Сръбски историк обяви Рилския манастир за сръбски символ

Джордже Боянич твърди, че стенописи в манастира са на "старосръбски език"
22 апр 2024 18:15, Нели Христова
166
Сръбски историк обяви Рилския манастир за сръбски символ
Снимка: БГНЕС

Сръбски историк обяви Рилския манастир за "пазител на сръбската история и духовност" и "символ на сръбското православие и култура", предаде БГНЕС.

Джордже Боянич твърди, че стенописи в манастира на "старосръбски език", които изобразяват сръбски владетели и светци, са нарочно боядисвани и скривани.

"След битката при Велбъжд през 1330 г., водена от сръбския генерал Стефан Дечански, Рилският манастир става част от сръбската държава", пише Боянич на своя уебсайт.

Той заяви, че специално място в историята на манастира заема Мара Бранкович, дъщерята на сръбския деспот Джордже Бранкович и византийската принцеса Ирина, която се омъжва за султан Мурат II.

Според Боянич Реяната кула (Хрельова кула) е построена от сръбския рицар Рея Охмучевич.

По думите на историка в подножието на кулата има каменна плоча с издълбан ктиторски надпис: "По време на царуването на най-висшия господар цар Стефан Душан, господарят с големи усилия и средства съгради тази кула и я посвети на Св. Йоан Рилски и Богородица "Осеновица" (Покровителка), година 6843."

"Вътре в манастирския комплекс има и стара библиотека с над 10 000 писмени и печатни документи и книги, много от които на старосръбски език", пише Джордже Боянич и добавя:

"Посещението на Рилския манастир предоставя едно незабравимо преживяване от възраждането на сръбската история и духовност и със сигурност си заслужава вниманието на всеки, който цени богатото културно наследство на нашия народ."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от Общество
Автобус с българска регистрация се обърна в Турция, има ранени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
14
 
! Отговори
ко речи? преди 3 седмици
"1330 г., водена от сръбския генерал" титла генерал от тогава ли е?
75
5
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Ами това са генните изследвания. Ако се направи една класация по близост на гените, тя е следната. България, Румъния, Македония, Украйна, Гърция, Унгария, Турция, Сърбия
74
1
 
19
 
! Отговори
Не разбирам защо преди 3 седмици
публикувате такива малоумщини. Утре ще прочета ли, че Мадарският конник е сръбски? Че хан Аспарух е събрин и че Именникът на българските ханове всъщност е сръбски именник? И Кирил и Методий също са сърби? Айде спрете се!!!
73
15
 
2
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 3 седмици
сега подробно прочетох историята на Рилския манастир написана от български историци и се оказа че сръбският историк е прав....
72
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мдам "македонци" и сърби точят зъби за нашите земи, братя скоро ще се наложи да им натирим носовете!
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Бай ДрънСтига с твоите измислени "викинги", няма такова нещо, това са лъжи, съчинени и разпространени през 19 век!
70
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ама моля ти се, този глуупак не си познава историята, че те са българи по произход, цяла върволица от сръбски владетели , техния сръбски цар Стефан Душан е бил българин по произход и жената на Стефан Душан е била сестра на българския цар Иван Александър, затова ни крадат историята и личностите сърбите, вписват и българските родинини на владетелите си като "сърби", което е лъжа!
69
0
 
10
 
! Отговори
ДА ГО ДУ АТ преди 3 седмици
ЧИСТА ЗАВИСТ, ЗНАЧИ СМЕ ГИ ОТВЯЛИ.
68
8
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Напротив, Укрите са славяни, много близо до нас като гени, докато на север са викинги :) Българският ген според изследвания е най-близо до румънския, дори по-близо от тия в Македония. След това са укрите. Турците са много далеч като гени от нас, но там е нормално, пулно е с кюрди.
67
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То ако вземем ние да обявяваме нещо си, цяла Сърбия, Косово, Албания и т.н..., ще са български :)))
66
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тези трябва да бъдат изтрити от лицето на Земята. Двама сърби да останат пак ще правят планове за геноцид и манипулации!
65
0
 
18
 
! Отговори
Цяла Сърбия преди 3 седмици
Е Българска територия.
64
8
 
0
 
! Отговори
Theodoris Kantakuzin преди 3 седмици
ЦАРИЦА АННА ''БИЛГАРСКА'' Е --АННА ГРЪЦКА..АННА Е ДЪЩЕРЯ на Вассилеус АНДРОНИК ПАЛЕОЛОГОС .
63
1
 
15
 
! Отговори
Влади преди 3 седмици
Е, и ние твърдим, че църквите в Косово са с български произход. Всеки на Балканите се мъчи да надскочи ръста си. Македонците също имат подобни идеи : азбуката, Ал.Македонски. Керванът си върви, обаче.
62
2
 
4
 
! Отговори
ДО 60 преди 3 седмици
Кое не ти е Ясно за Родината ни България ?
61
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А прословутия Крали Марко е син на Вълкашин, Вълкашин и Углеша са братя и са били български боляри, но те считат Крали Марко за сърбин, което не е вярно! На единия брат, болярството му е било в днешна Македония, а на другия, болярството му е било в днешна Гърция и тези болярства са били български!
60
8
 
8
 
! Отговори
без упойка преди 3 седмици
На Балканите е някаква тотална лудост.Много псевдо история, национализъм и простотия.Смеем се на макета и сърби, но и нашите Божидар Димитровци не отстъпват.Това вече не е история, а мерене на оная работа.По - лошото е че след смеха следва трагедията и районът неминуемо ще се срине в нова ужасна касапница.И няма как с поколение пропито с такава псевдо история.
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Намерете му снимката на оре Боани - прилича на българска мутра, завършила в юзу-то Това не е професор, а една лоена грамада с претенции див српски селяндуууур
58
3
 
5
 
! Отговори
УМРЯХ ОТ СМЯХ преди 3 седмици
СМР и Сърбия станаха като Хамас , Хизбула , Украйна и Иран .СМР е Прокси на Сърбия , Украйна е Прокси на САЩ .
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Голяма част от елита на сръбското царство, са били с български произход, затова се получават такива недоразумения, Вълкашин и Углеша, са също български боляри, но те ги считат за македонци или сърби, нищо , че Македония е измислена през 18-19 век!