Висш ливански офицер загина при атентат в Бейрут

Това е най-големият атентат в града от 2008 г.
19 окт 2012 22:10, Миглена Иванова
15
Висш ливански офицер загина при атентат в Бейрут
За атентата са заподозрени организации, близки до режима на сирийския президент Башар ал-Асад. Снимка: Ройтерс

Най-малко 8 души са загинали и поне 78 са ранени, след като на пл. Сасин в християнския квартал на ливанската столица Бейрут избухна кола-бомба, предаде ВВС.

Сред жертвите е и висш ливански офицер по сигурността - началникът на разузнавателния отдел на ливанската полиция бриг. ген. Уисам ал Хасан, съобщи The New York Times.

Предполага се, че именно той е бил основната цел на атентата.

Ал-Хасан беше близък до лидера на антисирийската и прозападна опозиция в Ливан Саад Харири. Генералът освен това е водил разследване, в резултат на което е разкрит  заговор за бомбено нападение и е арестуван ливански политик.

Ал-Хасан е водил и разследването за атентата в Бейрут през 2005 г., в който загина бившият премиер на Ливан Рафик Харири.

Днешният атентат се случва ден, след като Уисам ал-Хасан се е върнал от посещение в Германия и Франция. Заради разследванията на генерала семейството му е било заплашвано, като наскоро е избягало от Ливан и в момента живее в Париж.

Това е най-кървавият атентат в града след 2008 г., когато след взрив на бомба беше убит известен прокурор. Заедно с него тогава загинаха още няколко души.

Според очевидци днешният взрив се е чул на няколко километра, като първоначално някои от хората са помислили, че има земетресение. Нанесени са щети на околните жилищни сгради.

Все още никой не е поел отговорност за атентата. Сред заподозрените са организации, които подкрепят режима на сирийския президент Башар ал-Асад.

Напрежението в Ливан нараства в последните месеци заради ситуацията в Сирия. Днес бяха убити други 17 ливанци, след като на границата със Сирия са попаднали на засада на сирийски войници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: ЛиванБейрутатентат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нагла провокация на Мосад
8
0
 
1
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
Хвърлили са око на Кипър за шелфа, а у нас си строят селища от затворен тип като резервен вариант, явно тук пък са харесали земята ни.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
VIVA LIVAN !!!!
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За голямо съжаление истината е че само заради непрдсказуемостта на изборите в САЩ конфликта не се е разрастнал и ожесточил. И евреи и руснаци чакат да видят накъде ще задуха вятъра.
5
11
 
11
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
Башар си отива - точно като удавник за сламка си се хванал за тази мантра.Гладна кокошка, просо сънува. Само дето зад гърба му са Русия и Китай. А те струват много повече от вас, жалките евреи. От които никой нищо добро не е видял.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прав си 1. Има силно активиране на израелските служби. За добавка, предотвратен "атентат" срещу израелски туристи в Лимос, Кипър. Съвсем "навреме" бомбата е обезвредена. Този път са решили да не стигат до крайност като в Бургас.Естествено, това ще е предекст за увеличаване израелските агенти в Кипър.Евреите са хвърлили око на Кипър и се опитват да го дестабилизират, за да го купят. Или поне петролните залежи в шелфа му.
3
10
 
5
 
! Отговори
666 преди 11 години
А бе нямам думи,рано или по късно Башар си отива като Кадафито,но нали знаете,давещия и за сламка се хваща...
2
6
 
16
 
! Отговори
Комунист преди 11 години
Смърт на Ционизма, СВОБОДА НА НАРОДА!
1
7
 
12
 
! Отговори
666 преди 11 години
АТЕНТАТА Е ЗНАКОВ.НА 18.07.2012 ГОДИНА БЕ ИЗВЪРШЕН АТЕНТАТ СРЕЩУ ЩАБА НА СИРИЙСКАТА АРМИЯ.ТОЧНО ТРИ МЕСЕЦА ПО КЪСНО НА 19.10.2012 ГОДИНА Е ИЗВЪРШЕН ОТВЕТНИЯ УДАРСРЕЩУ ТЕЗИ КОИТО ОРГАНИЗИРАХА ПРЕВРАТА В ДАМАСК.БРАВО БАШАР.НАКАЗА ПРЕДАТЕЛЯ.ТИ СИ ИСТИНСКИ НАБАТЕЕЦ.