Михов няма да става вицепремиер

Участието на икономиста в кабинета се замразява; Аз се оказах топката в мача между Костов и Борисов - коментира експертът
29 яну 2010 19:29,
115
Михов няма да става вицепремиер
Илиян Михов. Снимка: insead.edu

Икономистът Илиян Михов няма да стане вицепремиер в правителството, съобщи самият той в студиото на bTV.

В петък Михов се е срещнал с премиера Бойко Борисов и се разбрали влизането му в кабинета да бъде замразено до приемането на България в ERM2 – чакалнята за еврозоната.

Причината за решението на Михов са спекулациите, че смята да бутне валутния борд.

По думите му това са политически интриги, но те винаги водят до несигурност в инвеститорите.

За да не вреди на икономическата стабилност, Михов решил засега да не става част от кабинета.

Няколко пъти икономистът подчерта, че никога не е имал намерение да променя борда или курса на лева към еврото.

Същевременно Михов заяви, че ще продължи да помага на българското правителство.

Аз не се оттеглям, всичко е все още на масата. С г-н Борисов ще изготвим програма за дългосрочно развитие, допълни той.

В петък икономистът се е чул по телефона с вицепремиера Дянков, а в събота двамата ще се срещнат, за да уточнят с какво може да бъде полезен Михов на правителството.

Dnes.bg припомня, че Бойко Борисов избра Михов за бъдещ вицепремиер и министър без портфейл при рокадите в кабинета след оставката на Румяна Желева.

Още по темата

При обявяването на името на Михов като евентуален нов член на правителството, Борисов обясни, че икономистът трябва да запълни празнината, която ще остави Кристалина Георгиева.

Искам малко да облекча контрола в ежедневното наблюдение на икономиката, обясни тогава Борисов.

Според експерти, наблюдаващи политическия живот в България, светкавичното лансиране на имената на Михов и Георгиева от страна на премиера беше изпреварващ PR ход, който да намали негативните настроения в обществото след провала с Желева.

По-късно в петък в интервю за БНТ Михов разкри, че двамата с Борисов са започнали разговори  в началото на януари:

"Той каза тогава – тук имаме един баир, трябва да се избутаме нагоре, трябва ни още мощност. И ми каза, че трябва да се ангажирам малко повече със страната. Аз, като негов съветник, погледнах, помислих и казах наистина, ако мога с нещо да помогна, за мен ще бъде чест и удоволствие да видя, че България може да расте по-бързо, да има по-добро развитие. След това направиха съобщението, че ще бъда номиниран за вицепремиер".

Аз се оказах топката в мача, който се играе между Костов и Борисов – коментира още икономистът пред БНТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе такива юпита едва ли биха били толкова полезни в нашите условия,видяхме онези спецове на царя,дойдоха отмъкнаха над 1 милиард само от преструктурирането на дълга и повечето си заминаха като богаташи..А тези идеи които подхвърлаше за преразглеждане на курса евро-лев щеше да са от полза само на кредитните милионери,но пък и тук сигурно има хора които биха се възползвали...Така че да не съдим по визии и какво е казал,че да го псуваме след това..или пък себе си
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Открай време българина е избирал политиците си ,не по това какво имат в главите си ,ами по ръста,,как изглеждат,или как са облечени и дали били известни,нагледахме се на такива като Луканов, Жорж Ганчев , милен Велчев,царя,Бойко ...Никой не беше чувал за Муравей Радев ,но се оказа най способния финансов министър,за Костов няма какво да говорим,със светлинни години е напред от всички Мишоци..10 години след като е управлявал,всички се опитват да се равняват по него...
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И ся кво?
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
стига сте драматизирали за нероден Гаргалчо, да не стане като с Дянков.
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Постъпка на един интелигентен, умен човек!Дори и да е имал желанието да помогне за една кауза- подобряване положението на България, Михов видя, че тук ще го посрещне само простотия, хулене и псувни.Още от първата седмица щяха да започнат да го псуват, че не е българин, да си ходи в Сингапур, а Костов щеше да полудее, че не той е отново във властта и че не са ибрали някое негово протеже.Истината е, че наистина не заслужаваме нищо хубаво. Жалко е, но е така! Сами си правим всичко.
109
0
 
0
 
! Отговори
Тъй, тъй ... преди 14 години
...влизането му в кабинета да бъде замразено до приемането на България в ERM2 чакалнята за еврозоната.Причината за решението на Михов са спекулациите, че смята да бутне валутния борд.Ми анджък де! За ERM2 Михов не е нужен. Само да си хАби имиджа с макар и косвено участие във властта. Идеите са му за след това.Пък и засега могат да го оставят на мира като ресурс за преливане на авторитет към правителството. Ще им потрябва по-късно.
108
0
 
0
 
! Отговори
Просветителя преди 14 години
Този мъж има всичко, което нямат нашите политици ! Визията му е европейска ! Не прилича на мутра, а по-скоро на актьор от Холивуд ! Интелигентното му излъчване е подплатено и от перфектна професионална репутация ! Отличен икономист - признат и на Запад !!! Колко жалко, че се отказва от този пост ... !България определено има нужда от умни хора като този на снимката ... !
107
0
 
0
 
! Отговори
мвм преди 14 години
СДС и ДСБ са интриганти
106
0
 
0
 
! Отговори
??? преди 14 години
Ако Бойко Борисов няма да се кандидатира за президент, то тогава мисля, че най - подходящ за този пост ще бъде ген. Атанасов Атанасов / бивш шеф на НСС / !Нека да си припомним случая ' Куйович ' ! Какво по - голямо доказателство от това, че той / Атанас Атанасов / не е част от мафията у нас !? Не беше ли Атанас Атанасов този, който каза, че другите държави си имали мафия, а у нас мафията си има държава ? Време е вече мафията у нас да си няма държава !
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Mihov znae 4e,i gospod ne moje da ni pomogne sas sega6nite politici,zatova se otkazva
104
0
 
0
 
! Отговори
баба Ванга преди 14 години
Абе ако не е третият Михов ще е някой друг. А *** МАЙСТОРСКИ ЩЕ ГО РЕДУКЦИРАТ
103
0
 
0
 
! Отговори
баба Ванга преди 14 години
Намирисва ми хора, че Борисов,Дянков,Михов и др. ще редуцират резерва на половина. Ха познайте къде ще отиде тази половина
102
0
 
0
 
! Отговори
Гестапо преди 14 години
Михов е добър икономист, а не политик. вземи да прочетеш нещо, ако разбираш малко от икономика. проблемът е, че е теоретик и не е запознат с практиките в България. трудно е да приложиш модел, който е измислен за развита и балансирана държава върху страна, в която може би 25-30% е в сивия сектор, а 10% е в черния.
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Koi e toq Mihov be hora?
100
0
 
0
 
! Отговори
Гестапо преди 14 години
идеите на Михов за борда бяха добри, но 2003 г., когато бяха лансирани. с няколко думи идеята му беше - във времена на приток на капитал към България, бордът да акумулира резерв, а във времена на криза да продава резерва. ако бяхме въвели тази идея през 2003г. сега Дянков нямаше да бъде принуден да свива разходите. но тогава нямаше кой да го чуе, а пък и българинът е скептичен (може би с право) към всеки нов лост за управление на паричната система.
99
0
 
0
 
! Отговори
joro_metala преди 14 години
mi da ti kaja samo, 4e v bulgarskite tradicii sushtestvuva praktikata, ako edno dete se rodi s nqkakuv nedug, ili puk tvurde mnogo boleduva do 1-vata si godinka, da bude omurtvqvano i pogrebvano. Tova e bulgarska tradiciq, koqto se e praktikuvala do predi 150-200 godini. Nqma novi neshta pod slunceto, prosto dobre zabraveni stari.
98
0
 
0
 
! Отговори
охо бохо преди 14 години
дано да прочетеш това и да се извиниш навреме!БИГ БРАДЪР е реален опит за управление на човешки маси чрез манипулация със средствата за масова информация и със съдействието на науката психология!още от най-ранна древност това се е правело с религията,но в съвременния свят тя губи позиции!и решение-БИГ БРАДЪР осъществяван от службите за сигурност,заместници на сивите кардинали от древноста!
97
0
 
0
 
! Отговори
охо бохо преди 14 години
Биг Брадърот Уикипедия, свободната енциклопедияНаправо към: навигация, търсенеТази статия е за телевизионното предаване. За героя на Джордж Оруел вижте Голям брат. Биг БрадърBig Brother Жанр Риалити Създател(и) Endemol International Страна България Език Български Сезони 7 (4 Биг Брадър и 3 ВИП Брадър Епизоди 84-92 на сезон (Вип Брадър - 29-33) Продукция Времетраене 55 минути Излъчване ТВ Канал Нова телевизия Излъчване 18 октомври 2004 г. - Външни препратки Официален уебсайт Биг Брадър (на английски: Big Brother) е реалити шоу, в което определен брой хора (обикновено 12-15), са затворени в изолирана от външния свят къща за около 3 месеца. Там те са наблюдавани от камери 24 часа в денонощието, като действията им се излъчват всекидневно по телевизията. В много случаи се създават специални денонощни ТВ канали, които излъчват денонощно събитията в Къщата (в България такъв канал е Nova +).Съквартирантите са напълно изолирани от случващото се навън - те не разполагат с вестници, телевизия, Интернет, дори с часовници на ръцете си, тъй като има дълъг списък с предмети, които нямат право да вземат със себе си в Къщата. Всяка седмица те изпълняват седмична мисия, възложена от Биг Брадър. В зависимост от това дали са изпълнили успешно или неуспешно своята задача, седмичният бюджет на съквартирантите се увеличава или намалява.Друг основен елемент в шоуто са номинациите - всяка седмица всеки от участниците е длъжен да предложи на Биг Брадър двама от своите съквартиранти за изгонване от Къщата. След това, на двамата (или повече, в зависимост от разпределението на гласовете) с най-много отрицателни гласове се откриват специални линии, на които с гласуване чрез SMS и телефонни обаждания зрителите изгонват един съквартирант. Накрая остава само един, който печели значителна сума.Идеята за предаването се появява в Холандия, където се състои и първото издание през 1999 година. Оттогава негови варианти се срещат по целия свят (Англия, Австралия, Германия, Испания, САЩ), като това е една от най-успешните телевизионни продукции, включително и в България.
96
0
 
0
 
! Отговори
охо бохо преди 14 години
аз съм лош ученик,но помня,че ползвали теорията на д-р ломбозо и германците трепели недъгави,болни сакати,хора с малформации из техните болници пред очите на всички без да се усетят!никой не го казва това но мерели главите на хората с някакви мерилки и ги пращали за лечение в конслагери!имали си и SS нещо като нашето ДС но вероятно ти ще ми обясниш повече за тези неща ............
95
0
 
0
 
! Отговори
Dan до охо бохо преди 14 години
Ваше величество се оттегля в покоите си, и съжалява, че не му дадохте повод да Ви се извини, но няма нищо човек се учи докато е жив!