Блокирани камиони с помощи за Газа и дългата сянка на глада

Гутериш: Време е да се наводни Газа с животоспасяваща помощ
88
Блокирани камиони с помощи за Газа и дългата сянка на глада
Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш застана вчера до дълга опашка от чакащи камиони и заяви, че е време "наистина да се наводни Газа с животоспасяваща помощ", като нарече глада в анклава "морално безобразие", предаде Асошиейтед прес.

Той призова за незабавно прекратяване на огъня между Израел и "Хамас".

Гутериш говори от египетската страна на границата, недалеч от южния град Рафах в Газа, където Израел планира да започне сухопътна атака въпреки широко разпространените предупреждения за потенциална катастрофа. Повече от половината от населението на Газа е намерило убежище там.

Още по темата

"Всяко по-нататъшно нападение ще влоши нещата още повече - ще влоши положението на палестинските цивилни граждани, на заложниците и на всички хора в региона", каза Гутериш.

Гутериш неколкократно отбеляза трудностите при доставянето на помощи в Газа, за които международните хуманитарни организации до голяма степен обвиняват Израел.

"Тук, от този контролно-пропускателен пункт, виждаме съкрушение и бездушие ... дълга опашка от блокирани камиони с помощи от едната страна на портите, дългата сянка на глада от другата", каза той.

Около 7000 камиона с помощи чакат в египетската провинция Северен Синай, за да влязат в Газа, гласи изявление на губернатора Мохамед Абдел-Фадейл Шуша.

Гутериш добави: "Време е Израел да поеме твърд ангажимент за пълен ... достъп на хуманитарни стоки до Газа, а в духа на състраданието по време на Рамазана е време и за незабавно освобождаване на всички заложници."
По-късно той заяви пред журналисти, че хуманитарното прекратяване на огъня и освобождаването на заложниците трябва да се случат едновременно.

Запитани за коментарите на Гутериш, от кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху се позоваха на публикация в социалните мрежи на външния министър Израел Кац, в която той обвинява ръководителя на ООН, че е позволил световната организация да се превърне в "антисемитска и антиизраелска".

По приблизителни оценки 1,5 млн. палестинци сега са намерили подслон в Рафах, след като са избягали от израелската офанзива в други райони на ивицата Газа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: ООНгаза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще дойде време и светът ще признае кои са лошите. Сега още не смее. Цената на парите му зависи от тях, а медиите също. Сривът на турската лира дали е случаен?
31
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледах интервю с един арабин от Газа, избягал в Израел и работил 10 години по строежи, докато вземе гражданство. Хамас спуквали от бой децата, всички на конвейр в джамията и после на бойно обучение за атентати, държали са ги в гробове, за да свикват. Човекът каза: като се прибрах след 10 години, баща ми беше направил още 8 деца, а като тръгвах бяхме вече 11 братя и сестри. Hlebarki..
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Египет, Сирия, Йордания, Ливан, Сауд. Арабия защо не приемат палестински араби? Ние ли сме им длъжни? Защо тая пасмина все се изсипва в Европа и ние да им плащаме масрафите? Държат се като неандерталци, не спират да хапят ръката, което ги храни.
29
6
 
8
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Никаква милост спрямо примитивите.Нали танцуваха около труповете на избитите еврейски деца,жени,старци.Сега леват.Да рева,милост няма.Газа трябва да бъде срината 100%,и нито един камион помощ.Нашият християнски свят да преустанови всякакви помощи на арабските убийци.На античовеци помощ не се оказва.Нали те убиват всичко подред в името на техния аллах.НИКАКВА ПОМОЩ!
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И кое е това 'вкъщи'? Дето си се самонастанил, после си го продал, ама накрая си размислил и си решил да се върнеш?
27
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дай да те изгоня от къщи, да ти спра апаратурата в болницата, да ти взема храната и да избия децата ти. Колко ще ме обичаш и колко ще обичаш приятелите ми? А какво ще мислиш за враговете ми, ще ги харесваш ли? След 6 месеца глад още ли няма да искаш да ми отмъстиш?
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако сащ сами са си направили 11.09, значи и руснаците сами си избиха населението онзи ден. По твоята логика. И в момента палестинците сами се избиват. А ние нарочно си взривихме автобуса на бургаското летище и сами си отвлякохме корабите и моряците. Хайде стига с тези конспирации.
25
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Същия тоя гутериш ревеше, че трябвало пропорционален отговор на Израел. Явно чакаше израелците да изнасилват наред, да горят живи палестинци и да режат главите на бебетата в газа с лопати. И всяка седмица да се взривяват на поклоненията в мМека и Медина.
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно как ще наложат санкции на Хамас и ислямска държава, които не признават никакви оон-та, съдилища в Хага, мутериши и подобна сганнн. Пак някоя баба Меркел ще вее плюшени мечета и ще реди тънки сополи.
23
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То не ООН, а целият свят стана антисемитски. Дали евреите не си задават въпроса, дали пък проблема не е в тях? Истинското лице на сащ, евреите и запада се видя. Хората по света вярват, че събитията като 11.9, 7.10 и последното в Подмосковието са си продукт на сащ пряко или косвено. Затова Путин изглежда направо готин, на фона на западните лицемери.
22
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
'Земите на палестинците'. Смея се на глас. Това бяха османски земи, откраднати от арабите, които пък ги окрадоха от християните. 'Палестинци' като име го измисля КГБ през 1964г., има две руски книги, в които детайлно обясняват как са прецакали българите със създаването на 'македонци' и сърбите със създаването на 'босненци'. По това време Тито е прозападен и не играе по свирката на Сталин.
21
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само дето онзи ден гледах изследване на Ал Джазира, 72% от 'цивилните' в Газа все още злорадстват и одобряват кланетата на Хамас. Доскоро ги съжалявах, ама Гувнериш да си ги прибира у тях. И защо се прави на ударен, джихадистите все още държат заложници, сред тях 9 месечно бебе. А след изстъпленията в Москва, ислямистите отрязаха последния клон, на който стояха.
20
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе копейки що бомбандирате в деня на траур вие сте по-долни твари и от ИДИЛ, дано да има още такива атентати.
19
8
 
6
 
! Отговори
до ЗАЩО преди 1 месец
Няма да има санкции пръсни се от яд и злоба копейко.
18
4
 
4
 
! Отговори
ТОЧНО ТАКА ! преди 1 месец
Копира се рускосъветския челен опит с гладомора !!!!!!!!!!!
17
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой почна пръв на 7 октомври ? Кой опече във фурната Дете пред очите на Майка му ? Кой разряза бременна и наръга с нож бебето ? Кой изнасилваше жени,Деца и мъже ? Кой държи 134 Човека -Бебета ,момичета,жени и мъже за заложници ?
16
3
 
6
 
! Отговори
Desastre преди 1 месец
Аз намирам паралел между двете различни лъжи, които доведоха до военни конфликти:1. ВСВ беше обещано да няма военни бази на изток от Германия, впоследствие Русия я изолираха от НАТО и напълниха Европа с бази , като върха беше опита в Украйна.2. Когато британците вдигнаха гълъбите от Израел , земята беше разделена , постепенно евреите започнаха да завземат земите на палестинците ,армията им да ги репресира, а Газа стана нещо като затвор на открито с това донесе радикализация и виенни кинфликти
15
14
 
10
 
! Отговори
ЗАЩО преди 1 месец
Защо няма санкции срещу Израел, защо Европа и САЩ поскрепят един агресор, с какво евреите са по-различни от руснаците!!! Кажете бе, еврогеове! Да ви пикая на евроатлантическите ценности, които са си чиста проба двойни стандрати. Русия била агресор, а Израел не е!!! На укрите дадохте милиарди, които потънаха незнайно къде, за Газа нищо, правите се че не можете да принудите една държава на 50г да си седне на *** и да се съобразява. Онзи малкия с мустачките май е бил прав!
14
8
 
12
 
! Отговори
Lee преди 1 месец
Няма ли да събираме пари за оръжие за Палестина и да блокираме банковите сметки на израелците , да не ги пускаме на олимпийските игри с флага , няма ли да им отнемем имуществото ? Je suis Palestine , мечета , флагчета ... не ? Защо не ?
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путни ли е блокирал границата?!