Плащаме 3% по-скъп ток от реалното

"AES Гълъбово" продава електроенергия, която не произвежда
Обновена: 23 мар 2011 15:05 | 23 мар 2011 06:52, Елка Василева
150
Плащаме 3% по-скъп ток от реалното
Снимка: Булфото

Плащаме с около 3% по-скъп ток заради това, че ТЕЦ “AES Гълъбово” все още не работи, а скъпата енергия от нея вече е включена в цените ни от 1 юли 2010 г.

Енергията от ТЕЦ “AES Гълъбово” - общо 2 557 736 мегаватчаса за година, трябва да се изкупи от НЕК за 324,193 млн. лева по дългосрочен договор, сключен още през 2001 г. при правителството на Иван Костов. Цената за 1 мегаватчас - 126,75 лева, е определена м. г., след като от AES поискали 136,91 лева. Утвърдената цена е два пъти по-висока, отколкото тази за тока от държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”, която работи в същия регион и със същия вид въглища.

Централата трябваше да заработи от септември миналата година, но това не се е случило до днес заради технологичен проблем.

За целия период от 1 юли 2010 до 30 юни 2011 г. вероятно ще се окаже, че потребителите са надплатили на НЕК около 160 млн. лева, смятат експерти.

Електрокомпанията трябва да внесе разчетите си в ДКЕВР до 1 април, каза председателят на комисията Ангел Семерджиев. Платеното в повече от потребителите ще бъде приспаднато от новите цени на тока, които ще влязат в сила от 1 юли т. г., обеща той.

"Кога ще го оправят не знам, но те си плащат неустойката за това, така че ефектът върху цените на тока ще бъде надолу. Ще се отрази на средната цена, по която ще продава НЕК, със сигурност - от 1 юли 2011-а. Не може по-рано", каза Семерджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: ДКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
0
 
! Отговори
Един Човек преди 13 години
Бих искал неправомерно предплатената сума да ми бъде върната с лихва.Както когато платеца закъснее му се налагат лихви по сметката, така и НЕК трябва. Това което са направили се води измама!Въпреки незаконноста на този акт, съмнявам се че ще има съдебни искове. Хората не си знаят и не си търсят правата.А това че ни крадът е ясно, гледам фактурата си за предния месец и какво да видя. Цената на ползваната елетроенергия е 50лв и неясните такси от страна на ЧЕЗ са 60лв. Те ЧЕЗ скубят яко!
137
0
 
0
 
! Отговори
yyyy преди 13 години
sasipaha se i naroda kato ne se diga she taka she ni machkatt
136
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ВСИЧКИ ЛЪЖАТ И КРАДАТ...................!
135
0
 
6
 
! Отговори
АЗ преди 13 години
НЕ Е ВЕРНО!*** електроразпределителни дружества ни продават тока на 200% от реалната ми цена. При нормална ТЪРГАШКА надценка от 10% трябва да плащаме 110% , да речем да ни натоварат още с 20% за поддръжка на ЖАЛКИТЕ им трасета =30% , А ТЕ НИ *** с ОЩЕ 70% за да се стигне до удрянето на ТАВАНА от 200% !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
134
1
 
4
 
! Отговори
онзи преди 13 години
Само този факт е достатъчен, за да бъде изритано мутренското правителство.
133
0
 
7
 
! Отговори
www преди 13 години
Г-н Министре Трайкова, ........ нещо да кажете по въпроса...... Знаехте ли за този факт?!?!?!?! какво ще предприемете...... Енергийната мафия у нас отдавна е задминала мафиите занинаващи се с дрога и дребна контрабанда !>!>!>!>!От 3 години тръбите, е повишаването на цената на елктроенергията е за сметка на ВЕИ !?!?!?!? Ами сега,....... 3% от горе при това безпардонна измама......Уф..... какво да коментирам........
132
0
 
2
 
! Отговори
ххххх преди 13 години
Срещу държавна фирма се тръгва с колективен иск. Само дето ние българите сме силни в кафенето и в кръчмата, сега във фейсбук. Либия и Египет и Тунис дето още ходят с фереджета и живеят по правилата от преди 3 века се организираха. Тук още се говори за бивши настоящи и бъдещи комунисти.
131
0
 
3
 
! Отговори
бг преди 13 години
Всички медий са предатели и ***, стига са говорили за цени, за проценти , крими и т.н.- трябва ежедневно, постоянно да се говори за мизерните ни заплати , за тая гавра с работещите, да се коментират вариянти и срокове за повишение на доходите ни поне със 100%, поне..щото е ясно че като държава от ЕС ,няма как да не изравним цените си със останалите но защо заплатите ни са такива, това е най важното,това трябва да се коментира ...това...майка ви и медии продажни....
130
0
 
5
 
! Отговори
WWW преди 13 години
Хм..... ами това е пладнежки грабеж от тсрана на държавна фирма ! ! ! ! Къде са правителството и контролните органи !?!?!?!?! Защо ДКЕРВ си е затваряла очите >!>!>!>! Ще бъде ли заведен съдебен иск, от кой и към кой !?!?!?!? или цялата работа ще се размине с няколко уволнени "бушона" !>!>!>!. Представяте ли си : ДЪРЖАВНА ФИРМА СИ ПОЗВОЛЯВА ДА ПРАВИ ИЗМАМИ И ДА КРАДЕ, а вие искате бедните да си плащат енергиойните разходи. Кой знае още колко неща ще лъснат ! ! ! !
129
0
 
3
 
! Отговори
ххххх преди 13 години
Чета коментарите и си мисля колко време ще трябва на обикновените хора да разберат, че няма значение от коя боя са управлявящите всички са вълци недохранени, а нас ни имат за кротки овце. Не се замеряйте с четени книжки погледнете си дереджето.
128
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Антимонополни искания към Министерски Съвет на Република България:1. Понижение на цените на тока (със 68-71 %) 2. Понижение на цените на водата с 56% 3. Закриване на ДКЕВР - Комисията в сегашния си вид, е паразитна и вредна организация - която струва милиони годишно, като при това нанася вреди, както на българската икономика, така върху джоба и благосъстоянието на всеки редови българин.4. Подвеждане под съдебна отговорност, на сегашни и предишни членове на ДКЕВР:За - Нанасяне на вреди в особено големи размери, на цели отрасли в индустрията, по действащите и в момента закони в страната - "Обект на посегателство и правилното функциониране на икономиката /важни стопански отрасли на икономиката/, нарушава се нормалната стопанска дейност./разконцентриране. Разстройване на стопански отрасли, или на отделното предприятия. Подравяне на стопанските отрасли, и на отделни предприятия .. (Наказателен кодекс)5. Разследване на имущественото им състояние, на техните роднини и близки, както и такова за всеки който в последните години е лобирал за по-високи цени на електроенергията.6. Отмяна на срока на давност за тези престъпления.7. Да се задължат всички обществено и икономически значими компании като; EVN, Е.ОН, ЧЕЗ, НЕК, Булгаргаз, М-Тел, Виваком,Глобул, Лукойл България, ВИК дружества и т.н., да обнародват на всяко тримесечие финансови отчети. След като могат да искат пари от граждани, фирми и промишлени предприятия е добре да се знае за какво точно отиват тези пари.8. На всяко заседание на новата комисия определяща цените на ток, вода и газ; освен представители на енергийния сектор и държавата, да има и представители на профсъюзите, браншовите организации от бизнеса, индустрията, търговията, като и от КЗП (Държавни и частни). 9. Същите да влязат и на заседанията на Антимонополната комисия. 10. Всички заседания да са открити, а не както е сега в ДКЕВР "закрити заседания".11. Преразглеждане на приватизационните договори с трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕОН, ЕВН, Софийска вода, заради неспазване на приватизационните условия по тях.12. Да се дават данъчни стимули за енергийна ефективност за сгради и на частни лица, инвестиращи лично средства в енергийна ефективност на собствените си жилища. Австрийския модел да се приложи в България.След като държавата иска и налива пари в компании за така наречената "зелена енергия", следва да го прави и за частни лица. Заявяваме, че искаме от настоящото правителство да предприеме незабавни нормативни мерки.Страница във Facebook: Писна ни да ни крадат с цени на ток, горива, парно, вода, телефон
127
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Глупости! Първо - реално плащаме около 50% по-скъп ток, защото плащаме заради ***, плащаме заради скапаните трасета на енергото, плащаме, за да изхранваме чехи, австрийци и прочие, така че тия 3% да си ги заврат отзад! Лъжци лицемерни!
126
1
 
1
 
! Отговори
bateto преди 13 години
132 кво си чел бе пич !!!!! луд или изкуфял ? хората казват че хвърляме пари във въздуха тоя за нова година и пенсионерите ми приказва !!!! а като си чел и седнал да се оплакваш пред компа си ясен на всички :)))))
125
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
аз немога да разбера засто ни е енргия от скъпоструващи звена и това епълна глупост да пласташ за несто дето не получаваш
124
1
 
1
 
! Отговори
До 130 преди 13 години
Айде след като твърдиш, че си чел повече книжки от мен /това доста ме съмнява/ ми обясни как се постига устойчив икономически растеж /общо повишение на благосъстоянието/ с коледни надбавки за пенсионерите /от къде идват пари за тях?/?
123
0
 
8
 
! Отговори
ХА СЕГА преди 13 години
Както е тръгнало да сложат една такса въздух,дето дишаме-дано тогава се запълни дупката в бюджета на лелиното.
122
2
 
1
 
! Отговори
до 129 преди 13 години
не си чел книжки като малък или не са ти чели или и двете
121
9
 
5
 
! Отговори
До 127 преди 13 години
Да разбирам, че пенсионерите, *** и въобще всички обществени ***, които не създават НИЩО са в основата на червената икономика? Когато данъчната тежест върху бизнеса е по-малка той е "свободен" да расте, тоест да създава нови по-добре платени работни места /поради логичния недостиг на пазара на труда/! Но както писах вече, на червените кратуни мозъка и стига само до това временно да си вържат гащите, пък после какво ще да става.
120
0
 
20
 
! Отговори
Нероден Петко преди 13 години
Къде бяха Държавата и ДКЕВР до сега? Сигурно сме плащали и за слънчевото греене и зимния вятър на някоя институция или фирма. Щели да ни приспаднат от новите цени след юли. Аз си искам моите неправомерно вземати пари с лихви и пропуснати ползи. В тази държава май само точното време е точно, всичко друго са манипулации и машинации насочени срещу народа.
119
1
 
4
 
! Отговори
до 122 преди 13 години
Благодаря за инфото.Пак нищо не си разбрал. За да има реален бизнес някой трябва да купува. Като никой не купува ще го търсиш реалния бизнес ама къде ще го намериш?

Спонсорирани публикации