Гордана Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ е новият президент на Северна Македония

Тя поиска друга интерпретация на Преговорната рамка с ЕС
Обновена: 8 май 2024 22:11 | 8 май 2024 21:28, Анисия Иванова
140
Гордана Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ е новият президент на Северна Македония
Снимка: БГНЕС/EPA

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на втори тур от президентските избори в Северна Македония.

Според първите неофициални резултати Силяновска води с 62,37% (88,209 гласа) подкрепа срещу Стево Пендаровски, издигнат от Социалдемократическия съюз /СДСМ/, който има малко над 30,35% (42,923).

Конституционното изискване за над 40% избирателна активност на президентския вот беше изпълнено, което означава, че Северна Македония има нов президент.


Тя отново поиска промяна в Преговорната рамка с ЕС. Силяновска заяви, че поставянето на условия слага под въпрос политиката на ЕС за разширяване. Тя повтори тезата за "ветото от България".

"В преамбюла на Договора за приятелство и добросъседство пише, че България трябва да помага на РСМ по пътя към ЕС. Трябва да седнем и да разговаряме дали можем по друг начин да интерпретираме Преговорната рамка. Да дадем тон на добросъседство и приятелство", каза Силяновска, след като гласува.

Тя заяви, че "не е случайно, че живеем едни до други".

"Детството ми мина с деца от България, учех в училище „Георги Димитров” и обичах Елин Пелин като дете", добави кандидат-президентът.

Силяновска допълни, че двете страни трябва да си помагат и България трябва да помогне на РСМ да влезе в ЕС, както Швеция, Дания и Финландия помагат на Балтийските държави да станат членки.

„Мисля, че тогава няма да има нито една причина да не се уважаваме, да не си сътрудничим във всички области, включително и в политиката. Само така ще бъдем по-силни в ЕС, а от кого да очаквам разбиране и помощ, ако не от съседите”, каза тя, цитирана от БГНЕС.

Проф. Гордана Силяновска-Давкова през годините е противник на Преспанското споразумение между Македония и Гърция, с което беше решен спора за името на Република Македония, а Атина подкрепи Скопие за НАТО и ЕС.

Силяновска е против и Договора за приятелство с България от 2017 г. Тя се обяви срещу закона за разширяване употребата на албанския език през 2018 г. В рамките на тазгодишната предизборна кампания твърдо следваше антибългарската политическа линия.

Тя е родена на 11 май 1953 година в Охрид, тогавашна Югославия. През 1973 година завършва средното си образование в столицата Скопие. През 1978 година завършва Юридическия факултет на Скопския университет, а през 1993 г. защитава докторска степен по право в Любляна.

Кариерата на Силяновска в македонските институции е богата. От 1990 до 1992 година е членка на конституционната комисия в македонския парламент. Професорката е член на Венецианската комисия от 2008 до 2016 година. В периода 1992-1994 е министър без ресор в първия кабинет на Бранко Цървенковски - член на Председателството на Съюза на комунистите в Македония от 1990 г., известен със своите антибългарски възгледи.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: президентРСМ
Още от Балкани
В Северна Македония днес избират президент и парламент
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
11
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
Какви хиляди години бе, каква българска територия бе, ти полуде ли?
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
напомня на елена поптодорова.
16
6
 
16
 
! Отговори
от северозападО преди 3 седмици
Работата е там, че по един или друг начин ни откраднаха Македония!! Дали сърби, гърци или албанци - няма значение. А истината е, че хиляди години това е била Българска територия - Българска!!
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тази силно прилича на дс.
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тази май го играе " умрялата лисица" .
13
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Да дадем тон на добросъседство и приятелство" - да признят историята, такава каквато я познаваме от реалните за онези времена историческите извори и тона е подаден. Народ дето има 90+% идентично ДНК с българите да ни нарича азиатци и то при положение, че балканите сме с по-старо европейско ДНК от колкото онези на запад е повече от смешно.
12
2
 
23
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
ПОБЕДАТА ЗА ТОЗИ КАНДИДАТ НЕ Е ДОБРЕ ЗА НАС! НО И ЗА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ НЕ Е ДОБРЕ! НО СЕ ВИЖДА, ЧЕ НЕ СА ДОБРЕ С ГЛАВИТЕ В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ЩОМ ПЕЧЕЛИВШИТЕ ИМ КАНДИДАТИ СТИГНАЛИ ДО ФИНАЛ СА НАШЕТО БСП И НАШАТА АТАКА ПРИМЕРНО :D
11
6
 
3
 
! Отговори
Zzzzzzz преди 3 седмици
Това герб в Македония ли е ? С такива не е нужно да се занимаваш . Нито да им помагаш 🤣
10
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Детството и минало с деца от България, голям виц ами то ако намери някой жив 10-20 години по-голям от нея то ще вземе да си спомни че е бил българин като малък!
9
3
 
9
 
! Отговори
88млн??? преди 3 седмици
Бая македонци са гласували! Ха ха ха...
8
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Време е да излизаме от тоя съюз!
7
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
тази сигурно е била любовница на Тито!
6
5
 
46
 
! Отговори
Така преди 3 седмици
Лъже дъртата лелка,слушал съм и интервюта,тази е комунистическа змя,просръбска и антибългарска!
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Силяновска води с 62,37% (88,209,923 гласа - откога македонците са толкова милиони?
4
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Заслужена победа и добро изказване.
3
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
чудесно, сега бабата фашистка ще предизвика гражданска война в Република Южно Косово!
2
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво образование има тая бабушкера
1
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дърта комуниска на 75 г. - и пенция влачи и заплата влачи :)))