200 000 търговци трябва да се вържат с НАП до края на септември

Така ще се намали сивият оборот в икономиката, смятат данъчните
Обновена: 8 фев 2011 12:53 | 8 фев 2011 12:52,
13
200 000 търговци трябва да се вържат с НАП до края на септември
300 хиляди касови апарати трябва да се вържат с данъчните. Снимка: Булфото

Близо 200 000 търговци, регистрирани по ДДС, трябва да изградят дистанционна връзка на фискалните си устройства с НАП до края на септември 2011 г. Общо касовите апарати, които притежават тези фирми са около 300 000, съобщават от приходната агенция.

Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекта задължава всяка компания, която има регистрация по ДДС, да изгради GPRS връзка със сървърите на НАП по подобие на бензиностанциите, които направиха това през януари. До края на март 2012 г. същото изискване трябва да изпълнят всички  останали търговци в страната.

Според статистика на приходната агенция 65 дружества вече са монтирали и въвели в експлоатация новите модели касови апарати, които подават автоматично данни в НАП. Общо 3233 са бензиностанциите с успешно изградена връзка.

До края на февруари в интернет страницата на ведомството www.nap.bg  ще бъде публикувана електронна справка, позволяваща на всеки търговец да провери дали използваният от него касов апарат може да бъде модифициран с допълнителен модул или се налага закупуването на нов. Същата информация ще може да се получава след февруари на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700, 

Към момента има одобрени и се произвеждат 7 модела касови апарати, които отговарят на новите изисквания.
Според агенцията за приходите електронната връзка на касовите апарати с НАП има потенциал значително да намали сивия оборот в икономиката.

Според анализи на приходната агенция близо 70% от всички търговци в страната укриват целия или част от оборота си. Новата система позволява всяко фискално устройство автоматично и без знанието на собственика си да подава информация за оборота, натрупан в съответния обект.

Паралелно с това има възможност инспекторите на НАП дистанционно по компютърен път да следят продажбите на произволно избран търговец, като по този начин на проверки и ревизии ще бъдат подложени само некоректните дружества. Системата позволява и автоматизирано следене на средните стойности на оборотите на определени групи обекти и може да сигнализира, ако приходите в определен магазин, например, значително намалеят или се увеличат.

Сумата, която търговците ще заплатят за модифицирането на касовите си апарати или за закупуване на нови, се признава за разход за данъчни цели, напомнят от НАП, като допълват, че с парите, платени за изграждане на дистанционната връзка, ще се намали облагаемата с данъци основа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: НАПкасови апарати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
IZRODI преди 13 години
PYLNA BEZMISLICA!!! VSI4KO SI OSTAVA PO SY6TIQ NA4IN,SAMO DETO 6TE PO4NEM D FINANSIRAME NQKOI OT MOBILNITE OPERATORI I FIRMATA S NOVITE USTROISTVA( TLYSTIQ HONORAR E NEIZBEJEN ZA BOIO I KOMPANIQ). SAMO NEZNAM KOLKO PO-DEBEL TRQBVA DA NI GO MU6KAT, 4E DA IZREVEM PONE?!?!?!?.
13
0
 
3
 
! Отговори
POVRUSHTA MI SE преди 13 години
POVRUSHTA MI SE OT BEZUMIQTA NA GERB VE4EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!! BATE BOIKO MI BESHE SIMPATI4EN DO SKORO NO VE4E PREKALI:(:(:(:( MOM4ETO SI OTIVA..................................
12
0
 
5
 
! Отговори
miselm преди 13 години
ДО N11 Годишната такса е 60 лева на апара направете сметка колкоса апаратите в скапаната ни държава и каква елапаницата за мобилните оператори и като са такива отворковци тези от НАП нека те да плщат за трафика на всички търговци ,,, ЗА МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ,,
11
0
 
14
 
! Отговори
до Цецко преди 13 години
е не само производителите на касови апарат са на далавера, телекомите също ще намажат, тоз касов апарат тайно от нас ще създава един трафик на данни дори и да нямаш обороти. При мене например касовия апарат се ползва не повече от 2-3 пъти в месеца. Всичко е безкасово. Ама апарата ще генерира трафик както са го програмирали. А аз ще трябва да си плащам за това на телекома. Даже производителите ще припечелят еднократно, а телекомите ще смучат дълго и продължително. Май те са големите печеливши.
10
0
 
7
 
! Отговори
Фен от Село преди 13 години
Всеки закрил дейността си BG-търговец е печалба за чуждестранните хипермаркети. Техните печалби които никак не са малки изцяло се заплащат на чуждестранните акционери и офшорните собственици на акции.Държавата от това не само ,че нищо не печели а и индиректно понася огромни загуби. Разбира се тези които по някакъв начин имат връзка и с управлението на държавата и подставените офшорни собственици на акции могат да имат интерес от тоталното разбиване на дребната търговия.
9
0
 
8
 
! Отговори
wolf преди 13 години
До 6:Не си прав, освен поставянето на терминал и апаратите ще се преработват
8
0
 
16
 
! Отговори
Фен от Село преди 13 години
Аз пак нещо не разбрах ... земеделските производители могат ли да си свързват тоалетната на двора с НАП ?
7
0
 
0
 
! Отговори
uuuuuuuu преди 13 години
До 6:Ами тогава терминали да сложат!!!!!!!!!!!
6
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 5:Лумпел само терминал ти трябва (освен ако касовият ти апарат не е от преди 10г.)
5
0
 
14
 
! Отговори
uuuuuuuu преди 13 години
Най-голямата глупост!!!!!!!!!!!!!Трябва да се продават тези касови апарати!!!!!!!!!!!НАП да ги сменят безплатно!!!!!!!!!!!!!!
4
0
 
15
 
! Отговори
mery преди 13 години
Работя в сервиз и вече съм се заредила с РОЗОВИТЕ ХАПЧЕТА за да поема цялата ЛЮБОВ на търговците към управляващите!!!!
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
poredna glupost i nedomislica
2
1
 
20
 
! Отговори
Цецко преди 13 години
Ми тва е много много голяма глупост! Криенето на обороти спокойно може да продължи по стария начин - не чукаш на касат и толкова! Нищо не оправя тая гпрс връзка, ще оправи само търговците на самите касови апарати. Па може и парламентарно лоби да имат, знае ли се....
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
DO VSEKI SCHETOVODITEL DA NAZNACHAT PO EDIN