Последно: Стандартът "Стара планина" няма да се променя

Анализите ще се извършват от НВМС и ще бъдат окончателни
Обновена: 28 окт 2010 20:26 | 28 окт 2010 20:26,
49
Последно: Стандартът "Стара планина" няма да се променя
Снимка: Булфото

Стандартът "Стара планина" няма да се променя и в него няма да се допуска наличие на соя. Това решиха Експертният съвет по безопасност на храните към НВМС и работната група, разработила стандарта, информираха от НВМС.

Още по темата
Съветът и работната група взеха решение съдържанието на соя да се изследва по акредитирания метод ELISA Скрийнинг на референтната лаборатория в Германия.

С него се установява наличието на соя в месо и месни продукти с точност до 0,1%. Анализите ще се извършват в лаборатория на НВМС и ще бъдат окончателни за изследваните продукти.

Асоциацията на месопреработвателите в България се противопостави на изразеното от животновъдите желание да се въведе изискване да се използва само българска суровина за продукти, произвеждани по стандарта "Стара планина".

Очаква се решенията на Експертния съвет и работната група да влязат в сила през следващата седмица.Месопреработвателите категорично са отказали да финансират лаборатория за изследване на количеството на соята в месните продукти по стандарта „Стара планина”, каза пред „Фокус” председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев.

 „Оказа се, че имаме достатъчно лаборатории у нас”, каза Вътев. Председателят на асоциацията бе категоричен, че по време на заседанието месопреработвателите не са се противопоставили на изразеното желание на животновъдите в стандарта да се използва само българска суровина.

„Това е абсурд, никой не се е противопоставил на нищо – просто в България се произвеждат 30% от необходимото месо и 70% се налага да се внася”, каза Вътев.

„Вече ми се повръща от тази „Стара планина” фирмите отказват да го правят – можете да го напишете това, не ми пука вече от никого, дотегна ми да се занимаваме с молекули и с наночастици”, обясни още Кирил Вътев.

Според него в момента е много важен въпросът – след сагата със соя в „Стара планина” има ли спад в консумацията на месни продукти у нас. „Това е въпросът – кой вече иска да консумира „Стара планина” и още по-важно – кой ще иска да я произвежда, след като всеки носи риска да му дойде гръм от ясно небе и да го упрекнат за нещо, за което и хабер си няма, как да се работи в такава среда?”, каза Вътев.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Дрът комсомолець преди 13 години
Хихихи,забравих да спомена,че всяко едно кокълче се пече и мели на костно брашно което се влага в продукцията и съставлява около 30% от колбасите,пък да не ви разправям за вакумирането при замръзените меса.....където пиленцата се поставят във вакум,изтегля им се всичко кухо,и ня мястото на кухото под голямо налягане се впръсква вода която се всмуква от мръвката и тази водица е около 30% от замразеното и опаковано пиленце!
42
0
 
0
 
! Отговори
Ели преди 13 години
Последно: Стандартът "Стара планина" няма да се променяДали е последно ??
41
1
 
1
 
! Отговори
shpeka преди 13 години
Raznasiah kolbasi v Bg. predi niakolko godini.Sled kato ne se plasirashe opredelena produkcia i e zapochnala da se vmirisva,sabirahme ia ot obektite obratno i vsichko otivashe za SAZDARMA.......
40
2
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Вътев, хвани една по-голяма пушка и отърви земята от себе си, *** наночастица! Няма начин в свободна държава и пазарна икономика никой да не иска да произвежда нещо, което се търси! Аз ще купувам "Стара планина" и ще чета има или няма соя. Няма да е от компрометирани фирми, но и другите ще подложа на анализ за собствена сметка. За това че не се произвежда всичкото месо у нас ти си виновен!!! Ти и тези като теб! Аз децата си с ГМО няма да храня и ще ги пазя колкото мога,а ти яж соя-полезно е
39
8
 
3
 
! Отговори
gost преди 13 години
Малоумно правителство! Зимата впрегнаха цялата пропаганда, за да ни убедят колко лоша криза идва. Уплашиха хората. Сега впрегнаха цялата пропаганда, за да убедят хората, че саламите са отровни. За да се покажат като спасители, измислиха един стандарт, който малко видоизменя пропорциите на досега прилаганите съставки. Соя никъде не се влага, а където се влага си го пише на етикета. Който иска (може) да чете ще си го прочете. И досега ДВСК е длъжна да контролира дали написаното на етикета е вярно.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вземете им пак лицензите тогава. Какво само правите ТЕАТРО.
37
1
 
17
 
! Отговори
тото преди 13 години
Най-*** е, че копелетата убиват собствения си народ, за няколко кинта в повече. *** месо от магазин не яде, за тях има коне и магарета собствено производство. Т.е., *** си е жив и здрав. Мреме ние от рак! А *** *** гледа отстрани и се кефи! Никога повече, другари! Надявам се до 3-5 години да забравим, че изобщо сте съществували някога! И за по-малък геноцид срещу народа са били изправяни предателите до стената! Марш на забоя и да не излизате от там никога!
36
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Последно! Стандарта си умря, предпоследно човека който вкара мършата преди няколко години сега ни е министър
35
2
 
9
 
! Отговори
Дрът комсомолець преди 13 години
Но иначе споко братя!Доказано е,че повече се мре не толкова от нестандартните салами,колкото от нестандартната ракия и особенно от стандартните цигари .
34
2
 
5
 
! Отговори
асан преди 13 години
при нас вече от месец правим салами и кайма от месо така че каквото искате си пишете и от месец в моето семейство ядем от тия продукти.
33
2
 
9
 
! Отговори
курти преди 13 години
то и месото е подправка у тия салами по стандарта
32
1
 
18
 
! Отговори
Дрът комсомолець преди 13 години
Саламджийският отрасъл не е създаден за да ни храни с месо, а за да си върти далаверите със сланините,рогата и копитата и да ни продава колбасарските си продукти в които при евентуална проверка винаги да изпъква следа от животно .....
31
0
 
6
 
! Отговори
V преди 13 години
"... преди да си хапнеш, разчитайки че ще е като едно време, отвори един Гугъл и виж за какво става на лаф."Тото, препоръката беше за друг но не трябваше и аз да я изпълня. Тази вечер си купих от любимия ми шпек "бургас" на фирма /няма да казвам коя/, едно по едно проверих Е-тата в Гугъл докато хапвах и престанах да ям. Най гадно ми беше като прочетох за Е120 -"Има червен цвят. Получава се от насекоми. Използва се рядко. Препоръчва се избягване на консумацията му." Вече ще чета всички Е-та...
30
1
 
6
 
! Отговори
Хенри преди 13 години
От както го има стандарта, само от него взимаме, но е факт, че ВИНАГИ в каймата и в карначетата има хрущяли. Явно е толкова истинско, че направо с хрущяла го слагат...(?) Вчера от карначетата на Бони голямо плюене падна на подобни хапки. (Което ако изключим, карначетата им са супер вкусни).
29
1
 
4
 
! Отговори
предпоследно преди 13 години
Последно?! Ама сигурно ли е, че е за последно, или е последно само засега?
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Месопреработвателите категорично са отказали да финансират лаборатория за изследване на количеството на соята в месните продукти по стандарта Стара планина"---Интересно защо ли? ....
27
6
 
2
 
! Отговори
бай Цеко преди 13 години
А бе нямам лаборатория в къщи,как да разбера,и на вкус ще го оправят с някъкви подправки,ако ги хванат ще си платят глобата и пак ще продължат...Явно цената ще избие глобата...по на там вие се сещате...същото качество ,двойно по скъпо.
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
2, ми не чети статията. Според мен ако има нещо добро, което е направено от това правителство е именно този стандарт/и като цяло затягането на контрола/
25
1
 
16
 
! Отговори
тото преди 13 години
прав си, ама само за млякото. Наскоро си купих една кофичка кисело мляко само за тест, на втория ден започна да "надува капачката" както си беше едно време, а не да ми седи половин година в хладилника и пак да става за ядене
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да ти кажа не съм съгласен.Но има напредък не в стара планина а в обикновенния салам.Не че правя реклама обаче на Тандем има един салам дето рядко се намира както едно време само на показния магазин казва се средна гора и е точно както си беше едно време най-обикновенния салам на вкус.само дето цената му не е като едно време,но се преглъща.

Спонсорирани публикации