Купихме 7% повече нови коли през 2014 г.

Скокът в Румъния е с 24%, в Австрия и Белгия има спад
17 дек 2014 08:25,
8
Купихме 7% повече нови коли през 2014 г.
Снимка: Reuters

За първите единайсет месеца на годината у нас са продадени общо 18 427 нови автомобила при 17 256 броя за същия период на миналата година. Това е ръст от близо 7 процента, сочат данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители. Само са месец ноември т.г. у нас са продадени 1 595 нови автомобила.

През миналата година в България  са били продадени 19 352 нови автомобила, като пикът в търговията им е бил именно през декември 2013, когато са били изтъргувани над 2000 нови автомобила, показва статистиката на Асоциацията.

На годишна база пикът в продажбата на нови коли у нас е бил през 2007 година, когато българите са купили над 55 хиляди  автомобила.

В рамките на целия ЕС от януари до ноември са продадени над 11 млн. и 600 хиляди нови автомобила, което е ръст от 5,7 на сто, показва анализът на Асоциацията. Само през ноември 2014 на територията на ЕС са продадени над 953 хиляди нови коли, което е ръст от 1,4 на сто с ноември миналата година, показват още данните.

Най-висок ръст от търговията с нови коли на годишна база е отчетен в Ирландия - над 29 на сто. В северната ни съседка Румъния ръстът от продажбата на нови коли за първите единайсет месеца на 2014 е близо 24 на сто, в Хърватия - 23 на сто, в Унгария - 20 на сто и др.

Негативна тенденция в търговията с нови коли е отчетена в Австрия - /минус 4,1 на сто/ и Белгия - /минус /1,1 на сто/. В Швейцария също е отчетен спад в търговията с нови коли от 3 на сто.

По данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители автомобилната индустрия продължава да бъде от първостепенно значение за ЕС, тъй като в нея е концентрирано близо една четвърт от световното производство на автомобили. В автомобилната индустрия на ЕС се трудят около 5 на сто от работещите европейци.

Само в Германия делът на производството на автомобили достига около 20 на сто от цялата промишленост на страната.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: продажбиколи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При този ръст на икономиката и раб.заплата НАП трябва да се самосезира.
6
0
 
1
 
! Отговори
Редакционно преди 9 години
Купихте 7% повече нови коли през 2014 г. Това е по-точно защото не съм купувал орташка кола пък и никога не съм купувал нова.
5
0
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 9 години
До Анонимен 5Тук има и една много важна подробност. Дори и да имат пари обикновените българи (с изключение на "надувковците"), те предпочитат спокойствие. При пълна липса на защита от МВР и некорумпирана съдебна система и не на последно място качествени пътища, почти няма балами да си набиват всичките пари в кола. По-добре е в екскурзии и почивки.Още повече новата кола си е свързана с много притеснения, а старата струва 500лв и да ти я откраднат само ядове ще имат че са откраднали "автомобил
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От тия 19352 автомобила,колко са служебни т.е.фирмени.Колко микробуса,колко баничарки и колко леки.За да се види реалната картина трябва да се види колко частни лица са си купили нов автомобил.Като изключим олигарсите,въпреки,че и те купуват на фирмите си,защото им е по изгодно,какво може да си купи нормалният българин.За кеш абсурд.От лизинговите се вижда,че броят на върнатите от лизиг във всички марки нараства.Е колко българи си купиха нов автомобил?
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Купувайте, братя, купувайте! Помогнете на китайците, немците и американците са развиват икономиките си, че иначе криза ни чака.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тий е щот сме по-богати таз година. :)
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заглавието е сгрешено. Щеше да е вярно, ако процентите бяха 80-90.В случая е не "купихме" а "някои си купиха".