"Хизбула" осъди удара срещу болница в Газа и обяви Ден на гнева

В ливанската столица Бейрут избухнаха протести
18 окт 2023 08:29, Елка Василева
56
"Хизбула" осъди удара срещу болница в Газа и обяви Ден на гнева
Снимка: БГНЕС

Ливанската групировка "Хизбула" осъди извършената според нея от Израел смъртоносна атака срещу болница в Газа и призова днешният ден да е "ден на безпрецедентен гняв", на фона на протести пред американското посолство в Бейрут, избухналите броени часове след удара, предаде Ройтерс.

В изявление късно снощи "Хизбула", която се ползва с подкрепата на Иран и през 2006 г. води война с Израел, отправи призив за ден на протести в Бейрут, след като палестински официални лица съобщиха, че стотици хора са били убити при удара по болницата.

Израелските военни отрекоха да са бомбардирали болницата и заявиха, че според израелското военно разузнаване тя е била поразена от ракета, изстреляна погрешно от палестинската въоръжена групировка "Ислямски джихад". От "Ислямски джихад" отрекоха тяхна ракета да има нещо общо с взрива в болницата.

Стотици протестиращи ливанци, някои - с палестински знамена, се събраха късно снощи пред посолството на САЩ, други се стекоха пред френското посолство в Бейрут. Срещу протестиращите близо до американското посолство беше използван сълзотворен газ.

Заклеймявайки удара - дело, според нея, на Израел - "Хизбула" заяви, че "нападението разкрива истинското престъпно лице на това образувание и неговия спонсор... САЩ, които носят пряка и пълна отговорност за това клане".
(БТА, Десислава Иванова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Военно престъпление, евреите - до Путин в Хага.
42
8
 
2
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
Кьорфишек на джихадистите изпепели болница със стотици невинни, а наглите арабски терористи търсят под вола теле и винят Израел за собствената си некадърност. Вече има видео, сателит, аудио доказателства, ама са в разрез с арабската пропаганда и те си пеят тяхната аллаху-акбар... Скованата от ислямисти Европа е длъжна да гледа фактите и смело да застане до Израел в справедливата и война срещу ислямския терор.
41
3
 
1
 
! Отговори
Широко затворени очи преди 6 месеца
Убити и ранени над 2000 души след поразена болница - вината е ясно на кого е щом новината се избутва в ъгъла и утре няма да има и следа от нея
40
2
 
7
 
! Отговори
Дзивко преди 6 месеца
Вероятно удара е грешка (при война се случва), но арабите нямат толкова мощни ракети, вероятно удара е от авио бомба поне 1тон, такива само Израел има
39
8
 
6
 
! Отговори
Перниканец преди 6 месеца
A те, че започнаха всичко като бомбиха Израел у събота дали го осъдиха?
38
2
 
8
 
! Отговори
Да помислим преди 6 месеца
Ислямски джихад дали имат толкова мощна ракета?
37
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Путин е виновен за всички убийства по света! Ако беше предал Русия на Байдън доброволно сега нямаше да има война в Израел и украина. Ама иска да владее природните ресурси на Русия, което е в разрез с демократичниге ценности - всичко на тази земя си е американско. И заради това сега умират хора, които американците и техните верни съюзници трябва да убиват в името на справедлив и демократичен свят!
36
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Газа ще стане хубав израелски курортен град. Тарамбуките, ако им е мил жалкият животец, да се изнасят овреме.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не случайно влизат по хиляди мигранди със спящи келки !! Заради тази война е било от ислямските държави !!!
34
12
 
8
 
! Отговори
Ужас преди 6 месеца
Ционистите се опитват да ни убедят , че палестинците убиват своите като бомбандират своите квартали и болнициТова звучи толкова смешно и нелепо , че само добавя още гняв в хората , но какво да се чудя
33
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Прави си , не е необходимо , да бъдем на страната на едни или други,но Европа ще се запали, радвайте се на живота идва война от близкия исток. САЩ Запалиха европа, и сега всикич джихадисти ще се активизирата !! И заради това е виновен САЩ . Веднъж за винаги трябва да се изтрие това зло от света !
32
10
 
11
 
! Отговори
аноним преди 6 месеца
Не е необходимо да си на страната на едните,или другите!От видеото ,което е предоставено,много ясно се вижда посоката на ракетите от едните,и огненото кълбо,изстреляно от долу,на горе-в средата на ивицата!Стана ясно на света,че терористите си имат цели заводи в подземията,за собствено оръжие,както и стана ясно,че го складират в училища и болници,използвайки хората от там,като жив щит,да се прикриват зад тях!!!!
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Очакваме провъзгласяването на палестинска държава.Едва тогава ще бъдат уважавани.
30
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Къде са киевскитеее мастииииии , защо не лаят, за правата на човека ? Нима там няма хора и болницата която е взривена , там е нямало хора ? Ама Приятелите на Америка щом го правят може, нито една медия не осъди това зверство . Ми деразайте Терористите на света са АМЕРИКА !!!
29
12
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 6 месеца
Още библията е описала какво представляват - евреитеПредаването и убиването на христосЯков който разпьва и убива сина си на олтара в чест на своят бог
28
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе русофиле нали уж Израел не смеел да влезе у Газа, щото арабете щели да ги нападнат. Тия обстрели кво са, те са по - лоши и от навлизане на израелска армия.Айде, Израел чака, готов е да воюва и за трети път да победи всичките си съседи барабар с Иран.
27
13
 
23
 
! Отговори
Йово преди 6 месеца
Да не си на мястото на прозападните мекерета и грантаджии в момента. Хора които уж говорят за човешки права и за правила. Грантаджиите сега и думичка не обелват за международен съд и разследване но ако това беше в Киев то всички западни медии щяха да се изтърсят в Украйна. Но нали Натаняху си е демократ и Израел са приятели на САЩ, значи могат да бомбят няма проблем международния съд не ги лови.
26
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Израелската армия няма смисъл да влиза в Газа и с ракетен обстрел методично прочиства Газа от тарамбуки.А още много има да трепе, и бая ракети ще й трябват.
25
6
 
6
 
! Отговори
карачанаков преди 6 месеца
До Анонимен 25 ,,Какви щабове на палестинци са под болници, бе! Точно тази болница е християнска, на Баптистката църква, с тяхно разрешение ли щаба е там???,, Е ти кво смяташ товаришч че някой ги пита ли християните.Като едно време у нас другарите въобще не те питаха през двора ти можеше да мине и водопровод и кабели че дори и път.
24
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Долните руснаци са замесени в тази каша за да изместят фокуса на своите зверства в Украйна.. Пределно ясно е.