Бейрут затъва в боклуци заради криза в сметосъбирането

Води се лют спор около най-голямото сметище в страната
24 юли 2015 16:03, Елка Василева
1
Бейрут затъва в боклуци заради криза в сметосъбирането
Снимка: БТА

Купища боклуци застрашително нарастват по улиците на ливанската столица Бейрут заради спор около най-голямото сметище в страната, предаде ДПА.

Кризата започна, след като договорът на главната сметосъбираща компания "Суклийн" изтече на 17 юли, а правителството не го поднови, нито й намери заместник.

Положението се влоши още повече, когато живеещите близо до депото за отпадъци в Наамех, южно от Бейрут, го блокираха и не разрешават на боклукчийските камиони на "Суклийн" да изхвърлят събраната смет там. Така те искат да принудят правителството да намери алтернативно сметище. Според тях сегашното създава екологични проблеми в района.

Депото в Наамех има първоначален капацитет от 2 млн. т смет, а там вече са се натрупали над 15 млн. т планини от боклуци, твърдят медиите.

Министърът на екологията Мохамад Машнук обеща снощи да разреши проблема с управлението на отпадъците в града. Той каза, че ще бъде одобрен план за транспортирането им в няколко места като временно решение до провеждането на търгове за изграждане на нови депа. Междувременно властите пръскат растящите камари от боклуци в града с бяла отровна пудра срещу плъхове и насекоми.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
готин преди 8 години
стабиляги са