-:)))
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пуснете Цв Василев да разкаже за измамата на векъ кътъбъто, може и филм за се направи криминален трилър